Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A klímaberendezések miatt lehet nyáron áramkrízis?

A magyar erőműrendszer nem tud lépést tartani a klímaberendezések rohamos térnyerésével, így "nyáron beüthet az áramkrízis".
A villamosenenergia-ipari krízisbizottság szerdai üléséről beszámolva megjegyezte: egy rendelet szerint a bizottságot akkor kell összehívni, "amikor az áramellátó rendszer biztonsági tartalékai a napi igények tíz százaléka alá esnek". Ilyen lépésre a nyári fogyasztás problémái miatt még sosem volt szükség, most viszont mégis előállt ez a helyzet, s ennek a klímaberendezések egyre növekvő energiaigénye volt az oka.

"Az ország áramigénye egy meleg nyári napon mintegy 5.700 megawatt (MW), és csak a klímaberendezések miatt évente 60 MW-tal, egy nagyközség fogyasztásával nőnek az igények" - állapította meg a lap, amely az ügyben megszólaltatja Mártha Imrét, a Magyar Villamos Művek (MVM) vezérigazgató-helyettesét is.

A szakember hosszabb távon új erőmű építésében látja a megoldást, de hozzáteszi: míg a rövid távú intézkedések csak néhány százalékkal, addig az új, korszerű erőművek "önmagukban akár 10-15 százalékkal is emelhetik az áram árát".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern rabszolgaság Kínában?

Nemzetközi sajtóhírek szerint Kína megteremtette a modern rabszolgaságot. A nemzetközi cégek… Tovább olvasom