Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A konyhaművészet egész embert kíván

Ha körbenézünk, mindenki talál a környezetében olyan asszonyt, nagymamát, akinek főztje mellől szinte lehetetlen felállni. Ennek ellenére a szakácsművészet legmagasabb köreiben szinte alig van nő.
A hétköznapokban egyértelműen a nők uralják a konyhát, a profi éttermi világban mégis kisebbségben vannak a női séfek, mesterszakácsok. Vajon a szorgalmukkal, a tehetségükkel van a gond, vagy egyszerűen a nők kirekesztése az elit konyhákon is működik?

Nem csoda, hogy hatalmas feltűnést keltett, amikor az ínyencek bibliájának számító francia Michelin éttermi kalauz idén februárban az adományozható legmagasabb három csillagra értékelte egy női szakács éttermét. Ilyen először és utoljára 75 éve fordult elő, s Anne-Sophie Pic a második nő, aki kiérdemelte a kitüntetést.

A konyha egész embert kíván

Hogy miért van olyan kevés nő, aki feljut a csúcsra – legalábbis a gasztronómia világában –, azt az általunk megkérdezett mesterszakácsok is csak találgatni tudják. Pető István biztos benne, hogy a képességeket illetően nincs különbség a két nem között, a tehetség azonban csak egy szelete a tortának.

Aki ebben a szakmában el akar érni valamit, annak el kell felejtenie a nyolcórás munkaidőt! A komoly pozíciókhoz eleve nagy tapasztalat kell, s akire nem lehet mindig számítani – például a családja miatt –, az nem állja meg a helyét. Százszázalékosan kell teljesíteni, s a legnagyobb hajtásban is kreatívnak maradni.
– Ha valaki hivatásának választja a konyhaművészetet, az egész embert, állandó jelenlétet kíván, amit család mellett nagyon nehéz teljesíteni. Tapasztalni, utazni kell, versenyeken indulni, utánpótlást nevelni, ezt nehéz összeegyeztetni a magánélettel – véli a mesterszakács, aki szerint gond lehet a vezetői képességek hiánya is, hiszen egy nagy konyhát elvezetni hatalmas felelősség, s egy női főnököt talán nehezebben fogadnak el a beosztottak is. Tény, hogy a Michelin által felmagasztalt Pic is elismerte: ahhoz, hogy szakmájában a csúcsra jusson, először a saját férfi alkalmazottjai előtt kellett vitathatatlanul séffé válnia – ehhez pedig nem szégyellt hónapokon át beosztott konyhai segédként dolgozni Hongkongban, Thaiföldön, Indonéziában és Ausztráliában.

A nőké az elmélet?

Edvi László, a Rába Hotel konyhafőnöke ezzel szemben úgy véli, a fentieken túl gyakran a női szakácsok kreativitásával is baj van.
– Az a tapasztalatom, hogy amit a női szakácsok megtanulnak, azt kifogástalanul teljesítik, de ha valami újat kell alkotni, kevésbé önállóak, mint férfi kollégáik. A most díjazott francia szakácsnő is azért lehetett ilyen sikeres, mert vissza mert nyúlni a hagyományokhoz, s képes volt azokat megújítani a modern elvárásoknak megfelelően – mondja a neves séf. Oktatóként egyébként úgy látja, a női tanulók inkább elméletben jók, míg gyakorlatban az erősebb nemé az elsőség.

Kreativitás a hajtásban is

Megkérdeztünk persze valakit a „legilletékesebbek" közül is: Szemesné Tóth Lujza mesterszakácsot, aki harminc évig, a ranglétrát végigjárva dolgozott a Rába Hotel éttermében – konyhafőnökként ment nyugdíjba –, s hidegtáljainak csodájára jártak a vendégek.

– Aki ebben a szakmában el akar érni valamit, annak el kell felejtenie a nyolcórás munkaidőt! A komoly pozíciókhoz eleve nagy tapasztalat kell, s akire nem lehet mindig számítani – például a családja miatt –, az nem állja meg a helyét. Százszázalékosan kell teljesíteni, s a legnagyobb hajtásban is kreatívnak maradni. Utóbbi független a nemtől, elég megnézni a cukrászokat, milyen remekműveket alkotnak! – sorolja a mesterszakács, aki háromgyerekes anyukaként családja támogatása nélkül nem tudta volna vállalni a továbbképzéseket, a külföldi versenyeket. Aki viszont ezt megoldja, ugyanazt elérheti, amit a férfiak; ezt saját példája is bizonyítja, még ha a nagy továbbképzéseken egyetlen nőként kellett is teljesítenie a legnagyobb szállodák (férfi) séfjei között.

Nőuralom a képernyőn
Ha az ötcsillagos konyhákban nem is, a képernyőn látható konyhapultok mögött mindenképpen a nők vannak többségben: bár Jamie Oliver képességeit kár lenne megkérdőjelezni, legalább ennyi híve van a brit Nigella Lawsonnak, s az „importsztárok" mellett persze ne feledkezzünk el Stahl Juditról sem.

A műsoraikban elhangzó receptekre rábukkantunk az interneten is: az Index „Konyhaasztal" fórumai között böngészhetünk a leírások között.(http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=39)


 

 

 

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 06.20.

Tovább olvasom