Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

A kegykép másolata a Könnyező Szűz hazájában

Írországot a győri bazilikában található Könnyező Szűz kegykép révén régi kapcsolat fűzi megyénkhez: a XVII. században az anglikánok üldözte Walter Lynch püspök menekítette magával Győrbe.
illusztráció
 Dr. Pápai Lajos megyés püspök küldöttségével a közelmúltban abban bízva utazott Írországba, hogy a két hasonló múltú nép felveszi egymással a kapcsolatot.Walter Lynch püspök halála után négy évvel, 1697. március 17-én Írország védőszentje, Szent Patrick napján lettek figyelmesek a székesegyházban imádkozók a kegyképen megjelenő vérvörös könnycseppekre. Az angol parlament előző este fogadta el a katolikusok száműzetéséről szóló törvényt...

Kutattak, feltártak

Dr. Pápai Lajos a Kisalföldnek nyilatkozva elmondta, hat éve, a győri kegykép történetének 300. évfordulóján már vendégül látták a clonferti püspököt, John Kirbyt. Azóta Kiss Tamás, az egyházmegyei kincstár vezetője és Tóth László operatőr filmet forgatott Írországban, és fiatal kutatókból munkacsoport is alakult a vérrel könnyezés dokumentumainak feltárására.

Írországban három helyen tartottak kulturális estet a győriek. Ellátogattak Galwaybe, a kegykép származási helyére, ahol a régi – most anglikán – templomban ma is ott függ a kép üres kerete. Mind a helyi anglikán lelkész, mind az ottani katolikus püspök szívélyes fogadtatásban részesítette a magyarokat, elmondták, érdekli őket Győr, szívesen közreműködnek akár zarándokutak szervezésében is a kegyképhez.
 
Az évforduló emlékére

A legnagyobb ünnepséget Loughrea-ban, a clonferti püspök székhelyén tartották. A régi templom ott is – mint minden 200 évnél idősebb ilyen építmény – anglikán. A győri püspökség a fennállásának századik évfordulóját ünneplő loughrea-i templomnak ajándékozta a Könnyező Szűz kegyképének másolatát.
Az ajándékot nemcsak a püspök, John Kirby fogadta nagy örömmel, hanem a meghívó clonferti magyar baráti kör tagjai is.

Zarándokokra és hivatalos látogatásra számítanak

– Úgy érzem, sikeres volt a kapcsolatfelvétel, a clonferti püspök jelezte, hogy ismét ellátogat hozzánk, és a jövőben írországi zarándokokra is számíthatunk – összegezte az út eredményeit dr. Pápai Lajos megyés püspök.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ESKÁ: a kézműves-paradicsom

A győri ESKÁ Kézműves Bolt valóságos paradicsom a kreatív "ügyeskedők" számára: a hatalmas… Tovább olvasom