Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A könyv másik világba repít

Erős Antónia, az RTL Klub híradósa kisgyerekként alig várta, hogy felfedezhesse azokat a könyveket, amelyeket óvónő édesanyja olvasott fel neki esténként.
Antóniának természetes volt a mesék, a versek szeretete, s ebben nemcsak édesanyjának, hanem édesapjának és nővérének is nagy szerepe volt, akik mindennap szórakoztatták valamilyen történettel, s olyan élvezetesen adták elő őket, hogy Antónia alig várta, hogy megtanuljon olvasni. Addig is, amíg iskolába nem ment, saját bábszínházában adta elő a történeteket.

– Benedek Elek mesegyűjteményei, a Grimm-mesék, Andersen mindennapos vendégek voltak nálunk, de a kedvencem a János vitéz volt, amiből ha apu megpróbálta kihagyni a félelmetesebb részeket és átugrani a vidámabbakra, határozottan rászóltam, hogy ne csaljon – meséli Antónia, aki később valósággal falta a könyveket.
– Azért nagyszerű a könyv, mert észrevétlenül másik világba repít – ha elég jó –, és minden mást, minden rosszat kikapcsolunk, amikor olvasunk. A fantáziánk minden problémát megold, lehetünk királylányok vagy koldusok, manók vagy boszorkányok, csak rajtunk múlik.
Antónia középiskolásként általában éjszaka olvasott, szinte mindent, ami a kezébe került; szerencsére a családban annyi könyv volt, hogy bőven volt miből válogatni. A kötelező olvasmányok mellett elolvasott mindent, ami elsőre szimpatikusnak tűnt az adott szerzőtől, s már egész fiatalon kezébe kerültek Dosztojevszkij, Flaubert és Balzac regényei is, amelyeket persze később, idősebb fejjel újraolvasott. A „betűszenvedély" azóta is tart: életrajzi könyvek, a cseh irodalom remekei, médiatörténeti szakkönyvek egyaránt megfordulnak a tévés kezében.
A sok olvasás nemcsak élményt jelent, hanem  jól jön Antónia munkájában is, hiszen vallja, hogy az ember szókincse akkor igazán gazdag, ha van honnan meríteni.

– Amikor szinonimákat kell keresni, vagy stilisztikailag javítani a szövegeken, hálás vagyok a családomnak, hogy olvasásra neveltek – mondja Antónia, aki legkedvesebb díjait is a könyvek szeretetének köszönheti: számos irodalmi, költészeti versenyt nyert, mi több, 17 évesen Győrben Kazinczy-díjat is kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltón ünnepeltük az ’56-os évfordulót?

Tovább olvasom