Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja: folytatódnak a megemlékezések

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából ma is tartanak állami, önkormányzati, párt- és civil megemlékezéseket.
Orbán: a jelképek tiltásának feloldása nem időszerű

A miniszterelnök szerint amíg egy olyan ember is él Magyarországon, akit a diktatúra jelképét viselők hurcoltak el vagy kínoztak meg, addig az ilyen jelképek tiltásának feloldása nem időszerű, és szemben áll mindazzal, amit az alaptörvény emberi méltóságként határoz meg.

Orbán Viktor ezt hétfőn, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján mondta a rákoskeresztúri új köztemetőben, ahol felavatták a nemzeti emlékhelyet jelölő emlékoszlopot.

A kormányfő beszédében hangsúlyozta: egy olyan korszak küszöbén állunk, amikor különösen fontossá válik az emlékezés és az emlékezet, ami nélkül nem létezhet sem család, sem közösség, sem nemzet. "Fossz meg valakit a múltjától, és azt tehetsz vele, amit akarsz!" - fogalmazott.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Emlékeznünk kell arra - folytatta -, hogy a 20. század volt az emberiség történetének talán legvéresebb évszázada, amelynek két szörnyű ideológiájához, a nácizmushoz és a kommunizmushoz milliók megkínzása, megnyomorítása és elpusztítása kötődik.

Orbán Viktor felidézte, 1990 előtt a rákoskeresztúri új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellája a nemzeti összetartozás és a kommunizmus elleni tiltakozás szimbolikus helyszínévé vált.

Szavai szerint ma egy olyan országot kell építeni, ahol senkit sem lehet hátrányosan megkülönböztetni neme, származása, vallása, politikai nézete, nemzeti vagy nyelvi hovatartozása miatt.

"Az is feladatunk, hogy ne engedjük meg, hogy azok az áldozatok, akiket a diktatúra képtelen volt az emlékezetünkből kitörölni, most mégis feledésbe merüljenek. Ne engedjük meg, hogy egy sehová sem vezető számháború keretei között a kommunizmus és a nemzetiszocializmus bűneit kijátsszák egymás ellen" - mondta a miniszterelnök.

"A nemzet együtt érző szívvel és a hála gondolatával hajt ma fejet az áldozatok emléke előtt" - zárta szavait Orbán Viktor.

Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság vezetője az ünnepségen elmondott köszöntőjében kiemelte, az emlékoszlop állításának célja, hogy a jövő generációk is minden évben fejet hajtsanak az itt nyugvó hősi halottak emléke előtt, és ne feledkezzenek el arról, hogy ők az életüket áldozták a hazáért.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

A hősi halottak emléke azt parancsolja, hogy soha többé ne kerüljön az ország olyan helyzetbe, amelynek ártatlanok százai és ezrei esnek áldozatul, és ne forduljon elő ismét, hogy "történelmünket meghamisító, idegen érdekeket szolgálók" kerüljenek hatalomra - fogalmazott.
Hangoztatta, meg kell cáfolni a hamis állításokat, és igazolni kell azokat, amelyeket "igyekeznek eltagadni", mert nemcsak bűn és tévedés van Magyarország múltjában, hanem dicsőség, nagyság és eredményes küzdelmek is.

A köztemető 300-as parcellájában felavatott emlékoszlopon olvasható felirat szerint a sírkert 298-as, 300-as és 301-es parcellája nemzeti emlékhely, ahol az 1945 és 1956 után törvénytelen perekben, hamis vádak alapján elítéltek és kivégzettek földi maradványai nyugszanak. Ez a hely továbbá a kommunista elnyomás elleni tiltakozások szimbolikus tere, 1990 előtt a fennálló hatalommal szembeni, 1956 emlékét idéző néma tüntetések színhelye - áll az emlékoszlopon, amelyet egykori politikai üldözöttek, valamint a pártok, önkormányzatok, egyházak és a honvédség képviselőinek jelenlétében lepleztek le.

MSZP: el nem évülő bűnök

"A kommunista diktatúrák idején elkövetett emberiesség elleni bűnök nem csupán a nemzeti, de az egyetemes történelemnek is soha el nem évülő, a legsötétebb pillanatai közé tartoznak" - írta Mesterházy Attila a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megfogalmazott közleményében.

A Magyar Szocialista Párt elnök-frakcióvezetője az MTI-hez hétfőn eljuttatott kommünikéjében jelezte, azokra emlékezünk ma, akiknek az életét a 20. század totalitárius rendszerei vették el vagy tették tönkre. Nem csak az emberi tragédiák, de az általuk okozott szenvedés mértéke is felbecsülhetetlen - fogalmazott, megjegyezve, hogy az áldozatok között a rendszer ellenségei mellett annak híveit is megtalálni.

Mesterházy Attila szerint az utókor nemzedékének nem feladata az ítélkezés, felelőssége viszont egy olyan társadalom megteremtése, amely amellett, hogy képes szembe nézni a múlt legsötétebb pillanataival, képes megvédeni magát a demokratikus jogállam ellen intézett támadásokkal szemben. "Azoktól is, akik 23 évvel a békés átalakulás után immár nem meghúzni, hanem elmosni próbálják a demokrácia és diktatúra közötti határt" - írta.

Az ellenzéki pártvezető hozzátette, az emléknap alkalmas annak újragondolására is, milyen eszmék és célok vezettek a diktatúra lebontásához, amelyek ma is útmutatóul szolgálnak.

Az MSZP elítél minden olyan cselekedetet, amely nézetei miatt bünteti az embereket, és hiszi, hogy Európában többé nem létezhet olyan ideológia, amely bárkit üldözhet származása, vallása, vagy éppen világnézeti meggyőződése okán - olvasható Mesterházy Attila közleményében.

Korábban:

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából ma is tartanak állami, önkormányzati, párt- és civil megemlékezéseket.

Délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök és Boross Péter volt kormányfő beszédet mond a nemzeti emlékhelyet jelölő emlékoszlop és Magyarország nemzeti zászlajának felavatásán a Rákoskeresztúri Újköztemető 300-as parcellájában. A rendezvényen Tarlós István főpolgármester is részt vesz.

Mára a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Terror Háza Múzeum több közös programot is szervez: reggel mécsesgyújtásra várnak mindenkit az Andrássy úton, az áldozatok falához. Délután Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója és Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára rendhagyó tárlatvezetést tart a diplomáciai testület képviselőinek és a Magyarországon tanuló külföldi diákoknak. Az emléknapon egész nap ingyenes belépést biztosítanak a múzeumba.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek. Fotó: MTI/Belicazy László (galéria)

Az Országgyűlés is a kommunizmus áldozataira való emlékezéssel kezdi hétfői munkáját, 13 órakor.

Este a központi állami megemlékezés részeként a Lánchíd budai hídfőjénél mécsesgyújtással egybekötött csendes megemlékezést tartanak.

Délután Veszprémben, a megyeház téren Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke emlékezik meg az áldozatokról. Az emléknap alkalmából több megyei és települési önkormányzat is rendezvényt tart.

Az Országgyűlés 2000. júniusi döntése alapján tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Program a mélyszegénységben élő gyerekek megsegítésére

Húszezer, mélyszegénységben élő gyermeken segít a most induló Együtt egymásért program - jelentette… Tovább olvasom