Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A kandalló melege

A kandallók kialakítása, térbe helyezése szinte mindig hangsúlyos szerepet kapott az enteriőrökben, így látványával folyamatosan, télen-nyáron szem előtt volt és ilyen értelemben egyáltalán nem évszakhoz kötött.

Hűen tükrözte a környezet színvonalát

Így gondolhatták ezt a régiek is, akiknek otthonaiban a nyitott tűzhely, a kandalló kialakítása mindig hűen tükrözte környezetük színvonalát. Főúri körökben, gazdag polgárok házaiban nemes anyagokból, díszes kivitelben készültek, míg a szegényebbeknél jóval egyszerűbb volt: kőből, téglából, agyagból épült és inkább funkcionális feladatait – a fűtésen kívül gyakran a főzés is itt zajlott – hangsúlyozták.

A mai kandallók őse a XII. században jelent meg – állítja Fernand Braudel a késő középkori Európával foglalkozó könyvében. Ezt megelőzően térbe állított kerek, központi tűzhelyet használtak a konyhában, elsősorban főzésre, míg a hideg ellen parázstartó fémüstökkel vagy lábmelegítőkkel védekeztek. Az 1100-as évektől lassan szinte egész Európában elterjedt a falnak támaszkodó kandalló, amelynek tűzrakó részét már a kezdettől téglával rakták ki, majd később fémlapokkal borították.

A tűztérben a fahasábokat fémből készült tuskóbakok, fakutyák tartották és a tűzhely hátsó felét, az úgynevezett „szívét“ gyakran díszes öntöttvas hátfallemezzel fedték. A kandallóban gyűrűn függő és változtatható magasságú edényakasztók voltak, amelyben folyamatosan vizet melegítettek. A tűzrakó felett sütöttek-főztek, hosszú nyelű serpenyőket használva, hogy a tűz szívét minél kényelmesebben elérhessék.

A kandallók működésében 1720 táján következett be változás, amikor „felfedezték" a huzat titkát és a kandalló tűzrakó részét szűkebbre és mélyebbre, köpenyét alacsonyabbra készítették. Több meleget adtak, kellemesebb volt mellettük üldögélni, ugyanakkor tény, hogy még így sem volt korszerű. Rengeteg fát elégettek bennük, szemben például a cserépkályhákkal és a padlófűtéssel – merthogy ez utóbbira is akadt példa –, amelyekhez szívesebben használtak faszenet. A faszén kevésbé füstölt, magasabb hőt adott és nem kormozott. Előnyös változás volt az is, hogy a XVII–XVIII. századtól már kisebb tereket kellett befűteni, sőt, az úgynevezett Popelinier-rendszerű kandallók, amelyeknek legalább két tűzrakójuk volt, azt is lehetővé tették, hogy a személyzet számára fenntartott szobákat is átmelegítsék.

A kandallók egyre kisebbek, ugyanakkor – különösen a rokokó idején – kivitelükben, megjelenésükben egyre díszesebbek lettek. Az 1700-as években aztán egyenesen vázlatkönyvek, mintakönyvek készültek, amelyekben különböző kandallókat ajánlottak. A XVIII. században már központi helyre építették őket úgy, hogy a tér szimmetriáját hangsúlyozzák. Köréjük-eléjük kényelmes fotelokat, kanapékat helyeztek, a társalgás általában körülöttük folyt. Ebben a hívogató, csábító szerepükben gyakorlatilag napjainkig megmaradtak, ám működésükben és természetesen designjukban rengeteget változtak. A XIX. században hűen követték a lakberendezési és bútortörténeti stílusváltásokat. Ha kellett, a szelíd biedermeierhez alkalmazkodtak, később az újraéledő gótika, reneszánsz és barokk elemeit használták fel. A kandallók keretezését továbbra is elsősorban kövekből, márványból faragták, de kedveltek voltak a különböző fák is. Díszes kellékeket készítettek hozzájuk, tűzterüket gyakran pompás kivitelű rácsok takarták, amelyek emelték a kandalló fényét, és védtek a kihulló parázstól is.

Miképpen egy díszes kandalló látványos eleme volt az otthonoknak a múltban is, úgy napjainkban is fontos dekoratív és térszervező szerepet játszik, ugyanakkor a korábbiakkal szemben korszerűbb fűtési módot is jelent. Hiszen ma már bizonyos fokig a fafűtéses, hagyományos változatok működése is szabályozható, nem beszélve az elektromos-hőlégbefúvásos készülékekről, amelyek másodfűtésként, de bizonyos esetekben akár önállóan is kellemes hőmérsékletet biztosítanak a modern otthonokban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híradók nézettségi részesedése a csatornákon

Egyelőre nem hozza a nagy reményekkel beharangozott várakozásokat a Tv 2 esti hírműsora, a Tények,… Tovább olvasom