Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A költségvetés kész, a vita folytatódik

Hétfő óta végleges az ország 2004-es költségvetése, amelyet a kormánypártiak igen szavazataival, a jobboldal ellenében fogadott el a T. Ház.
A megyei baloldali képviselők azt hangsúlyozzák, jövőre több jut fejlesztésre, az ellenzékiek viszont az önkormányzatok összeroppanásáról beszélnek. Az Országgyűlés hétfőn késő este 197 igen szavazattal, 14 ellenében, egy tartózkodás mellett elfogadta a 2004-es költségvetési törvényjavaslatot. A voksolásnál a fideszes képviselők nem tartózkodtak az ülésteremben, mert az úgynevezett PSZÁF-törvény tárgyalása után kivonultak. A költségvetés bevételi főösszegét 5481,5 milliárd forintban, kiadási főösszegét 6132,4 milliárd forintban, hiányát 650,9 milliárd forintban határozták meg. Az eredeti tervekhez képest a büdzsé kiadásai 39,470 milliárd forinttal emelkedtek, bevételei 2,937 milliárd forinttal csökkentek.

Több jut az önkormányzatoknak

Az önkormányzatoknak a módosítások következtében 43 milliárd forinttal több jut. Ebből 16,5 milliárd forint fordítható bérekre, de további mintegy ötmilliárd forint szabad felhasználású forrás keletkezik a településeken, ami ugyancsak képezheti a béremelések fedezetét. A lakhatással kapcsolatos segélyezésre, azaz az energiaár-emelések kompenzációjára hárommilliárd forint többlettámogatás kerül. Fontos változás volt az eredeti előterjesztéshez képest, hogy a kormány által támogatott egyik módosító indítvány alapján 70 százalék marad a táppénz. Az arra való jogosultság a munkaviszony megszűnését követően 90 napra csökken a korábbi 180 napról; az eredeti törvényjavaslatban 30 nap szerepelt.

Kevesebbet vonnak el Győrtől

Ahogy a T. Ház, úgy a megyei országgyűlési képviselők is megosztottak a költségvetésről. Balogh József győri polgármester a Kisalföld kérdésére azt hangsúlyozta, hogy a most elfogadott törvény a stabilitás költségvetése, amelynek készítése során a magyar gazdaság és a forint erősítésére is figyelni kellett. A szocialista politikus pozitívumként értékelte, hogy Győrtől az adóerő-képesség alapján nem 1,1–1,2 milliárd forintot vonnak el – mint az szeptember közepén látszott –, hanem csak 500–600 milliót. A polgármester elmondta, sok százmillió forint befizetésétől sikerült megóvnia a várost azzal, hogy azon állami támogatással megvalósuló beruházások után, amelyeknek pénzügyei már idén rendezettek, nem kell visszautalni az áfát.

Papp József, Csorna polgármestere (MSZP) megnyugvással tapasztalta, hogy több tízmilliárd forinttal nőtt az önkormányzatok költségvetése, amely ha nem is bőségesen, de elég: takarékos gazdálkodás mellett több jut fejlesztésre. Örül amiatt is, hogy a decentralizáció nemcsak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul: 40 milliárd forint az az összeg, amelyről idén még a minisztériumokban, jövőre pedig már a regionális fejlesztési tanácsokban döntenek. Arról, hogy Csorna milyen év elé néz, csak január közepén lesz pontos kép.

Veszélyben a kisiskolák?

Gyökeresen másként értékelik a költségvetést az ellenzéki honatyák. Az MDF-es Medgyasszay László úgy vélte, főleg az egészségügy, a mezőgazdaság és az önkormányzatok néznek nagyon nehéz év elé. Szerinte az agráriumból százmilliárd forint hiányzik, és így még lehetőség sem lesz arra, hogy a földalapú támogatásoknál a gazdák megkapják az EU-támogatás mellé adható nemzeti kiegészítést. A jobboldali politikus attól fél, hogy a helyhatóságok anyagi gondjai az intézményeknél csapódnak le, és emiatt számos kisiskolát bezárnak. Hozzátette: az önkormányzatoknak megszavazott pluszpénzek zöme a nagyvárosokhoz kerül.

Pap János mosonmagyaróvári képviselő (Fidesz) szerint a megszorítások miatt elbocsátások várhatók a közalkalmazotti szférában, és ugyancsak sokan megérzik a lakástámogatási rendszer átalakítását. Hangsúlyozta: az önkormányzatok vállára annyi teher kerül, hogy abba könnyen beleroppanhatnak, s ez alól Mosonmagyaróvár környéke sem kivétel. A politikus fájlalja, hogy Szigetköz ügyében lelassultak a korábbi kedvező folyamatok. „A választási kampányban tett ígéretekhez képest lehangoló a valóság" – tette hozzá Pap János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elveszett a munkakedve? Motiválja magát!

Az ünnepek közeledtével a legtöbb embernek még akkor sincs kedve dolgozni, ha tudja, hogy fontos a… Tovább olvasom