Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A Kisalföld az adózókért: még két hét a beküldésig

Közeleg a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának határideje, alig két hét van arra, hogy azt ki-ki elkészítse és az adóhatóságnak elküldje. Ezért a gyakori hibákra hívjuk fel a figyelmet és tanácsadással segítjük olvasóinkat. A 2008-as évre vonatkozóan a magánszemélyek adóbevallás benyújtásának és az adótartozás megfizetésének határideje május 20.

Gyakori kérdés, hogy ha az adózó bevallása adó-visszatérítéssel zárul, mikor kapja meg pénzét. A visszafizetés a 0853. számú bevallás és az egyszerűsített bevallás esetén is az adóhatósághoz beérkezéstől számított 30 napon belül várható.

Az APEH tapasztalata szerint gyakori hiba a 0853-as bevallási lap kitöltésénél, hogy hiányzik róla az aláírás. Ügyelni kell arra, hogy ha az adózónak visszaigényelhető adója van és azt visszakéri, ne mulassza el a főlapon ezt jelezni, postai utalási címet vagy pénzintézeti számlaszámot feltüntetni. A nem egyéni vállalkozó magánszemély csak május 20. után nyújthat be önellenőrzést a már elküldött bevallására, tehát érdemes alaposan átgondolni, átnézni a bevallást, mielőtt azt elküldik.

Az egyszerűsített bevallás (0853E jelű) hasonló figyelmet igényel, az ajánlatot azon is dátummal, aláírással ellátva egy példányban kell visszaküldeni. Ha az adózó május 20-ig nem nyújtja be aláírva a részére elküldött 0853E számú ajánlatot, már csak a 0853-as bevallás kitöltésével tehet eleget kötelezettségének.

Javasolt az ajánlatot összevetni a munkáltatói, kifizetői igazolásokkal, ugyanis az adózónak kell a visszaküldendő ajánlatban feltüntetni, ha az igazoláson szereplő adat eltér az ajánlattól. Ahogy azt is, ha visszaigényelhető adója van és kéri annak utalását. Ehhez be kell írni a postai utalási címet vagy a pénzintézeti számlaszámot. Figyelni kell arra, hogy önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári kedvezmény (egészségpénztár, nyugdíjpénztár) esetén az utalandó összeget, a pénztár nevét és adószámát, pénzintézeti számlaszámát adja meg az adózó, csakúgy, mint a családi kedvezmény igénybevételéhez az eltartottak adatait és az igénybe venni kívánt kedvezmény összegét. Fel kell tüntetni az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet is. A beírt adatok figyelembevételével az adóhatóság újraszámolja az ajánlatot.

A jogszabályok értelmezésére vonatkozó kérdéseiket olvasóink lapunknak a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el „A Kisalföld az adózókért" akciónk keretében. Azokra az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának szakemberei válaszolnak.

Olvasóink írták

  • 1. xo16zy 2009. május 09. 12:55
    „Emberek! Próbáljatok minél többet bevallani, mert a képviselő urak közül még nincs meg mindenkinek a 400 négyzetméteres villája vizeséssel! Kell a pénz! Fizessetek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden autót kitereltek

M1-es autópálya - Huszonhat gyorshajtó, cigarettacsempész és egyéb szabálytalankodók akadtak fenn az… Tovább olvasom