Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

A kisebb parlamentről már februárban szavazhatnak

Az MSZP elnöksége kedd esti ülésén támogatta a kormány javaslatát egy 199 fős parlament létrehozásáról és az önkormányzati választott tisztségviselők számának csökkentéséről és az erről szóló törvénymódosításokat február 16-ra, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésére el is készítik - jelentette ki szerdán Újhelyi István a kormánypárt elnökségi tagja.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, pártelnök vasárnap a kormány soron kívüli ülése után jelentette be, hogy egy 199 fős parlament létrehozására tesz javaslatot, amelyben 176 képviselőt egy fordulóban megyei listáról választanának, 23 fő pedig a mandátumot nem eredményező szavazatok összesítéséből, országos listáról kerülne be a kisebb parlamentbe. A kormány ezen kívül javaslatot fogadott el arról is, hogy az országgyűlési képviselők tiszteletdíja a mindenkori átlagbér háromszorosa legyen; szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés, valamint körülbelül a felére csökkenjen a választott önkormányzati tisztségviselők létszáma. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: ezekkel a változtatásokkal egy 4 éves ciklus alatt 100 milliárd forintot lehet megspórolni.

Újhelyi István elmondta: az MSZP tervei szerint már 2010-ben az új rendszer szerint lehetne lebonyolítani a választásokat. Ehhez azonban az kell, hogy a többi párt is támogassa a kétharmados többséget igénylő kezdeményezést. A szocialista politikus hozzátette: február 16-án a parlamentben a pártoknak lehetőségük lesz részletesen elmondani véleményüket a kormány javaslatáról, illetve ismertetni a saját javaslataikat. A Fidesz javaslatáról szólva - 200 fős parlament, de kétfordulós választással - Újhelyi leszögezte: nem elég csak annyit mondani, hogy kisebb és olcsóbb Országgyűlés kell, hanem pontos jogszabályi javaslatokat kell tudni bemutatni.

A szocialista politikus hozzátette: február 16-án Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is lehetőséget kap arra hogy Magyarország előtt is ismertesse elképzeléseit, amelyekről a Financial Times üzleti lapnak adott interjújában beszélt. Az ellenzéki pártelnök a kedden megjelent cikkben úgy fogalmazott: a Fidesz reformprogramja parlamenti képviselők számának csökkentésével kezdődik. Ezenkívül a közpénzek elköltését úgy csökkentenék, hogy jelentősen megnyirbálnák a bürokrácia gépezetét. Orbán szavai szerint az eddigi 40 különböző hivatal helyett mindent egy hatóság alá rendelnének - tudósít a Financial Times.

Olvasóink írták

 • 20. pmfc 2009. február 05. 11:02
  „Mi a különbség a két párt között. Míg a fidesz kitűzött egy célt, hogy legyen 200 fő alatt a parlament létszáma. Ezzel mi a bajotok? Ez legalább kötelezné az országgyűlést arra, hogy tegyen is valamit.
  Különben meg, tessék. Feri bedobta a nagy ötletét. Csak azért mert most neki ez a szám az ideális. Mert így a jövőben is le tudja fizetni a sok szar kispártott és szerezhet plusz 3-4 százalékot. El fog érni vele valamit?

  ÉS igen. most még mindent nyomkodhatnak a parlamentben a képviselők. De igenis, ha nem az én érdekemet képviseli akit megválasztottam, most még mondhatom, hogy nem téged választalak. (Én szoktam is ezzel élni, és nem csak megrögzötten 40 éve ugyanarra szavazok) Listán már ez a döntés sem fog a rendelkezésemre állni...”
 • 19. Poltergeist 2009. február 05. 08:20
  „Emberek amíg csak ebben a két pártban gondolkodtok nem lessz változás.Mindkét párt oly szinten és oly mélyen bele van folyva a korrupcióba a politikai életbe a családok a leszármazottak a kapcsolatok ,hogy igérhetnek nektek bármit bármelyik párt ezek csak egymással lesznek elfoglalva illetve azzal miképp tudják még jobban szétlopni a megmaradt országunkat.Gyuljon már fény az agyatokba,hogy nem szabad ezek közül egyiket sem megválasztani sőt ha rajtam múlna örökre eltiltanám az összeset a politikától és akkor még humánus voltam,de legszivesseben a Dunába az összeset.”
 • 18. ungi 2009. február 05. 05:58
  „Igen, nagyon helyes! Csökkenteni kell a letszamot, megszüntetni a szamla nelküli költsegteritest. Az önkormanyzatoknal is rendet tenni, mert közröhej, hogy 1200 lelkes falvakban föallasu polgarmester havi 450 ezerer, a kepviselök 100 ezres tiszteletdijert nem csinalnak semmit.Nem most, mar regen kellett volna.
  Egyet azert nem ertek. Miert mindig csak külföldön tud Viktorunk ilyen konkretan nyilatkozni, itthon meg javaslata sincs, hogy kellene csinalni? De velemenyem szerint, ugyis le lesz szavazva, mert egyetlen kepviselö sem fogja sajat magat seggberugni.Sajnos, meg nincsenek azon a szinten, hogy azt nezzek, mi a jo az orszagnak. Csak önmagukat. Mert ugye egy munkahely, ahova nem is kell bejarni, meg szamla nelkül minden elszamolhato nincs minden sarkon. Ugyhogy ez is csak alom marad.”
 • 17. Nahááát 2009. február 04. 20:47
  „pmfc! Tehát akkor egy konkrétumotha lehetne, a 67 alkalomból... Tudod pont ez a baj a Fidesszel, csak a duma, konkrétumok nélkül. Sajnos a szociknál is vannak gondok, de most a 67 alkalomról szeretnék tudni valamit.”
 • 16. Kami45 2009. február 04. 20:22
  „gjozsi88
  Már megint másról beszélsz!!!”
 • 15. ASHER 2009. február 04. 20:09
  „ugy olvastam;-"legyen a kepviseloi fizetes az atlagfizetes 3-szorosa"!!!!
  azert azt is jo lenne tudni nekik mit jelent az hogy atlagfizetes,vagyis kinek az atlagfizetese az alap?!!
  mert ugye ha pl; egy orvos-e,az talan megsem ugyan az mint egy ketkezi melose!!!!
  erre erdemes lenne talan kisse jobban odafigyelni!!!”
 • 14. gjozsi88 2009. február 04. 19:48
  „Ha jól emlékszem a megyei Fidesz képviselők nem támogattak olyan indítványt,mely a régióba élőkön segíthetett volna!Erről nagy cikk jelent meg akkor a kisalföldben,gondolom ezt nem olvastátok!”
 • 13. pancser 2009. február 04. 19:34
  „Pártfegyelem! Milyen jó lenne a szoci képviső hölgyeknek, uraknak, nem kellene szembenézniük a választóikkal, a mosoni piacon. Egy dologra kellen figyelni csak, mit akar Gyurcsány Ferenc. Még csak akkor lenne nagy nyalás. Ferenc testvérnek nem kellene szembeszállnia azokkal akik választóikkal a hátuk mögött, esetleg más véleményen vannak.”
 • 12. pancser 2009. február 04. 19:24
  „A régiós rendszer is azt a célt szolgálta volna, hogy a politikát távol vigyék az emberektől. El lehet képzelni, hogy egy Győrhöz csatolt Nagykanizsa mennyire lenne hazája az ott lakóknak. A vezérek messze a képviselők idegenek. Ki merem jelenteni az MSZP törekvései, hogy teszés szerinti embereket ültet a választók nyakára, ha szimpatikus az illető ha nem, mélységesen antidemokratikus. Helyesbítek az antidemokratikus Gyurcsány újabb ötletére vonatkozik.”
 • 11. gjozsi88 2009. február 04. 18:55
  „pmfc! Nem látod,hogy a szavazásnál párt fegyelem van,akkor minek egyéni képviselőség?Egyébbként valóba javasolta,mondott egy számot,mert jól hangzott,de nem mondta meg hogyan!Most is mondtak egy számot és mondták hogy lenne érdemes! Ez legalább vita alap,csak az zavar,hogy a Fidesz azt terjeszti,hogy ők találták ki,de azért van külömbség:az egyik elmondta hogyan képzeli,mig a másik nem!Az egyikbe van tartalom a másik csak mondott egy számot,mert jól hangzott!”
 • 10. pancser 2009. február 04. 18:52
  „Az rendben lenne, hogy 199! Az viszont, hogy csak listás szavazás legyen az nem megyen. Akkor aztán azt csinálnának amit akarnak. Milyen képviselő az akit nem választanak meg kérdezem. Ferenc testvér agya KISZ módon forog. Majd fönnt eldöntik ki üljön a parlamentben. A demokráciát készül arcul köpni Gyurcsány? Coki neked Fletó!”
 • 9. pmfc 2009. február 04. 18:38
  „Kedves Nahááát!

  1. A Fidesz első renden azt indítványozta, hogy kétszáz főben maximálják a parlament létszámát, hogy ezzel rákényszerítse a kormányt a cselekvésre.
  2. Azt hogy 10 évvel ezelőtt miért nem indítványozták, ez mára már felesleges kérdés. (miért nem azt tetted fel, Horn miért nem indítványozta, mikor 2/3a volt.)
  3. Mert a régiós rendszer egy nagy kalap szar. Gondoljunk csak bele a mi nyugati régiónkba...

  A listás választásról meg annyit, hogy ha ezt bevezetik onnantól kezdve vége lesz a parlamenti politikusok megkérdőjelezésének. És teljesen el fog határolódni a politika és a választó... (pl.: én tudom most ki az aki értem küzd a parlamentben, és ha ő szarik a fejemre, megtehetem, hogy másra szavazzak. Listán már ez sem fog rendelkezésemre állni)”
 • 8. k 2009. február 04. 17:56
  „"az MSZP tervei szerint már 2010-ben az új rendszer szerint lehetne lebonyolítani a választásokat."
  Addig meg még van egy kis idő gyűjtögetni...”
 • 7. hidas 2009. február 04. 16:56
  „Nekem teljesen mindegy, hogy ki hányszor javasolta már, ki hányszor nem szavazta meg, az lenne a lényeg, hogy egyszer már csinálják meg a létszámcsökkentést!!! Attól tartok erre most is kevés az esély, sajnos!!! Valamelyik oldal mindíg kitalálja, hogy miért nem jó a másik oldal javaslata!”
 • 6. Nahááát 2009. február 04. 16:44
  „Csak egy kérdés? Tud valaki egy konkrétumot a 67 alkalomból amikor a Fidesz csökkenteni akarta a létszámot?
  Mikor kormányon voltak miért nem tették meg? A 19 megyéből 18 fideszes. Miért nem lehet a megyei önkormányzatokat megszüntetni és létrehozni a régiós rendszert?”
 • 5. FREDDY/S 2009. február 04. 16:19
  „A listás az álválasztás, nemde...”
 • 4. FrankieBoy 2009. február 04. 14:34
  „Most nem azért, de tényleg nem tudom: a FIDESZ a kormányzása alatt is indítványozta ezt? vagy csak ellenzékben nagy a szája mindenkinek (MSZP-nek is, és a kis pártoknak is)?”
 • 3. Egressy 2009. február 04. 14:11
  „Már 67 szer szavazhattak volna erről a kérdésről, ugyanis a FIDESZ ennyiszer indítványozta! Most meg nagy durranás, hogy kitalálta az MSZP! "Cirkuszt és kenyeret a népnek!" Sajnos már kenyérre egyre több embernek nem telik, de azért jó hír, hogy marad a cirkusz a jónéhány bohóccal!”
 • 2. Poltergeist 2009. február 04. 12:32
  „Nini és mi az oka,hogy erre most jöttek rá?Szinte nincs Európában még egy ország ahol ennyi léhűtő korrupt parlamenti tag lenne alapból is vicc az egész.Meg sem szabadott volna ezt engedni,de hát kéremszépen az urak azt csinálnak amit akarnak.(hitték ők eddig)Vicc az egész kezdve onnan,hogy képviselő a parlamtet megkerülve törvényjavaslatot fogadtatott el úgy,hogy megkerülte a törvényjavaslatról döntő tisztviselőket..Emberek tudod mi ez egy ember kénye kedve szerint ír egy törvény (aminek valószínű meg van az oka)és ha nem bukik le össze is jön neki.MI VAN ITT EMBEREK???”
 • 1. eheh 2009. február 04. 11:59
  „Ennyit pofázni valamiről! mi lenne ha végre csinálnának is valami?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzin: 250 Ft, gázolaj: 256 Ft

Szerdától nyolc forinttal nő a benzin és öt forinttal a gázolaj ára - értesült a holtankoljak.hu. A… Tovább olvasom