Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

A képzett szakmunkások a legkeresettebbek

Miközben a munkaerőpiacon jelenleg a képzett szakmunkások a legkeresettebbek, a magyar szakmunkások képzettsége nem követi a piaci igényeket.

A frissen végzett szakemberek gyenge problémamegoldók, rosszul teljesítenek csapatban és a munkavállalási hajlandóságuk sem megfelelő – állapította meg a Manpower idei éves tehetségfelmérése, amelynek részleteit sajtótájékoztatón ismertették szerdán.

Az ötödik alkalommal elvégzett felmérés szerint 18 ezer olyan szabad álláshely van Magyarországon, amelyet akár holnap be lehetne tölteni, ha lenne kellően képzett munkaerő – tájékoztatott Szekeres Katalin, a Manpower Munkaerő-Szervezési Kft. toborzási vezetője. Alapvetően olyan szakmunkásokra van szükség, akiknek van gyakorlatuk, beszélnek nyelveket és – amint a munkaadók is hangoztatták a felmérés során – akarnak dolgozni – tette hozzá.

A magyarországiak mellett további 35 ország munkaadóinak megkérdezése alapján elkészített felmérés szerint világszerte szakmunkásokra van leginkább szükség. A legnehezebben betölthető további 9 munkakör globális sorrendje: értékesítők, technikusok, mérnökök, könyvelők-pénzügyi munkatársak, operátorok (gyártósori betanított munkások), adminisztratív irodai és személyi asszisztensek, cégvezetők, sofőrök és segédmunkások.

Magyarországon a szakmunkások utáni sorrend: mérnökök, sofőrök, gépkezelők, karbantartók, orvosok és egyéb, nem ápoló egészségügyi személyzet, informatikusok, értékesítők, szakácsok, könyvelők, pénzügyi munkatársak.

A megfelelő munkaerő hiányában felvételi nehézségekkel küzdő munkaadók aránya hasonló: a nemzetközi felmérésben 31 százalék, Magyarországon 30 százalék – mondta a szakember. Hozzátette: a munkaadók általános véleménye, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő munkaerő megfelelő helyen és időben. A szakemberek szerint a munkáltatók esetében is szemléletváltásra van szükség, mégpedig a tekintetben, hogy ne kész munkaerőt keressenek, hanem az egyébként megfelelő képességekkel rendelkezők átképzésében vegyenek részt.

A munkáltatóknak is szemléletváltásra van szükségük, hogy ne kész munkaerőt keressenek, hanem az egyébként megfelelő képességekkel rendelkezők átképzésében vegyenek részt.

Olvasóink írták

 • 18. elemér 2010. május 29. 22:26
  „Keres egy uj munkát mielött felmond. Ha ott nemvál be, arrol nem tehet. Utána mi lessz ?”
 • 17. szocdem 2010. május 29. 12:54
  „Nem csak a cégek a hibásak, hanem az elmúlt 20 év mindenkori kormányzata is.

  elég ha azt mondom: aki felmond, az a parlamentünk - képviselőink- által megalkotott törvény szerint nem jogosult munkanélküli segélyre! Pedig fizeti a kötelező járadékot, ami egyébként BIZTOSÍTÁSI jellegű kötelezettség!
  NA már most: akkor sem mer felmondani, ha oka volna rá - pl. nem tud megélni a fizetésébeől, amit a legjobb indulattal sem lehet fizetésnek nevezni. Inkább hitelt vesz fel, minthogy felmondjon (sajnos ez a gyakorlati valóság az elmúlt években) a munkaadót meg semmi sem kéynszeríti a tiszteséges bérek megfizetésére, mert a munkása ki van szolgáltatva...
  A hatalmi elit közreműködésével lett rabszolga!

  Szakszervezet van. Törvényünk, és értelmezhető szakszervezeti érdekképviseleti rendszerünk nincs hozzá... Amint már írtam, valamért épp a szakszervezetek azok, akik nem is akarnak oylan rendszert, amiben függetlenednének a politikától. A tagjaik meg szenvedik az egyéni ambíciókkal bíró szakszervezeti vezetők szeszélyeinek a sanyargató következményeit..”
 • 16. elemér 2010. május 28. 12:27
  „8. h.sz. kvantum

  Ezzel én teljessen egyetértek. Manpower célja megegyezik a kormány céljával, ami röviden alacsonyan tartani a munkabéreket. Magyarul ne ugráljatok mert ti nemtudtok, az evolucio idöben tellik. Nektek mi teremtünk igy pár millio munkát.;))”
 • 15. elemér 2010. május 27. 17:06
  „Igen, aki tud az már régóta lábával szavazott. Lehet az szakmunkás, vagy professzor. Ha visszament, vagy kinevették vagy nem talált munkát, mert veszéjes és nem megbizható. Többet tud mint a fönök. Két lehetöség van a piacon: nincs elég tapasztalat, vagy tul sok a képzettség és tapasztalat.”
 • 14. Jandex 2010. május 27. 12:51
  „12. hozzászólás tosa2
  Akiket ott látsz azoknak a többsége itt végzett főiskolát Győrben./és nem ruhaiparit,viszont ahogy mondod valamiből élni kell.Az egy másik kérdés,hogy mennyibe került állambá´nak egy-egy ilyen eladó!?/”
 • 13. mecsoka 2010. május 27. 09:27
  „#8 "gyenge probléma megoldók" Nem csak a szakmunkások, de kb minden frissen végzett fiatal. Pontosan azért, amit leírtál. Seggelj be több száz oldalt, tanuld meg az elméletet aztán csókolom. Az kit érdekel, hogy mindez köszönő viszonyban sincs a valósággal, a gyakorlattal. Egy biztos, a közoktatás nem az életre nevel.”
 • 12. tosa2 2010. május 27. 08:15
  „Mi az új szemlélet ??: Nézzetek be pl. az Árkádba, ahol 100 valahány üzlet van. Az üzletvezetőn
  /már ahol/ kívül, csak 20-on éveseket látni eladóként. Miért, mert nekik elég minimálbért adni és
  nincs 30 nap szabadságuk. Ők, ha élni akarnak, ezt is elfogadják, Ja hogy nem tudnak viselkedni,
  /bocs akit nem érint/, nem értenek semmihez, nem tudnak tanácsot adni, mivel nem tanulták, már
  olyant is tapasztaltam, hogy nem tudják összehozni, S, M, X, XL és a számmal méretezett árut.
  stb, stb..... Tudom,hogy nekik is meg kell élniük, de kiütközik, hogy bár érettségije van, de nem
  ért ahhoz a munkához, amit elvállal .
  Elnézést, ha valakit megbántottam.”
 • 11. janika 2010. május 27. 06:06
  „Ebből az országból hiányzik a tökös szakszervezet! A munkásoknak ma sincs normális képviselete. Itt még soká lesz e téren demokrácia!”
 • 10. pityesz 2010. május 27. 05:12
  „Meg a talpra eset segéd munkás ki mindenhez ért egy kicsit,nem iszik nem dohányzik,és őrül a mínimál bérnek is.”
 • 9. omm 2010. május 26. 22:57
  „"nem a bérek alacsonyak, hanem az élet drága nálunk..."

  Azért nézzük már meg az Audi-s melós fizetéseket itthon és kint, mielőtt ilyet írunk, jó?”
 • 8. kvantum 2010. május 26. 22:55
  „Én is végeztem egy kimutatást (nem hivatalos, szubjektív), mely´ szerint az emberek legtöbbje (még) próbálja kerülni az ilyen legitim rabszolga-kereskedelemmel foglalkozó cégeket (Manpower -lsd. fentebb-, Trenkwalder és egyéb egyértelműen azonosítható nevekkel) és inkább megpróbálja ezeket kikerülni (legyen ez takarító, szakmunkás, technikus, mérnök). Természetesen még a nem teljesen reményvesztett emberekről beszélek, sajnos (hatalmas hangsúly van ezen a szón) ezek a cégek igen sok ember számára lehetőséget teremtenek, amit nyugodtan nevezhetünk tragikomédiának; és még van pofájuk kimutatásokat végezni. Észrevettem még azt is, hogy minél rosszabb a helyzet (értem ez alatt, hogy magas a munkanélküliség), annál jobban terjed ez a fertő (urambocsá´ - munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégek) és annál jobban erőltetik ezt a "van itt munka kérem szépen, nálunk is rengeteg lehetőség van, látogassanak el a www.." propaganda, populista agymosást.

  "A frissen végzett szakemberek gyenge problémamegoldók" - Ezen a ponton már tényleg a düh és a vörös köd veszi körül az aurámat. Mégis mit gondolnak? Voltak mostanság középiskolában? Máshogy kérdezem, láttak már középiskolát mostanság (belülről előny!)? Tapasztalták az oktatások "milyenségét" (nem a minőséget, hanem az elméleti/gyakorlati részek súlyáról beszélek most)? Ennek függvényében csinálták ezt a kimutatást? Mit várnak egy frissen végzett -gyakorlatilag- gyerektől?”
 • 7. unkown 2010. május 26. 22:45
  „nem a bérek alacsonyak, hanem az élet drága nálunk... néhány sárga csekk nem jönne az adott hónapban, vagy legalább feleakkora számokkal, már élhetőbb ország lenne, csak nálunk mindenre rárakódik minden... majd ha a politikusainknak annyi lenne a fizetése mint az átlag embereknek, rájönnének, hogy hoppááá...”
 • 6. szocdem 2010. május 26. 22:00
  „A gond az, hogy az érdekvédelem ebben az országban a nullával egyenlő.
  Nálunk a szakszervezet egy politikai vircsaft, és szinte semmi lehetősége nincs.

  Nem rég egy osztrák barátomnak meséltem, hogy van nálunk un érdekegyeztető tanács, ami a kormányból, a vállakozókból meg a szakszervezetekből áll, és ezek mondják meg mennyi a bér. Sokáig nem értette, azt hitte csak viccelek. Aztán amikor meg felfogta, akkor nagyot nevetett. Egyszerüen azért, mert náluk a munkáskamara mondja meg hogy mennyi a szakmunkás bére, nem pedig a munkaadója (akkor sem ha az a kormány maga). Így nálunk tulajdonképpen a szakszervezet ha azt mondja valamire a tanácsban hogy száz, a kormány meg a munkaadók demokratikusan 2:1 arányban leszavazzák, és bizony az csak maximum 30 lesz..

  Ez van.
  A röhej az, hogy van törekvés nálunk is a munkáskamarai rendszer bevezetésére, de az ellen épp a szakszervezetek tiltakoznak a leginkább. Valamért azt hiszik hogy jobb ha nem a munkások gazdasági érdekvédelmét látják el, hanem politizálnak is. Ez persze abszurd helyzetet teremt, így nincs is min csodálkozni, amikor a kormány ráteszi a kezét a munkanélküli segélyekre (nyugaton a szakszervezetek kezelik, és független a szociális rendszertől) vagy épp oylan elnyomó munkajogi törvényeket hoznak a kormány előterjesztésére a parlamentben, ami gyakorlatilag a rabszolgával teszi egyenlővé a magyar munkaválallót.

  Nincs tehát min csodálkozni a munkaerőpiaci helyzeten.. Mellesleg a Manpower, mint emberkeresdkedő egy felmérést arról is beterjeszthetne, hogy az általa forgalmazott munkások mennyivel kerestek kevesebbet azonos beosztásban és azonos (vagy rosszabb) munkafeltételek mellett, mint a "kölcsönző" cég saját emberei.. Nehogy megxakadjon a szívünk ezért a "rendes" munkaerőpiaci szereplőért...”
 • 5. sztiv 2010. május 26. 21:49
  „Beszélnek nyelveket: azaz nem Magyarországra keresik őket :)”
 • 4. makacs 2010. május 26. 21:44
  „Keresettek is maradnak ! 80-100ezerért keresgélhet a sok vadkapitalista jó szakembert. Legyél fiatal, tapasztalt minden területen, szorgalmas, ugorj ha fütyülnek, légy képben a legújabb technikában(amit iskolában nem tanítanak), de a pénze csak a vállalkozónak lehet, a többinek kuss a neve. Nekem ne sírjon egy munkáltató se.”
 • 3. Silence 2010. május 26. 21:43
  „Nekem van néhány kiváló szakmunkás cimborám (csőszerelők, klímások, hegesztők).
  Szerte-széjjel Nyugat-Európában...”
 • 2. omm 2010. május 26. 21:15
  „Alapvetően olyan szakmunkásokra van szükség, akiknek van gyakorlatuk, beszélnek nyelveket és - amint a munkaadók is hangoztatták a felmérés során - akarnak dolgozni.

  Az ilyen kvalitású szakmunkások már nem ebben az országban dolgoznak.”
 • 1. sztiv 2010. május 26. 20:54
  „Na ja. kellett mindenkit egyetemre zavarni :)
  Meg is kellene becsülni a szakmunkásokat, nem pedig lenézni.
  Akinek manapság nincs érettségije, szinte nem is ember. Igaz azzal még nem értesz semmihez, de mégis csak okos vagy.
  Meg is kellene fizetni őket. Nem egy ismerősöm kiment 4 eurós órabérért, mert itt max 800 ft kap, az is bruttó...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyóék előzetesben

Előzetes letartóztatásba helyezte a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság Horváth Évát, Hagyó Miklós… Tovább olvasom