Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A komédiaszínház

Ki ne lenne kíváncsi a színpadi próba titkaira? Az olasz komédia legnagyobb mestere, Carlo Goldoni (1707–1793), aki színész és társulatvezető is volt, ismerte közönségének ezt az óhaját: darabja bepillantást enged a kulisszák mögé.

Műve azonban az intimitásoknál mélyebbre mutat. Kora színházi újítójaként igyekezett a poros színházi iskola, a commedia dell’arte helyett az új stílust, a jellemvígjátékot elfogadtatni – nézőkkel és színészekkel egyaránt. A komédiaszínház ezt az igyekezetet ábrázolja sugárzó humorral, a színészek esendősége iránti megértő szeretettel.

Az előadás főbb szereplői: Mácsai Pál, Kerekes Éva, Für Anikó, Bíró Kriszta, Végvári Tamás, Dunai Tamás, Honti György
Rendező: Babarczy László
Nincs újítás nehézségek nélkül: a darabbéli társulatnak meg kell küzdenie az új követelményekkel. A színészek a jól bevált rögtönzés helyett szöveget magolnak, folyton próbálniuk kell, le kell mondaniuk kényelmes fogásaikról, újra kell fényezni poénjaikat, olykor be kell érniük kis szerepekkel, és többnyire korgó gyomorral hallgatják végig a direktor lázas fejtegetéseit színjátszásról, színpadi erkölcsről. Ugyanakkor öröm részt venni ebben a munkában, főként, ha előadásaikkal a közönséget is sikerül meghódítani.
Ez a híres vígjáték – mely egyben Goldoni ars poeticája – először kerül színre Magyarországon. A történet a Madách Kamara helyzetére rímel: a színház változik, új hangot keres.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelt a Postabank

A Postabank privatizációjából befolyó bevétel a jövő évi fejlesztések, mindenekelőtt az Európa-terv… Tovább olvasom