Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A kormány beterjesztette a költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

A kormány pénteken beterjesztette az Országgyűlésnek a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat azokat a törvénymódosítási javaslatokat tartalmazza, amelyek összefüggnek a 2011. évi költségvetési törvénnyel, illetve az abban foglalt előirányzatok megalapozásával, vagy összefüggnek az államháztartás működésével. Ennek megfelelően a legterjedelmesebb része az államháztartási törvény egyes pontjainak megváltoztatását tartalmazza, hozzáigazítva az előírásokat a költségvetésben hozott változásokhoz, illetve változtatva bizonyos eljárási rendeken, például az európai uniós pénzekkel kapcsolatos eljárási szabályokon. Ugyancsak érvényesíti a javaslat azokat a módosításokat a törvényben, amely a korábban meghozott intézkedésekből, például az állami vagyonkezelés rendszerében hozott változásokból fakadnak. A javaslatcsomag másik meghatározó eleme az önkormányzati törvényt módosítja, több ponton is illeszkedve az ezen a területen meghozott változtatásokhoz: egyebek között a kerületek és a főváros forrásmegosztásának, vagy a körjegyzőségek működésének területén. A javaslat a több tucat módosításra javasolt jogszabály között szerepelteti a közoktatási és a felsőoktatási törvényt is. Ugyancsak módosítaná a javaslat az illetéktörvényt, biztosítva, hogy a humánszolgáltatásokat ellátó egyházi és nem állami fenntartók esetében az eddigi, csak bizonyos feltétel megléte esetén érvényes illetékmentesség mindig járjon a szervezeteknek.

Ugyancsak változást jelentene az illetékeknél, hogy az építési (továbbépítési) engedélyezési eljárásban bevezetnének egy 5.000 forintos alapilletéket, ezzel minden építmény építési engedélyezésének illetéke ezzel az összeggel emelkedne. A javaslatban megjelenik több módosítás is, amely a társadalombiztosítási rendszert érinti, egyebek között biztosítja, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alap részére 2011-ben az államháztartás helyzetét kiegyensúlyozó alap teljesítse a szolgálati nyugellátás, valamint a szolgálati rokkantsági nyugdíj járulékfizetéssel nem fedezett többletköltségeinek, valamint egy meghatározott kör (pl. GYES-en, GYET-en lévők) vonatkozásában a nyugdíjbiztosítási járulék fizetését. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabályban a javaslat rendezné a prémiumévek programmal összefüggésben azok helyzetét (1951-es vagy későbbi születésű férfiak és az 1954-es vagy későbbi születésű nők), akik abban a tudatban léptek be a programba az előrehozott öregségi nyugdíj előtti 5 évben, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjuk összege megegyezik a teljes összegű öregségi nyugdíjjal, amire a hatályos jogszabály nem biztosítaná a lehetőséget.

Olvasóink írták

 • 2. értelem 2010. november 19. 07:14
  „Becstelen és jellemtelen minden olyan politikus, aki megszavazta az Alkotmánymódosítás Lázár féle változatát, mivel a választóikat meg sem kérdezték erről de ránk hivatkoznak! Ha pénzt vesznek visza azt tegyék meg a saját köreikben felvett sok-sok millióval is ! Sőt! Mindenkitől aki bármilyen végkielégítés után bárhol tovább dolgozott, dolgozik. Miként gondolják a megyei képviselők, meddig lehet hazudozni, jellemtelenül ránk választókra mutogatni a törvényesített lopásra rablásra való felkészüléük során? Szakács, Kara stb. képviselők! A magántulajdon szentségének kihagyásával törvényesítve mikortól kezdik bolsevista elődeik példáin lelkesülve az államosítást? A magánpénztáraknál már elkezdték. Igaza van Sólyom Lászlónak. Ezen a lejtőn nehéz lesz megállni.”
 • 1. BsBe 2010. november 13. 11:37
  „Ha a jövő héten megszavazzák a kormánypárti képviselők az alkotmány Lázár János-féle módosítását, akkor a családi pótlékot, a gyedet, a nyugdíjat, a tanárok, orvosok, mozdonyvezetők bérét öt évre visszamenőleg visszaszedhetné a mindenkori kormány. Ezt a kormány a szerdán, botrányos körülmények között elfogadott módosítás miatt tehetné meg. A szabály szövege ugyanis a jövedelmek körét nem szűkíti le a végkielégítésekre, ehelyett az összes, az államtól kapott jövedelemre kiterjeszti azt a szabályt, amely szerint az állam öt évre visszamenőleg, a jövedelem mértékét el nem érő kötelezettséget - magyarul különadót - állapíthat meg. A módosítás következményeként a jövőben bármilyen állami juttatás 99 százalékát visszavehetné a kormány

  Márpedig nagyon széles annak a köre, hogy milyen jövedelmet ad az állam, és így sokan vannak azok is, akik közvetlenül jövedelmet kapnak az államtól, vagy állami cégnél dolgoznak. A minisztériumokban, központi állami intézményekben dolgozók (ők 250 ezren vannak), az önkormányzatoknál foglalkoztatottak (például tanárok, orvosok, összesen 450 ezren) bérként kapnak jövedelmet az államtól. De az államtól származó jövedelem kategóriába tartozik a gyed, gyes, szociális segélyek, családi pótlék, sőt a nyugdíj és az ösztöndíj is.

  Bár a módosítást a képviselők már elfogadták, ám az csak akkor léphet életbe, ha az Alkotmánybíróság jogköreit is elvonja a kormány. Így ugyanis az Ab már nem tudja megtámadni ezt a szabályt. Az alkotmány jogkörének megkurtításáról jövő héten döntenek a képviselők.

  no comment..... az ország 2/3-a ezt akarta, hát megkapta.. remélem sokan közölük szintén az államtól kapott jövedelmüket , vagy annak egy részét. Mert a kormány nem áll meg a végkielégítéseknél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két magyar embercsempészt vettek őrizetbe Ausztriában

Két magyar embercsempészt vett őrizetbe az alsó-ausztriai rendőrség - közölték pénteken az osztrák… Tovább olvasom