Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A kihívások első éve után

Négy északnyugat-dunántúli megye agrártermelői számára tartott regionális fórumot Győrben.

Fenyőházi Tibor
Négy északnyugat-dunántúli megye agrártermelői számára tartott regionális fórumot tegnap Győrben a szaktárca. Németh Imre miniszter és Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár egyebek között a 2004. évi agrártámogatások elszámolásáról adott számot, ezt konzultáció követte.
Telt ház várta tegnap Győrött a Richter Teremben a négy megye agrártermelői számára meghirdetett regionális fórumra az agrártárca miniszterét, Németh Imrét és a tárca közigazgatási államtitkárát, Benedek Fülöpöt.

Az első év az unióban címmel megrendezett fórumon a tárca illetékesei a 2004. évi agrártámogatások elszámolásáról, az idei szabályozási feltételekről, s az agrárfejlesztési hitelprogramokról beszéltek. Bő két hét híján egy éve csatlakozott Magyarország az unióhoz, érdemes  visszatekinteni azokra a folyamatokra, amelyek az uniós tagság egy esztendejét, az átmenetnek tekinthető időszakot jellemezték. Annál is inkább, mivel ez nagyon nagy próbatétel volt, az agrárigazgatások számára ugyanúgy, mint a gazdák számára.

A korábbi két „hektikus" évet követően a honi gazdasági termelők nagyon nagy piaci kihívások elé kerültek. A támogatások megszerzésében is merőben új követelményrendszerrel találkoztak, a korábbinál sokkal pontosabb elszámolásnak kell megfelelniük.

Nagyon sok gazdálkodó szeretné, ha a négyszázötvenmilliós uniós fogyasztói piac nem olyan szabadon működne, ahogy működik. Nincs más választásuk azonban a magyar gazdáknak, mint hogy a kihívásokra megfelelő választ adjanak. Az agrárigazgatásban dolgozóknak pedig abban kell segíteni a gazdálkodókat, hogy olyan terméket állítsanak elő, amelyekkel nemcsak idehaza, hanem az unió többi országában is megállják a helyüket. Minden egyes termelőnek újra kell értékelni a maga helyzetét. A szaktárca feladata: megpróbálják azokkal a támogatási alapokkal az unió társfinanszírozási lehetőségeit biztosítani, amelyek az átálláshoz szükségesek.

A szakminisztérium uniós csatlakozásunk második évében arra számít, hogy a termelők és a kifizetőügynökség is naprakészebben tudja végezni munkáját, s a gazdálkodók ütemesebben hozzájuthatnak a támogatásokhoz. A szakminisztériumnak egy évvel a csatlakozás után most azzal kell küszködnie, fogalmazott a miniszter, hogy a három évre tervezett pénzügyi keretek máris elfogytak. Több jogcímet fel kellett már függeszteni a fejlesztési programból. Szeretnék ugyanakkor, ha a gabonatároló építésében és az állattartó telepek környezetvédelmi beruházásaiban a még meglévő lehetőségekkel élnének a termelők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától automatikus az SP2 letöltése

A mai napon jár le annak a speciális szoftvernek a szavatossága, amely központilag meggátolja a… Tovább olvasom