Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A kisebbségi választásokról

A települési kisebbségi önkormányzati képviselők választását négyévenként, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napján kell megtartani.

A településen a választást a helyi választási bizottság akkor tűzi ki, ha a településen a kisebbségi választói jegyzékben szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30 főt. A választáson az a választópolgár szavazhat a lakóhelyén, aki a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényben meghatározott kisebbséghez tartozik (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán), a kisebbséghez tartozását vállalja és kinyilvánítja, magyar állampolgár, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választójoggal rendelkezik és a kisebbségi választói jegyzékben szerepel. Igazolással szavazásra nincs lehetőség. Az említett feltételeknek kell megfelelnie a jelöltként indulni kívánó személynek is.

A kisebbségi választói jegyzékbe való felvételt 2010. július 15-ig lehet kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől a megküldött kérelemnyomtatványon. A kérelemnyomtatvány a www.valasztas.hu című internetes oldalról is letölthető. A kérelmet a polgármesteri hivatal épületében elhelyezett gyűjtőládába kell bedobni vagy levélben elküldeni úgy, hogy az legkésőbb 2010. július 15-ig megérkezzen a polgármesteri hivatalba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök az árvíznél: a védekezés az első, a körülmények mellékesek

A Független Rendőrszakszervezet ügyvivője szerint az árvízi védekezésre vezényelt rendőrök, katonák fogadására nem készült fel a logisztika. Tovább olvasom