Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A kabuki hajdani sztárjai Budapesten

Két hónapra a japán múlt költözik be az Iparművészeti Múzeumba: XIX. századi kabuki színház zenés-táncos előadásai, az akkori hétköznapi, romantikus szerelmi sztorik elevenednek meg azon a kiállításon.
Két hónapra a japán múlt költözik be az Iparművészeti Múzeumba: XIX. századi kabuki színház zenés-táncos előadásai, az akkori hétköznapi, romantikus szerelmi sztorik elevenednek meg azon a kiállításon, amelyet kedden nyitott meg Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

A megnyitó programja egy különleges produkcióval kezdődött: az emeleten látható régi fametszetek keltek életre egy japán táncos, valamint egy énekes-zenész jóvoltából. Bogyay Katalin először megköszönte a tizenöt éve Magyarországon működő Japán Alapítványnak a kiállítás létrehozásában végzett munkáját, majd a japán kultúra más kultúrákra gyakorolt hatását méltatta.

Aláhúzta a japán–magyar kulturális kapcsolatok fontosságát, és azt javasolta, hogy készüljön egy közös kötet, amelyben láthatók lesznek ezek a fametszetek, valamint fiatal magyar és japán költők versei.

Metszetek, színházi kellékek, ruhák

A tokiói Nemzeti Színház jóvoltából a kor híres előadásait népszerűsítő fametszetek mellett hangszerek, színházi kellékek és régi ruhaviseletek is láthatók a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum szakemberei által rendezett kiállításon.

Az akkori világ sztárjai a kabuki színház színészei voltak. Az Iparművészeti Múzeumban most bemutatásra kerülő fametszetek hajdani utcákon, szórakozóhelyeken is hirdették az akkori előadások programját. A legkedveltebb színészek fametszeteken látható képeit gyűjtötték, féltve őrizték.

Október közepén ingyenes lesz egy hétvégén a látogatás

A különleges gyűjtemény bemutatásához gazdag programsorozat kapcsolódik. Szombaton, 16-án tárlatvezetés lesz Bincsik Mónika japanológussal, a kiállítás kurátorával. A Kulturális Örökségi Napok rendezvényeinek keretében ezen a hétvégén a kiállítások megtekintése ingyenes.

Szeptember 30-án színházi maszkokat készíthetnek a gyerekek. A Maszk mögött Japán című szórakoztató délelőttre bizonyára a felnőttek is kíváncsiak, akárcsak arra a beszélgetésre, amely a japán színház hagyományairól szól, meghívott vendégekkel.
A XIX. századi japán fametszetekről szól majd a tárlatvezetés október 12-én.

Mangák és kimonók

Hogyan kapcsolódnak a ma oly közkedvelt japán animék és mangák (rajzok, képregények) a XVIII–XIX. századi fametszetekhez? Erre próbál választ adni az október 28-i rendezvény vetítésekkel, előadásokkal, rajzversennyel.

Kimenő kimonók papírból: a program papírbaba-készítésre invitálja a gyerekeket november 11-én. Ezen a napon is lesz beszélgetés a téma szakértőivel Színház a múzeumban címmel. (MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.12.

Tovább olvasom