Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A könyv címe: A tizennégyes...

Húsz évvel ezelőtt Csoóri Sándor be akarta mutatni Baráti Molnár Lórántot a Magyar Ifjúságban. Nem jött össze, ma már mindegy, miért. Azóta Magyar Ifjúság sincs és a költő is magánkiadásban jelenteti meg műveit. Sorban a tizediket.
Várhatóan februárban lát napvilágot a győri Baráti Molnár Lóránt kötete A tizennégyes... címmel. A kilenc verses-, egy novellás- és A csillagok királya címmel megjelent, gyermekeknek szóló könyv után sorban ez a tizedik alkotása. A Radnóti- és Pilinszky-díjas alkotó ezúttal szonettekkel örvendezteti meg az olvasókat. Petrarcai, shakespeare-i, Balassi-szonettek mintájára, valamint az ősi nyolcas felhasználásával, ötvenhat oldalon jelennek meg azok a gondolatok, amelyek Baráti Molnár Lórántot foglalkoztatják.

– Elsősorban a képzőművészet, a szerelem és az erotika érdekel – vallja a költő. – A Derkovits-díjas, székesfehérvári Simon M. Veronika képei ihlettek meg. Ezekhez kapcsolódnak a szonettek, de írtam Ihász-Kovács Éva költőről és Bornemisza Attiláról, aki szintén szakmabeli, a budapesti Délibáb irodalmi folyóirat főszerkesztője. A szerelem számomra a legszentebb belső érzés, a szív és az agy együttes, versekben való megjelenítése. Az ember a szívvel érez, az aggyal meggondolja és a kezével leírja a gondolatait. Ilyen egyszerű, legalábbis nekem.

Az új anyag körülbelül az utóbbi egy év munkáját öleli fel. Baráti Molnár Lóránt hisz abban, hogy az általa megfogalmazott gondolatok elérnek az olvasókig. Tisztában van azzal is, hogy manapság egyetlen költő sincs könnyű helyzetben, hiszen a mai versek nem igazán érintik meg az embereket, mi több, a könyvesboltban ebből fogy a legkevesebb. Ennek ellenére megszállott, bízik a sikerben.

Túl három infarktuson, bénuláson és a tolószékes hónapokon a költő ma is dolgozik. A Humanitás című országos havilap állandó tudósítója, emellett pedig büszke arra, hogy Wimmer Mária, a felesége a munkában fotósként is társa. A februárban megjelenő új kötetét a jánossomorjai L. Burda Zsuzsa, a győri Szabó Gergely és a reklámgrafikusként dolgozó Frick Zoltán illusztrálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fővárosi premier után Rómába utazik a Juronics-társulat

A Tűzmadár, valamint a Bolero című produkciókkal lép fel a Szegedi Kortárs Balett Budapesten; a… Tovább olvasom