Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

A kis- és közepes vállalkozások lehetnek a gazdasági növekedés motorjai

Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt az olcsó hitelekkel helyzetbe hozott kis- és közepes vállalkozások lehetnek a gazdasági növekedés motorjai – hangzott el szerdán az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodájának állampolgári fórumán, Szolnokon.

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) néppárti európai parlamenti képviselő kiemelte: bebizonyosodott, hogy életképtelen az eddigi, a piacok önszabályozó rendszerére épülő gazdaságpolitika. Ehelyett új elvekre épülő rendszerre van szükség, melyen belül Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt a növekedés motorjai lehetnek az olcsó hitelekkel helyzetbe hozott kis- és közepes vállalkozások.

Rámutatott: az unió konkrét intézkedések előkészítésén dolgozik a gazdasági válságok megelőzésére és kezelésére. Ezek várhatóan az összeurópai érdekeket helyezik előtérbe az EU-s források elosztásánál ás a jelenleginél szigorúbban ellenőrizhetővé teszik a pénzek felhasználását. Emellett a recesszió közvetlen kezelésére közös krízisalapot is létrehoz majd az unió, melynek forrásait egy e célból kivetett közösségi adó bevételei teremthetik meg - fogalmazott a képviselő.

Magyarország EU elnökségéről szólva kijelentette: erős Európára és erős Magyarországra van szüksége az uniónak. „Az elnökség Magyarország számára az igazi belépő, az első tánc lesz, melyben nem szabad hibáznia. A legfontosabb, hogy a nyitott dossziék ügyeit jól vigyük tovább, ez lesz egyben az új hazai közigazgatás főpróbája is" - mondta.

Gurmai Zita (MSZP) szocialista európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy a munkanélküliség enyhítése a válságból való kitörés egyik kulcsa. Az unió mintegy 500 millió polgárából ma 25 millió embernek nincs állása, közülük ötmillió a fiatal. „Bőven van még teendőnk, hogy a recesszió végül ne a sor végén álló, egyébként is szegény embereket hozza lehetetlen helyzetbe" - fogalmazott.

A szocialista politikus szerint a szegénység jelenleg nőarcú, ezért nem szabad megtörténnie, hogy a válság árát a nők fizessék meg". Utalt arra, hogy a korábbi fázisában a zömmel férfi munkaerőre épülő ágazatokat - autóipar, építőipar, bankszektor - sújtó recesszió jelenleg a túlnyomó részt nőket foglalkoztató szolgáltatói szektorban érezteti hatását.

Mind emellett a nők továbbra is komoly hátrányt szenvednek a férfiakkal szemben az európai munkaerőpiacon - hangsúlyozta. A bérolló a legfrissebb kutatások adatai alapján megközelíti a 18 százalékot, azaz a nők azonos feltételek között ennyivel kevesebbet keresnek a férfiaknál. „Magyarul évente 63 napot dolgoznak ingyen" - húzta alá Gurmai Zita.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2010. november 03. 20:48
    „A kis- és közepes vállalkozások lehetnek a gazdasági növekedés motorjai--a multik meg aratnak!
    A Magyar vállalkozók termelnek, foglalkoztatják az embereket, adót fizetnek.
    --a nyugat-Európában bejegyzett, idetelepülő izraeli cégek meg hatalmas nyereségre tesznek szert!

    --kik szipolyozzák ki a nőket?--a fenti cikkben szereplő "személyek" által, favorizált zsidó-multik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés 2011 - MSZP: 2011 nem az önkormányzatok éve lesz

Az MSZP szerint a jövő évi büdzsé tervezete alapján 2011 nem az önkormányzatok éve lesz. Tovább olvasom