Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 32°C Még több cikk.

A katás vállalkozó évente két hónapot veszít, amikor kiszámítják nyugdíját

A kisadózók tételes adóját (katát) választó vállalkozó évente két hónapot elveszít, amikor kiszámítják a nyugdíját.
A kisadózók tételes adóját (katát) választó vállalkozó évente két hónapot elveszít, amikor kiszámítják a nyugdíját, ráadásul társadalombiztosítási ellátásainak számítási alapja a minimálbérnél alacsonyabb, 81 300 forint - hívja fel a figyelmet az Adó Online.

A CompLex Kiadó adózási szakportálja legfrissebb összeállításában kiemeli: amikor azt vizsgálják, az öregségi nyugdíj eléréséhez szükséges minimum 20 év szolgálati időt vagy résznyugdíj esetén 15 évet elérte-e a kisadózó, akkor a teljes biztosítási év beleszámít az évek számába.

Ugyanakkor ha a nyugdíj összegének kiszámításához szükséges szolgálati időről szól a kérdés - az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ -, akkor a főállású kisadózó szolgálati idejét arányosítani kell, vagyis ebben az esetben 303 naptári nap lesz a főállású kisadózó által elért szolgálati idő évente.

A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a társadalombiztosítási ellátási valamint a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényekben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 81 300 forint.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint ha a biztosítottnak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a külön jogszabályban meghatározott minimálbérnél kevesebb, akkor a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset és a mindenkori érvényes minimálbér arányával.

A minimálbér számításánál figyelmen kívül kell hagyni annak az időszaknak a naptári napjait, amelyeken a biztosítás szünetelt vagy a biztosítottnak nem volt nyugdíjjárulék-köteles keresete, jövedelme - olvasható az összegzésben.

2013-ban a minimálbér 98.000 forint havonta, melynek éves összege 1 millió 176 ezer forint. A havi 50 000 forint tételes adót fizető főállású kisadózók nyugdíjalapot képező éves jövedelme (12-szer 81 300 forint) 975 600 forint lesz, ha egész évben változatlan a jogállásuk. Ezt elosztva az 1 millió 176 ezer forinttal, 0,8295-öt kapunk. Ebből következik, hogy a naptári év teljes időszakára (365 naptári nap) vonatkozó biztosítási idő arányos része 303 naptári nap lesz a főállású kisadózó által elért szolgálati idő.

Olvasóink írták

 • 1. tati 2013. március 27. 16:21
  „Tök jó,miért csak most derül ez ki?
  Mert ez is csak etetés volt....

  én is bekajáltam. :-(

  bár a nyugdíjat úgysem érem meg,mert itt csak megdögleni lehet addigra.
  ha meg igen,már a nyugdíj nem lesz.
  Vagy legalábbis nem lesz miből finanszírozni azt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áfát nem csökkentene a kormány

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését kérte az MSZP és a Jobbik is. Cséfalvay nemet mondott, mert ez 70-240 milliárdos bevételkiesést jelentene. Tovább olvasom