Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A kellemetlen szájszagról

A meglévő szájszagot számos tényező okozhatja, és relatíve könnyű gyógyítani a kiváltó ok megszüntetésével.

A kellemetlen szájszag egy összetett probléma, mely lehet valós probléma, de lehet a fóbiás betegségek egyik megnyilvánulása is. Azok a páciensek, akik az utóbbi betegségtől szenvednek, úgy érzik, hogy szájszaguk létező probléma, jóllehet objektív vizsgálati módszerekkel ez nem igazolható. Ezt a problémát nem lehet fogorvosi úton megoldani, ehhez pszichés kezelés szükséges.
 
Az okot leggyakrabban a fogorvos kezelheti

A meglévő szájszagot számos tényező okozhatja, és relatíve könnyű gyógyítani a kiváltó ok megszüntetésével. A kiváltó okok közé soroljuk az erős vagy fűszeres ételeket és italokat, beleértve az alkoholt és a kávét is. A legismertebb okozati tényezők: fokhagyma, a hagyma, a fűszerek, a currys ételek.

A dohányzás szintén jellegzetes szájszagot eredményez. A szájszárazság is vezethet szájszag kialakulásához – ellentétben a gyakran felvetett, de hibás nézettel –, nem a gyomor megbetegedése, hanem a szájüregi baktériumok révén. A leggyakoribb „tartózkodási helye" a baktériumoknak a fogak felületei, a rossz széli záródású tömések és koronák, a paradontális betegségek esetén jelen lévő ínytasakok és különösen a nyelv. Valójában a kellemetlen szájszaggal küszködő betegek mintegy 10%-a szenved csak belgyógyászati vagy fül-orr-gégészeti betegségekben. A maradék 90%-ban az igazi gyógyító a fogorvos.

A diagnózis

A ’90-es évek eleje óta létezik a német piacon egy készülék, melynek segítségével közvetlenül a fogászati székben mérhetővé vált a tünet mértéke. Ez az ún. Halimeter (Anysco, Németország) a mért részecskéket ppb-ben (parts per billió) egy kijelzőn mutatja. Erre gyakran nincsen szükség, mégis sok beteg inkább hisz egy mérőműszernek, mint az orvos orrának a pontosságában.

A kezelésről

A kezelést minden esetben az ok egyértelmű feltárása kell hogy megelőzze, melynek a kívánatos sorrendje a következő: fogorvos, fül-orr-gégész, belgyógyász. A  gyógymód általában a kiváltó ok legyőzése. Konkrétan ez azt jelenti, hogy ha pl. a gyulladt garatmandula a kiváltó ok, akkor a további kezelési terv a fül-orr-gégész feladata. Fogászati eredetű ok esetén egy hatékony, egyénre szabott szájhigiéniás kezeléssorozat megkezdése szükséges. Ide tartozik a fogközök rendszeres (naponta történő) tisztítása interdentális kefével, valamint a nyelvhát tisztítása fogkefével, vagy speciális, erre a célra kialakított kefével. A terápia megkezdésekor Chlorhexidin-oldat használata is ajánlott, amelyet néhány hét után a megfelelő szájhigiénia kialakításával a professzionális fogtisztítás és szisztémás gyulladásellenes kezelés egészíthet ki. Ez esetben sikerül egy teljes szájüreg-fertőtlenítés, melyet szükség esetén egy parodontális sebészeti kezelés zár le.

Dr. Gyenes Monika fogszakorvos
Fogászati ok esetén fontos a száj és a fogak napi többszöri alapos, speciális eszközökkel és anyagokkal történő tisztítása.
A szubjektíven mért szájszag beosztása
0. fokozat: mintegy 10 cm távolságról a beteg egy hangos „A"-t ejt. Nincs kellemetlen szájszag.
1. fokozat: mintegy 10 cm távolságról a beteg egy hangos „A"-t ejt. Kellemetlen szájszag érzékelhető.
2. fokozat: mintegy 30 cm távolságra állva a betegtől a beszélgetés során kellemetlen szájszag érzékelhető.
3. fokozat: mintegy 1 m-es távolságra állva a betegtől egyértelműen kellemetlen szájszag érzékelhető a beszélgetés során.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom