Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A kispártokon sok múlhat

„ Ha a jelenlegi tendencia megmarad, a Magyar Szocialista Párt három-öt százalékkal több szavazatot szerez, mint a Fidesz – Magyar Demokrata Fórum közös listája ” – vélekedik Ágh Attila politológus. Ezzel ellentétben Kákai László, a Pécsi Tudományegyetem Politikai Tanulmányok Tanszékének adjunktusa nem érzékel kormányváltó hangulatot az országban.
Ágh Attila, a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem Politikatudományi Tanszékének vezetője szerint ekkora előny még nem jelentene automatikusan győzelmet, ugyanakkor kétségtelen, hogy kedvező hangulatot eredményezne az MSZP-nek a második forduló előtt. Az egyetemi tanár hozzátette: a legtöbb közvélemény-kutató intézet egyetért abban, hogy a szocialisták enyhe fölényben vannak, s a trend decemberben fordult meg.
Ezzel ellentétben Kákai László, a Pécsi Tudományegyetem Politikai Tanulmányok Tanszékének adjunktusa nem érzékel kormányváltó hangulatot az országban. A politológus hangsúlyozta, a Fidesz és az MSZP vezető politikusai igyekeznek azt sugallni, hogy csak a bal- és a jobboldal között lehet választani, nincsenek átmeneti lehetőségek. Hozzáfűzte azt is: valószínűleg a kispártok kerülnek kulcshelyzetbe, mert minden bizonnyal senki nem tud egymaga abszolút többséget szerezni az Országgyűlésben. Szerinte a baloldal a következő hetekben napirenden tartja a Fidesz – MIÉP koalíció témáját, de ez a választások végeredményére nem lesz befolyással, miként 1998-ban sem volt a Fidesz – kisgazda „ házasság ” emlegetése.
Ágh Attila politológus elmondta, a szocialista előny egybeesik azzal a benyomásával, hogy a Fidesz az év végén az Orbán – Nastase paktummal elkezdett hibázni, és nem volt képes a korrigálásra. „ A kormánypárt ráadásul segít napirenden tartani azokat a témákat, amelyek számára hátrányosak ” – fogalmazott. Az egyetemi tanár megjegyezte: szerinte a Szabad Demokraták Szövetsége és a Magyar Igazság és Élet Pártja ebben a sorrendben jut be a parlamentbe, a Centrumpárt szereplését egyelőre nehéz megítélni, másoknak viszont bizonyosan nincs esélye a bekerülésre.
Ágh Attila a kampány durvasága kapcsán hangsúlyozta: Nyugat-Európában elképzelhetetlen, hogy az ellenfelet bűnbandának és hazaárulónak nevezzék. Pozitív fejleménynek nevezte ugyanakkor, hogy a két nagy párt kampányát minden apró részletet átgondoló profi csapat irányítja, ami szokatlan a magyar választási rendszerben.
„ Azt hiszem, Medgyessy Péter sosem szeretett volna vitázni Orbán Viktorral: szónoki képességei nem olyan jók, kevésbé tud a tömegekre hatni. Nem véletlen, hogy stúdióbeszélgetést akart folytatni ” – mondta Kákai László, a Pécsi Tudományegyetem Politikai Tanulmányok tanszékének adjunktusa. A politológus kiemelte: a kezdeti egymásnak feszülés után valamelyest konszolidálódott a kampány hangneme. Azt prognosztizálta, hogy a következő hetekben a programok és az ígéretek kerülnek előtérbe, a voksolás előtti napokban azonban újabb éles kijelentések hangzanak el. Ezt azzal magyarázta, hogy a biztos szavazók 15 – 20 százaléka csak az utolsó pillanatban dönti el, kinek a neve mellé teszi az ikszet, s az igazi harc most már értük folyik. „ A két nagy párt programja között nincs olyan markáns különbség, mint az ideológiában ” – tette hozzá.
„ Az SZDSZ igyekszik a többiektől való különbözőségét erősíteni, azt, hogy közbenső alternatívát jelent. Számukra létkérdés, hogy tudnak-e törzsszavazóik mellé más voksokat is szerezni. Ha azonban a törzsszavazók egy része nem hiszi el, hogy a szabad demokraták bejutnak a parlamentbe, akkor gondjaik lehetnek ” – mondta Kákai László.
Úgy vélte, a MIÉP eléri az ötszázalékos küszöböt, s jelzésértékűnek tartotta, hogy a Centrumnak jelentős nehézségei akadtak a jelöltállításnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régészeti leletekre bukkantak

Több értékes régészeti leletre - többek között egy római díszkútra - bukkantak az elmúlt hetekben a… Tovább olvasom