Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

A kör: 13 év, több mint 74 ezer kilométer

Saját fizikai erejéből több mint 74 ezer kilométert tett meg, 4833 napot volt távoln a brit Jason Lewis. A felfedező fiatalember pedállal hajtott hajón indult és érkezett szülőföldjére – befejezte több rekordot felállító világ körüli útját.
Jason Lewis, a negyvenéves világjáró az egyetlen, aki körbejárta a világot motor, illetve vitorlák nélkül – pontosan ezért kezdte el nagy vállalkozását 1994. július 12-én, 26 éves korában. Jason, a Dorsetből származó katonatiszt fia öt kontinensen járt, átkelt két óceánon pedálmeghajtású hajójával, kajakkal, egysoros görkorcsolyán és kerékpáron hagyta maga mögött a kilométereket.

Kirabolták, Egyiptomban letartóztatták, mert azt hitték róla, hogy kém, menekült kalózok és krokodilok elől, arról nem is beszélve, hogy lábtörést szenvedett, amikor egy 82 éves autós elütötte, miközben Amerikát szelte át görkorcsolyán.

Jason végül is alig több mint nyolc méter hosszú pedálmeghajtású hajóján csorgott be a Brit Királyi Haditengerészet támaszpontjára. Ezt követően csapatával felrakták a kézzel épített hajót egy trélerre, és Greenwichbe mentek, a Meridiánhoz. Útja utolsó szakaszán három napba telt, míg átpedálozott a csatornán, ahol a francia hatóságok le akarták tartóztatni, mondván: 300 méterre megközelítette a francia felségvizeket, és erre nem volt engedélye.

– Rengeteg nagyszerű pillanat volt – emlékezett 13 éves világjárására Jason. – Mindig csodálatos volt átérni az óceán túlpartjára. Hogy őszinte legyek, óriási fizikai kihívásnak tartottam, és néha untam is. A válasz arra, hogy miért vágtam bele, az az évek alatt változott. Azért kezdtem el, hogy körbejárjam a Földet, de végül az egész expedíció alatt nagyon sokat tanultam. Jason most azt tervezi: mini expedíciókat fog szervezni fiataloknak, és előadásokat tart a klímaváltozásról.

– Sok nagyszerű emberrel találkoztam különböző kultúrákban. A világon mindenütt élnek jó emberek.

Jason útja végén oda tért vissza, ahonnan elindult. Járt a Föld Greenwichcsel szemközti, másik oldalán, átszelte az egyenlítőt. GPS-e szerint több mint 74 ezer kilométert tett meg.

Az utazást 13 évvel ezelőtt egyetemi barátjával, Steven Smith-szel kezdte, a fiatalember azonban feladta. Ennek ellenére a páros tartja az első kelet-nyugati átkelést az Atlanti-óceánon pedálmeghajtású hajóval. Jason több rekordot is felállított: ő volt az első, aki egyedül szelte át Amerikát görkorcsolyán, és az első, aki a Csendes-óceánon keresztül hajózott pedálos hajóval. Ez 178 napig tartott.

Mail On Sunday, írta: Patrick Sawer
Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brad szerint Angelina sokat ivott

Brad Pitt és Angelina Jolie a minap a New York-i Waldorf Astoriában vacsorázott. Pitt egyre… Tovább olvasom