Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

A KDNP törölné a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat

Elhagyná a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályokat az új Polgári törvénykönyvből a Kereszténydemokrata Néppárt. A kisebbik kormánypárt erről szóló módosító javaslatát hétfőn nyújtotta be.
A javaslatban - amelyet az országgyűlési frakció valamennyi tagja aláírt - kiemelték: a család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága, vagy egyenesági rokoni kapcsolat, vagy a családba fogadó gyámság. Mint írták, az egyenesági rokoni kapcsolat leszármazással vagy örökbefogadással jön létre. Kitértek arra, hogy a családok védelméről szóló törvény család fogalmára vonatkozó egyes fenti rendelkezései fogalmilag kizártak a bejegyzett élettársak esetén.

A KDNP módosító indítványa lehetőséget biztosítana arra is, hogy a jegyző a házasságkötés előtt előírt 30 napos várakozási idő alól indokolt esetben felmentést adjon.

A kisebbik kormánypárt azt is indítványozza, hogy az élettársakra vonatkozó szabályozást a törvényjavaslat kötelmi jogi könyvében szerepeltessék. Mint kiemelték: az élettársak Ptk.-tervezetbeli - a családjogi könyvben történő - szabályozása az élettársi kapcsolathoz olyan joghatásokat fűz, mint a házassághoz.

A KDNP szerint az élettársi kapcsolat a "nem házasság" választása, amely választás az alkotmányos szabadságjogokon és a magánjogi autonómián alapszik. Aki az élettársi kapcsolatot választja, azért teszi, mert nem kívánja magára nézve érvényesíteni a házasság és a család belső jogi rendjét, ezért e kapcsolatokhoz nem fűződhetnek családjogi joghatások - fejtették ki. Hozzátették: az élettársak között magánjogi jogviszony áll fenn, melynek alapja a felek szerződése, és ebben mindenre kiterjedően rendezhetik kapcsolatukat.

Olvasóink írták

  • 3. Valaki 2012. november 13. 09:40
    „Szegény demalgon, látod így jársz ha megint valamilyen egy mszp-s hororral mérgezed magad! :)))”
  • 2. Demalgon 2012. november 13. 06:13
    „Jó, akkor beszéljünk arról a több milliárd ártatlanul kivégzett és megerőszakolt nőről, gyerekről, férfiról, akit az elmúlt 1000 évben tettek el láb alól azért, hogy a vagyonuk azt a szintet érje el, amilyen szinten most áll, beleértve a hatalmi vonzásteret. A Vatikán is vérből lett emeltetve, ki tudja hány ember került túlvilágért egyes bűnös papnak álcázott démon, beteg elme földi igényei miatt. Szóval a papok és pártjaik amit tehetnek, ha húznak a templomba, mert papnak a politikában semmi keresnivalója.”
  • 1. pozdorja 2012. november 12. 20:36
    „A KDNP megégetne mindenkit, aki nem valamelyik keresztény egyház híve. Szerencsére a középkornak vége, így már nincs akkora hatalmuk. Valaki szólhatna már nekik erről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajászói földügyek - A VM visszautasítja az LMP vádaskodását

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) visszautasította az LMP kajászói gazdák ügyében tett… Tovább olvasom