Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A kormány átszabná a közigazgatást

Csökkennek a képviselői tiszteletdíjak, regionális önkormányzatok váltják fel a megyeieket, a kistelepülések számára kötelezővé válik a körjegyzőség-alakítás – feltéve, ha a T. Ház elfogadja a kabinet közigazgatási reformját.
A kormány közigazgatási reformot célzó törvény- és alkotmánymódosító javaslatait ismertette tegnapi sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, az MSZP megyei elnöke, győri országgyűlési képviselő. Erre szerinte azért van szükség, mert az ellenzék rendre félremagyarázza az indítványok tartalmát. A politikus beszédéből kiderült, hogy számos szervezeti változást szeretnének megvalósítani. Ezek közé tartozik, hogy 2009-től választott regionális önkormányza-

tok állnának fel, és megszűnnének a megyei önkormányzatok. Utóbbiak létszámát addig is jelentősen csökkentenék. Az ezerlelkesnél kisebb településeken kötelezővé tennék a körjegyzőség-alakítást, de az önálló képviselő-testület és a polgármester megmaradna.
Molnár Csaba hangsúlyozta: a regionális önkormányzatok a megyeiekkel ellentétben tényleges hatáskörökkel rendelkeznének. Székhelyüket az Országgyűlés állapítaná meg, de saját maguk társszékhelye(ke)t jelölhetnének ki.
A törvénymódosító javaslatok érintik a tisztségviselők jogállását is. A polgármesterekre szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok lennének érvényesek. Az önkormányzati képviselők tiszteletdíját számottevően csökkentenék, és előírnák a kötelességszegő – például az ülésekre el nem járó – elöljárók tiszteletdíj-megvonását.
Molnár Csaba megjegyezte, a legtöbb javaslat elfogadásához kétharmados többség kell, így az ellenzék támogatása is szükséges. A Kisalföld kérdésére kijelentette: bízik abban, hogy a jobboldal igent mond az átfogó reformokra, vannak azonban B tervek arra az esetre, ha mégsem így történne. „Az állami közigazgatás regio-

nális megszervezése biztosan megtörténik, legfeljebb nem lesznek regionális önkormányzatok. A képviselők illetménycsökkentése feles törvény, így az biztosan átmegy. A körjegyzőségek kialakítása pénzügyi ösztönzőkkel is elősegíthető” – hozott példákat a politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom