Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A jövőről, a múltat nem feledve

Tegnap Budapestre érkezett Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök hivatalos látogatása első napján Sólyom László államfővel, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat.
Az orosz és a magyar államfő kedvezőnek értékeli a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, és hasonlóan ítéli meg fejlesztésének lehetőségeit, különösen gazdasági és kereskedelmi téren. Vlagyimir Putyin és Sólyom László erről a Sándor-palotában folytatott tárgyalások után beszélt a sajtónak.
Az orosz államfő kijelentette: rendhagyónak tekinti vizitjét, amit az tett lehetővé, hogy az utóbbi négy év alatt gyökeresen megváltozott az orosz–magyar kapcsolatok minősége. A múltban sok probléma volt a két ország között, most az a feladat, hogy a jövőbe tekintsünk, nem feledve a múltat – mondta Putyin az 1956-os forradalom kapcsán.
Délről Magyarországra érkező új gázvezeték, a transzszibériai vasutat Európával összekötő átrakó és logisztikai központ kialakítása, minőségében új magyar szerep az egész európai energetikai rendszerben – ezek voltak a gazdasági együttműködésnek azok a kulcspontjai, amelyeket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és az orosz elnök vázolt kedden a tárgyalásaikat követő sajtókonferencián. A kétoldalú gazdasági kapcsolatokban elért eredményekre utalva a magyar kormányfő azt mondta: „többre vágyunk”. Ennek lényege: az új Magyarország programmal összhangban „fejleszteni és kiszolgálni az egész európai piacot” és sokmilliárdos, egész Európára kiható közös fejlesztéseket végrehajtani.
Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a dél felől érkező orosz gáz európai elosztó központjává válhat. – Emellett megállapodtunk abban, hogy a következő időszak közlekedési és logisztikai fejlesztési programjához kapcsolódva az Ázsiába, Délkelet-Ázsiába leágazásokkal rendelkező transzszibériai vasútvonal európai csatlakozási és elosztó központja ugyancsak Magyarországon legyen – jelentette ki a miniszterelnök.
Putyin még konkrétabban szólt a gazdasági együttműködés terveiről. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben 50 százalékkal nőtt a kétoldalú árucsere-forgalom, értéke átlépte a hatmilliárd dolláros határt, a magyar export pedig meghaladja az egymilliárd dollárt. Az orosz fél részt kíván venni a budapesti metró építésében, kész szerelvényeket szállítani Japánnal együttműködve, érdeklődik továbbá a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítása iránt. Gyurcsány Ferenc úgy értékelte: most Oroszországban újra „partnerre és barátra” talált Magyarország.
Vlagyimir Putyin és Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnök kedd este nem hivatalos megbeszélést folytatott a kétoldalú együttműködésről és nemzetközi kérdésekről Putyin elnök szálláshelyén, még azelőtt, hogy az orosz elnök elindult volna a díszvacsorára, amelyet a köztársasági elnök és kormányfő adott tiszteletére. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.01.

Tovább olvasom