Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A KDNP a Széll-terv új adóinak körültekintő bevezetését kéri

A Széll Kálmán Terv 2.0-ban bejelentett telekommunikációs és pénzügyi tranzakciós adók bevezetésekor a szociálisan rászorulók szempontjainak figyelembe vételére kéri a kormányt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP). Egyebek között azt kérik, a kormány fontolja meg, érdemes-e a szegényebb emberek néhány száz- vagy ezer forintos befizetéseit az úgynevezett sárgacsekk-adóval terhelni.
A párt MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmaznak: a társadalom javát valóban szolgáló adónemek figyelembe kell hogy vegyék a közösség tagjainak bizonyos szempontjait. A KDNP úgy látja: a családtagjaikkal, rokonokkal telefonon kapcsolatot tartó szociálisan rászorult emberek, az anyagi nehézségekkel egyedül élők, vagy a kommunikációs eszközökkel segítséget hívók nem sújthatók a tervezett szektorális adóval. Azt is kérik a kormánytól, hogy fontolja meg, érdemes-e a szegényebb emberek néhány száz- vagy ezer forintos befizetéseit az úgynevezett sárgacsekk-adóval terhelni.

A közleményben kijelentik: a kereszténydemokraták egyetértenek azzal, hogy a szociális problémákat nem az adórendszeren keresztül kell megoldani, de a Széll Kálmán Tervvel bejelentett adóintézkedések "jellegüknél fogva olyanok, amelyek különböző életkörülmények között indokolttá tehetik a mentességet és a körültekintő bevezetést". A KDNP ezért a részletek alapos kimunkálását várja a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi szakembereitől.

A Széll Kálmán Terv 2.0 szerint a telekommunikációs adó a telefonhívásoknál általánosan minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forint, a pénzügyi tranzakciós illeték (ismertebb nevén a sárgacsekk-adó) mértéke pedig egy ezrelék lenne. Utóbbi adónem alapvetően lakossági és vállalati banki, illetve postai tranzakciókra (így a készpénzfelvételre és -befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a postai pénzforgalmi tranzakciókra) terjedne ki.

A Fidesz csütörtökön közleményben tudatta: javasolják a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy egyáltalán ne vezessék be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós bíróság elé viszi az EB több tagállammal együtt Magyarországot

Magyarország, Bulgária, Lengyelország és Szlovákia a 2010. decemberi határidőre nem ültették át nemzeti jogukba a hulladékokról szóló uniós keretirányelvet. Tovább olvasom