Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

A kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépés érdekében nyújtott be javaslatot Balog Zoltán

A kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról nyújtott be határozati javaslatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden az Országgyűlésnek.
A parlament honlapján olvasható dokumentum rögzíti, hogy az Országgyűlés, elismerve a mindenkit megillető emberi jogok védelmének fontosságát, határozottan elutasítja a kapcsolati erőszak valamennyi formáját és elkötelezi magát a bántalmazás felszámolásának ügye mellett.

A határozati javaslat szerint a kapcsolati erőszak nem tekinthető magánügynek, és megerősíti: "a kapcsolati erőszak bűncselekmény, amely komoly fenyegetést jelent a házasság, a család és a gyermekek sérelmére".

Balog Zoltán javaslata szerint országgyűlési határozatban ismernék el, hogy a kapcsolati erőszak aránytalanul érinti a nőket és gyermekeket, és hogy a férfiak is válhatnak kapcsolati erőszak áldozataivá; továbbá a kapcsolati erőszak megnyilvánulási formái szélesebb körűek a puszta fizikai erőszaknál; rögzíti továbbá, hogy a gyermekek szemtanúként is a kapcsolati erőszak áldozatai.

A nemzeti stratégiai célok meghatározásakor nemzetközi egyezményeket és ajánlásokat is figyelembe vettek, köztük a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló, valamint a gyermek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, az Európa Tanácsnak a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló egyezményét, valamint a nők IV. világkonferenciájának cselekvési programját és zárónyilatkozatát.

A javaslat szerint az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a következő nemzeti stratégiai célokat figyelembe véve tegyen intézkedéseket a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépés érdekében. Ezek között például a mindenkori költségvetési lehetőségek figyelembevételével biztosítsa a kormány a szükséges pénzügyi és humán kapacitásokat.

Kiemelt hangsúlyt kell helyezni a prevencióra, különösen fontos cél a fiatalok áldozattá és elkövetővé válásának megelőzése, "törekedni kell olyan szolgáltatások biztosítására, amelyek révén megelőzhető, hogy a kapcsolati problémák erőszakhoz vezessenek" - hangsúlyozza a javaslat.

Célul kell kitűzni továbbá, hogy a szükségletekhez mérten, a megfelelő földrajzi elosztásra figyelemmel legyenek elegendő számban krízisközpontok és "félutas kiléptető házak", törekedni kell a szakemberképzés folyamatos biztosítására. Bővíteni kell továbbá a lakosság ismereteit a segítségnyújtási lehetőségekről. Mindemellett a dokumentum azt is rögzíti, hogy a bírósági és hatósági eljárások során a kapcsolati erőszak áldozatainak speciális igényeit figyelembe kell venni.

A Balog Zoltán által jegyzett határozati javaslat kimondja továbbá, hogy a társadalom minden tagját ösztönözni kell a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben való részvételre.

A javaslat rögzíti azt is, hogy a kormánynak 2016. december 31-ig felül kell vizsgálnia a kapcsolati erőszak elleni fellépést célzó vagy azzal kapcsolatban célt vagy feladatot meghatározó, jelenleg hatályos kormányzati szintű stratégiákat, és szükség esetén módosítania kell azokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosulhat az állami vagyonról szóló törvény

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter módosító javaslatot nyújtott be az állami vagyonról… Tovább olvasom