Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A kibeszélés ereje gyógyít karácsonykor is

A karácsonyt és az év végi ünnepnapokat a magányos emberek nehezen élik meg. A lelkisegély-szolgálatok telefonszámát ilyenkor tárcsázzák a legtöbben. Mosonmagyaróváron régebben létezett külön telefonszám e célra, ám a pénzhiány miatt sok más városhoz hasonlóan megszűnt a külön vonal.
Valamennyi lelkisegély-szolgálatot alapítványok, civil szervezetek tartanak el – egyre nehezebb anyagi körülmények között. Közülük több már az ellehetetlenülés szélére került, támogatásra aligha számíthatnak, miközben a statisztikák azt mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van a telefonos lélekgyógyítókra. Ám ki fizesse a segélyvonalak költségeit? Miért csak a civilek dobnak mentőövet a bajban lévőknek? Ha az orvosok is elismerik a hasznát, akkor lesz-e valaha az egészségügyi alapellátás része a lelki segély?
A kimutatások szerint egy-egy lelkisegély-szolgálatnál évente akár 4–5 ezerszer is megszólalhat a telefon. A növekvő igény mellett mégis csökkenő állami támogatással kell számolniuk az egyesületeknek. A szaktárca idén 35 millió forintot osztott szét erre a célra országosan a több mint 200 szervezetet alkotó három nagy csoport között, ez azonban csepp a tengerben. Hazánkban nincs állami segélyhívó szolgálat. Olyan azonnali segítséget, amit névtelenül is hívhat a rászoruló, csak civil szervezetek működtetnek.
Egyes szakemberek a decemberben és különösen karácsony körül tapasztalható

depressziós hullámvölgyet „karácsonyi zavarnak” nevezik, és feltételezik, hogy ilyenkor többen kísérelnek meg öngyilkosságot. A lelkisegély-telefonszolgálatokat az év végi ünnepekkor sok magányos, elkeseredett ember hívja. A hazai statisztikák szerint karácsonykor majdnem kétszer annyian, mint máskor.
Amikor Chad Varah anglikán lelkész az 1950-es évek elején közzétette egy hirdetésben a telefonszámát, egy Szingapúrtól Szombathelyig terjedő világhálózat megalakulásának alapjait teremtette meg. Szándéka szerint olyan embereknek kívánt lélektani segítséget nyújtani, akik az öngyilkosság gondolatával foglalkoznak. Felhívására számos más problémával küszködő hívó jelentkezett, az önkéntes segítők egyesülésével így alakulhatott meg a szamaritánus szervezet.
Farkas Imre, a győri MM Vonal vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: korábban valamennyi kisvárosban volt külön segélyvonal, de a pénzhiány miatt ez megszűnt, többek között Mosonmagyaróvárón is. Sopron, Győr és Mosonmagyaróvár szolgálata „egybeolvadt”, de sajnos a tapasztalatok szerint előfordul, hogy időnként a megadott ingyenesen hívható számnál azt mondja be a hang, hogy nincs ilyen szám. A nagyobb városokban, így Győrben is veszélybe kerül újra meg újra a lelkisegély-szolgálatok működése. Az MM Vonal ugyan kapott most 10 millió forintot, ami Farkas Imre szerint csak a vegetációra elég.
December az a hónap, amikor a legtöbben emelik fel a kagylót, és általában nem is várnak tanácsot, segítséget az elkeseredett emberek, csupán el szeretnék mondani valakinek a problémáikat. A szolgálat munkatársai újra meg újra megtapasztalják, hogy a pszichológusoknak mennyire igazuk van a kibeszélés erejét illetően. Farkas Imre hozzátette: nemrég egy orvoskonferencián elhangzott: abban, hogy hazánkban visszaszorult az öngyilkosságok száma, nagy szerepe van a telefonos segélyszolgálatoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Higuain: real

labdarúgás

Madridi információ szerint a Real Madrid 13 millió euróért leigazolta… Tovább olvasom