Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A kisfiú életben maradt, Geréb Ágnes őrizetben

Őrizetbe vette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt az éjszaka a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben egy magánintézményben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerdán az MTI-vel.
A szülés levezetésében közreműködő három másik emberrel szembeni eljárásról a rendőrség nem közölt információkat.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az MTI-hez szerda reggel eljuttatott közleményében azt írta: rohamkocsijukat kedd délután a XII. kerületbe egy újszülötthöz riasztották. Amikor a mentők megérkeztek, a kisfiú nem lélegzett és nem volt elégséges vérkeringése, ellátását azonnal megkezdték. Az életmentésbe bekapcsolódott a speciális gyermek-mentőorvosi kocsi és a koraszülöttmentő személyzete is - közölte az OMSZ.

Az újszülöttet és az anyát kórházba szállították, a körülmények tisztázása a rendőrség feladata - tették hozzá.

Geréb Ágnest három másik emberrel együtt állították elő kedd este, miután a gondjaikra bízott csecsemőt a mentőknek kellett újraéleszteniük. A Gaál József utcai úgynevezett születésház előtt az újszülött édesapja intett le egy mentőautót azzal, hogy a csecsemő meghalt, az épületben akkor próbálták a gyereket újraéleszteni.

A BRFK kedd este annyit erősített meg, hogy érkezett hozzájuk egy bejelentés, miszerint a XII. kerületben, az Alma utca egyik házában, feltehetően egy otthon végzett szülés során, a megszületett kisbabát újra kellett éleszteni. Az újszülött gyermeket és az édesanyját is kórházba szállították a mentők.

Az MTI úgy tudja, hogy a kórházban műtéti beavatkozásra volt szükség.
Korábban Geréb Ágnest, az otthonszülés pártolóját az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűntényekkel vádolta meg. Nyáron a Fővárosi Bíróságon zajló per elsőfokú tárgyalásán két orvos szakértő azt mondta, hogy a munkájából felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos foglalkozási szabályszegést követett el, amikor még régebben egy szülés levezetésekor nem biztosította az újszülött újraélesztéséhez szükséges eszközöket.

Geréb Ágnes ügyének következő tárgyalását jövő keddre tűzte napirendre a Fővárosi Bíróság.

Erdély Dániel (Geréb Ágnes férje) nyílt levele (forrás: Napiaszonline.hu)

Ágit letartóztatták, elvették az ő és a bábatársainak a telefonjait.

Vizsgálati fogságban van. Nagyon rég óta kérjük az államot, a minisztereket és a parlamentet, hogy szabályozzák az intézeten kívüli szülést, és adjanak szakmai kódot. Enélkül ex lex állapot van és bármi megtörténhet. Az is, hogy kommandósok hatolnak be egy magánlakásba és akciót kezdeményeznek civilekkel szemben. Hogy mi történt, azt a Párizsi Magyar Intézet igazgatójától tudom, aki az Indexen olvasta a hírt. Hazatelefonáltam. A hír igaz. Mint egy bűnözőt, a Gyorskocsi utcába vitték Ágit. Ki tudja, mi történik vele.

Nyilván ezt a levelet és a válaszokat is tudják követni, ha akarják, az illetékesek. Azt üzenem nekik ezúton, hogy az eljárásuk hibás sorrendben történik. Előbb a 22 éve elindított hazai otthonszülési tervezetre reagáljanak a megszólítottak, miniszterek, parlamenterek. Az anyák, a bábák és a családok igényére találjanak megoldást, utána hozzanak törvényt róla, akár tiltást, akár kemény feltételekhez kötést, de azt a módszert, amit az ötvenes években alkalmaztak, hogy megíratják Geréb Ágival a törvénytervezetet, nem vitatják meg érdemben, elodázzák, az új választással áttolják a felelősséget az új kormányra, aki valakinek a tanácsára, mint egy orvvadász lecsap, ez talán nem egy demokráciára jellemző eljárás. Az időpont is zseniálisan meg volt választva. Éppen külföldön vagyok, holnap lett volna előadásom. A lányunk elutazott gyerekvigyázónak. Az otthon maradt gyerekek tehetetlenek. Geréb Ágit állítólag 3 napig tarthatják vizsgálati fogságban. Nem tudom elképzelni, hogy a sajtóban megjelent egészségügyi részletek megfelelnek a valóságnak, hiszen az otthonszülések a legnagyobb körültekintéssel történtek eddig is. Miért is veszélyeztette volna a bába a gyermek vagy az anya életét? Miért is vállalta volna a kockázatot sajátmagára nézve?

Rosszul van ez így. Kérem, hogy az otthonszültek családjai, Ági ismerősei, barátai és bárki, aki befolyással rendelkezik, vagy hajlandó a hangját hallatni, a legbékésebb eszközökkel protestáljon a mindenkori kormányok időhúzása, a jelen rendőrség eljárása ellen. Nagyon fontos, hogy béke legyen, hisz nem mártírokat szeretnénk látni, hanem egészséges és épp gyermekeket, családokat. Kérem, hogy az agresszió minden formájától tartózkodjanak azok is, akik föl vannak háborodva. Úgy kell ezt az ügyet végre világrahozni, ahogy egy babát: Háborítatlanul. A rendőrségtől pedig én személyesen, akár egyedül követelem, hogy adja vissza Geréb Áginak a szabadságát, a telefonját és a méltóságát. Geréb Ági a világ egyik legjobban képzett szülész-nőgyógyásza, ezt a legelismertebb hazai és a nemzetközi szakemberek is elismerik, engedélyét elvették, bábaiskolába járt, levizsgázott, épp elkezdhette volna a működését. Az engedély elvonása is lejárt. Dolgozhatott volna. Valakiknek nagyon az útjában lehet. Kérek mindenkit az önmérsékletre. Lehet, hogy az én levelem se eléggé higgadt, talán megérthetnek, akik olvassák, de minél nyugodtabb lesz a kampány, annál hatásosabb is.

Remélem, hogy Ági is elolvassa hamarosan ezt a levelet, és jól esik neki. Megtehetné az ügyeletes rendőr, hogy kiprinteli neki és odaadja. Aki tudja a rendőrség e-mail címét, tovább küldheti. Én nem bánnám. Ági erőt!

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. NemeszteleN 2010. október 08. 11:32
  „Nem természetes dolog kórházban szülni , de ha figyel a kismamára a személyzet és becsületes ellátást kap, sokkal biztonságosabb, mint otthon.
  Sajnos láttam egészséges, 4 kilós kisbaba tetemét kórházban, az ellátás hanyagsága miatt fulladt meg, méhen belül.”
 • 62. hehe08 2010. október 08. 08:06
  „54 feketebodza
  kiváló hozzászólás, mindent leírtál!!!!”
 • 61. knifemaster 2010. október 08. 00:45
  „http://nol.hu/belfold/20101007-torvenyes__megis_akadalyozzak”
 • 60. knifemaster 2010. október 07. 22:29
  „56. hozzászólás eliv 2010.10.07. 12:32
  Beletartozik a veszteség is... Csak nem mindegy, mennyi!
  Oké,csökkentsük a veszteséget..de miért mindenáron a kórházakkal?
  Jaj én kis naív,elfelejtettem,az a fránya hálapénz...”
 • 59. prettywoman 2010. október 07. 17:41
  „Kedves 48!
  Nem, nem felejtettük el azt a tragédiát. Én legalábbis, pontosan erre a szitura bátorkodtam célozni a kommentemben. Hogy ott meghalt egy fiatalasszony. És tudjuk a doki nevét, aki elkövette? Ugye, nem. Nem hogy le nem csukják, még csak nem is publikus a neve. Persze, mert akkor utána már egy szülést sem vezetne le a boldogtalan, mert ki az a kismama, aki őhozzá menni szülni - tudva, hogy meghalt nála egy kismama. (Azokat a gyönyörű babákat meg nem is lehet elfelejteni).
  Feketebodza, egyre több mindenben egyetértek veled, azt hiszem nagyon hasonlóan gondolkodunk.
  Valaki írja itt, hogy "kikötözve". Ez most komoly? Ugye, nem? Kikötözik a kismamákat szülés közben? Hát ez nagyon durva, nekem a horrorfilmek jutnak erről eszembe, ja, meg a szadista perverz sorozatgyilkosok.”
 • 58. anyaovi 2010. október 07. 17:23
  „Én is Mosonmagyaróváron szültem mind a 3 alkalommal! A kórház tiszta, a szülészeti osztály jól felszerelt (bár koraszülötteknek nem ideális, de ez pénz kérdése) kiváló orvosok, nővérek és csecsemősök vannak.

  DE, ha megtehettem volna, bizony otthon szültem volna (a kórház 3 percnyire) legalább egyszer az életben.
  Háborítatlanul, nyugalomban, nem kikötözve, rögtön magamhoz ölelve és sokáig elsem engedve a gyermekem.

  A kórházakban is van olyan, hogy gond van az újszülöttel! Sokat láttam, akinek a babáján nem tudtak segíteni és ez NEM az orvos hibájából, vagy a szülésznőjéből adódik! Csak erről nem cikkeznek!

  Geréb Ágnesnek megfelelő háttér, orvosi felszerelés mellett is akadhatott gondja, Önhibáján kívül! Hány orvost csuktak le azért mert meghalt az újszülött, vagy újra kellett éleszteni?

  Itt mindenki nagyon tudja dobálni a sarat! És obszcén kifejezéssel illetni a hölgyet!
  Az vesse rá az első követ, aki tökéletes!

  További szép napot/estét minden emberi lénynek!

  Áginak pedig kitartást! Jó cél vezérli Őt, csak nincs a megfelelő eszköz a kezében! Nézzétek meg a külföldieket! Náluk jól működnek a születésházak, orvosokkal, bábákkal, otthonosan, háborítatlanul!!!”
 • 57. viperetta335 2010. október 07. 12:39
  „Szerintem a mentőt pont időben hívta a doktornő.Mivelhogy oda is ért.A gyerek pedig életben van.
  Nem tudjuk,milyen koraszűlésről volt szo. Szinte semmit nem tudunk az esetről.
  Amúgy meg nevetséges ez a dolog ,hogy szekta és szemőldők meg hasonlok...Bunkoság,és erősen félre is viszi a témát.”
 • 56. eliv 2010. október 07. 12:32
  „55. knifemaster!
  Beletartozik a veszteség is... Csak nem mindegy, mennyi!
  Abban viszont egyetértek, hogy manapság sok kismama alighogy megtudja hogy terhes, már mindenen nyavalyog, itt fáj, ott fáj, pedig a terhesség csak más állapot, nem betegség. Persze ne menjen követ törni, de van aki még a könnyű munka és a háztartás elől is "táppénzre" menekül. Tisztelet a kivételnek.

  G.Á. esetéhez: Egy baba nem két perc alatt jön a világra, miért nem hívták akkor a mentőt, mikor a koraszülés megindult??? Akkor hívták, mikor már nagy volt a baj, nem hiszem hogy Bp-en órák kellenek egy mentő kiérkezéséig...”
 • 55. knifemaster 2010. október 07. 11:20
  „Tetszik,hogy olyanok kritizálnak az otthonszülésről,akik úgymond otthonszülés nélkül nem is írhatnának ide,hisz mindenkinek volt/van nagyanyja ,dédanyja,ükanyja..:)
  Manapság a kismamák táppénzre mennek,engem anyám lábon, munka közben hordott ki.
  A természet rendje évezredek óta változatlan,és ebbe beletartozik a veszteség is.”
 • 54. feketebodza 2010. október 07. 11:11
  „Sok-sok kommenttel ezelőtt már írtam, hogy tessék információkat gyűjteni, aztán véleményt alkotni. A bulvár vagy éppen nem bulvár, de bulvárosodó sajtóban megjelenő hírek, nem mindig igazak. Sőt.
  Geréb Ági jelentősége nem abban van, hogy most ki szül otthon, vagy ki nem. Magyarország, mint demokrácia nem megtiltja, hanem szabályozás híján lehetetlenné teszi, hogy az ember (a nő!) éljen az önrendelkezési jogával. Ezért vagyok pl. az abortusz mellett. Nem azért, mert már 10 gyereket elvetettem, hanem azért, mert akadhat olyan szitu, amikor lehet, hogy így döntenék. De nem mondja meg nekem senki, hogy szabad-e vagy nem, ha egyszer van biztosításom. Ugyanígy, ha otthon akarok szülni, vagy születésházban, akkor hadd szüljek ott. Ha komplikáció van, és mégis mentőt hívnak hozzám, akkor ott ne legyek hátrányban, csak azért, mert a felfogásom eltér az ottaniakétól. Ugyanis van biztosításom és nekik az a dolguk, hogy ellássanak.

  És, ha egy szülés lefolyik természetesen, nem kell hozzá kórház, akkor a többire, amihez kell, lehet, hogy több idő marad. Lehet, hogy akkor a jelenleg túlterhelt orvosnak több ideje és energiája lesz arra, akinek erre tényleg szüksége van.

  És ezt a helyzetet nem oldja meg a hálapénz megszüntetése sem. Nyilván van ilyen oldala is, vannak szemétláda orvosok, ahogy minden szakma eltérő jellemű emberekből áll. De nagyon sok kiváló orvos van Magyarországon, akik nem a hálapénzért, hanem hivatástudatból gyógyítanak.

  Ausztriában miért lehet ambuláns betegként szülni (bemész, szülsz, ha nincs probléma x óra megfigyelés után hazaengednek a gyerekeddel együtt)? Itthon ott kell maradni, mindenfélét csinálnak veled a szülés alatt és utána is, fogalmad sincs mi történik stb. Nyilván érthető, ha a dokinak aznapra még 5 műtétje van, vagy 20 órája nem aludt, akkor tolja az oxitocint, hogy legyen már meg az a gyerek. Én is ezt csinálnám. A legkisebb kockázat felé mennék el. Nyilván kisebb baj az, ha az anyuka rossz érzéssel, kicsit nagyobb, esetleg több varrattal távozik, mintha a következőhöz nem ér oda, vagy összeseik a fáradtságtól és nem tud koncentrálni.

  EZEKEN A PROBLÉMÁKON NEM SEGÍT, HA GERÉB ÁGIT BEBÖRTÖNZIK! Ettől minden ugyanúgy marad.”
 • 53. feketebodza 2010. október 07. 10:54
  „Kedves Nebuchadnezzar!

  Attól, hogy valaki nem a fogyasztói társadalom oszlopos tagja (nem kell x színes magazin ahhoz, hogy tudja milyen egy jó pasi, nem szedeti a szemöldökét, nem borotválja a hónalját, nem festi a haját, nem iszik kólát, nem eszik hamburgert, nem néz TV-t) még nem szektás. Csak próbál úgy élni, természetesen, ahogy van. Geréb Ágiékról ilyen téren nem tudok semmit, de érintve éreztem magam a kifejezetten korlátolt megjegyzésed miatt, de akarok vitatkozni Veled, főleg az ízlésről nem.”
 • 52. Nebuchadnezzar 2010. október 07. 10:00
  „A médiában megjelent képeket elnézve Geréb Ágnes, csapata és páciensei, a sok összenőtt-szemöldökű, minimalista "ízlésű" nő valami puritán, mélyen vallásos szektához, HIT gyülekezethez, vagy valami hasonló csoporthoz tartozik? Nem bántásként kérdezem, de lehet, hogy valami világnézeti elfogultsággal... elnézést, meggyőződéssel rendelkező csoportról van szó, akik ehhez a nőhöz fordulnak. Hallott erről valaki valamit?”
 • 51. viperetta335 2010. október 07. 08:55
  „És igen,a sűrgősségi császár kb fél ora...De teljesen logikus is,hiszen amíg odatolják az anyukát és amíg elalatatják és amíg bemosakodnak és amíg elkezdik,ez annyi bizony...És ennyi idő alatt a szűletésházbol is ott van a kismama,mikőzben telefonálnak,hogy jőn,előkészűlnek,és semmiféle késlekedésről nincsen szo...”
 • 50. viperetta335 2010. október 07. 08:50
  „Geréb Ágnes halálozási aránya EGY EZRELÉK alatt van,és ez jo lenne,ha számítana mindenkinek,amikor olyanokat állít,hogy a gyermek és az anya biztonságát egyedűl a korház garantálja,stb.
  Mindenkinek legyen joga ott szűlni,ahol akar,és ne legyen ezért megbélyegezve .Egyáltalán nem igaz,hogy nincs létjogosultsága az otthon szűlésnek,ahogy nálunk fejlettebb országokban is van.
  Amikor Geréb Áginál van valami baj,akkor abbol menetrendszerűen országos médiacirkusz van,mikőzben egyszerűen szabályokat kellene alkotni és bizonyos hálozatot létrehozni,amire van igény és szakember is,csak csinálni kéne.Nevetséges,hogy ezt a nőt bántja mindenki,mikőzben az általa levezetett szűlések tőmegével mentek rendben,akihez kellett mentőt hívott,és aki meghalt az korházban is meghalt volna.Ezt mindenki tudja,azok is,akik most bűnőzőként bánnak vele,azok is,akik a fentről generált újságcikkeket írják. Nem tanyán hozta létre a szűletésházat,hanem két percre korháztol,és soha nem késlekedett,ha mentt kellett hívni .Szánalmas az egész helyzet és a hűlye vaskalapos korlátolt vélemények is...”
 • 49. SzalayKaroly 2010. október 07. 07:47
  „Geréb Ágnesék hívtak mentőt az újszülötthöz
  http://index.hu/belfold/2010/10/06/otthonszules/”
 • 48. duc_de_Orbieu 2010. október 07. 01:53
  „Nna látom a kedves hozzászolók elfejtetteék azt kismamát,aki tavaly halt meg egy császármetszéses ikerszülés után.......Kórházban szült, de a kezelőorvosa annyit se törödött vele,mint egy darab sz..ral. Bezzeg gondolom a kapott borítékok jólestek a dokinak.....Jó nagy műhibát csinált, persze sikeresen elkenték a dolgot, ahogy szokás. A kollégáik mindig kihúzzák a múhibákat elkövető orvostársaikat. A patológusok hogyan hogynem mindig találnak valami ritka, komplikált rejtélyes betegséget, szövődményt. Ajánlom olvasásra a Orvosi műhibák című könyv első és második részét...
  Idézet az egyikből:"Terézt kilenc orvos vizsgálta meg. Kilenc (9).Másnap Teréz meghalt tüdőgyulladásban....."
  Felelősség nuku, kevés meló, jó nagy pénzek, melynek jó része zsebbe kerül boritékokban.

  Elgondolkodtató a kórházi szülészorvosok,sebészek, és nőgyógyászok állandó körforgása. Van olyan nőgyógyász, aki már az ország összes! kórházában praktizált. Egészen addig praktizált mindig az adott kórházban, míg el nem követte a "szokásos" műhibáját, majd a műhibát eltusolandó szépen át nem helyezték máshová....
  Egyszerűen leírhatatlanul rossz állapotok uralkodnak a kórházakban. Nagyobb esélye van az embernek az orosz rulettben életben maradásra, még öt golyóval a tárban is, mint egy kórházban. Aki kórházba kerül, az vagy kikerül onnan élve, vagy nem....
  A magyaróvári kórházban akár már egy szimpla zsírleszívásba is bele lehet halni.
  Vagy akár egy rutinműtétnek számító mandulaműtétbe is, lsd pár éve egy 3 éves kisgyerek. Persze a kezelőorvosok mindig mossák kezeiket. Na persze....

  Nem mintha az otthoni szülés mellett lennék...Csak mondom.....”
 • 47. Tunde24 2010. október 06. 21:09
  „nagyon sok az olyan otthon szülő nő ,aki,már az első babát sem akarja megszülni kórházban,pedig neki még nincs is rossz tapasztalata.”
 • 46. anya2007 2010. október 06. 20:59
  „Egy szülésnél az első és legfontosabb a gyerek és az anya egészsége. Ezt pedig a kórházban tudják legjobban biztosítani. Önbecsülésért, beszélgetésért, jó közérzetért stb. nem a kórházba kell menni. Ha ez mégis megvan ott, az pedig kész szerencse!”
 • 45. gutentag 2010. október 06. 20:52
  „Kórházban szültem, mert azt hittem, hogy ott biztonságban fogom érezni magam. Hát, nem! Egy percig sem éreztem magam biztonságban! Felkészítés nulla, kommunikáció nulla, a dokik egymás szakvéleményét sem vették figyelembe. Az ember csak pánikolva várta, hogy mikor mi hogyan fog történni.
  Teljesen meg tudom érteni azt, aki otthon akar szülni. Ott emberszámba veszik, nem csak szenvedő alanya a történéseknek, az önbecsülést és az emberi méltóságot nem kell a bejárat előtt hagyni.
  Kórházban is történnek tragédiák, és az otthonszülők sem teljesen hülyék, bárki nem szülhet otthon. Le is szeretnék szabályozni, úgy, hogy az orvosok is egyetértsenek vele, de az otthonszülőkön kívül senki sem hajlandó párbeszédre, szabályozásra, csak fröcsögnek ilyen fórumokon olyanok, akik szülészeten még látogatóban sem voltak!
  Kíváncsi lennék a nagy ellenzőkre, hogy mit mondanának arra, hogy ha olyan törvényt hoznának, hogy csak kórházban, vadidegenek, csövek és gépek között szabadna meghalni! (Bakács T S után szabadon)”
 • 44. anya2007 2010. október 06. 20:50
  „http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/racs-moge-is-kerulhet-gereb-agnes-2030484/”
63 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romapolitika: ˝A foglalkoztatás a legfontosabb˝

˝Nem tudták úgy lerombolni a cigányügyet, hogy fél év alatt ne lehessen azt korrekt, új alapokra helyezni˝ – állítja Farkas Flórián. Tovább olvasom