Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A jövő évi minimálbér 78 ezer forint lesz

A jövő évi minimálbér 78 ezer, a garantált bérminimum 94 ezer forint lesz, az országos béremelési ajánlás 4-6 százalék közé esik, ebben állapodtak meg az Országos Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén.

A munkavállalói oldal hangsúlyozta, hogy az adó és járulék szabályok változása miatt a nettó minimálbér a 4.500 forintos bruttó emelés ellenére is csak nettó 154 forinttal emelkedik.

Pataky Péter a munkavállalói oldal elnöke a munkaadók által tett végső ajánlat elfogadásakor közölte, hogy ahhoz az MSZOSZ záradékot fűz, amely szerint kevesli az emelést, de nem akadályozza meg az aláírást. Ezt követően Borsik János az Autonóm Szakszervezeti Szövetség nevében ugyanezt jelezte.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. gjozsi88 2010. december 04. 17:36
  „elemer!
  A konkurencia adatai?
  Hát bizony a bolti árban és az ezen megnyilvánuló termelőnél lecsapódó forgalom változásban...!
  Ezt számitógép csak akkor képes kezelni, ha ember irányítja...!
  Ha arra van szükség megpróbál kiadást csökkentve az önköltséget leszorítani, ha van lehetősége akkor többet nyer rajta....! Ehhez mind emberre van szükség....hogy az adatokat ne manuálisan kelljen számolni ahhoz van szükség technikára, de ez segédeszköz és nem több....enélkül még működik a világ csak sokkal lassabban (itt kizárólag árképzésről beszélünk)”
 • 32. elemér 2010. december 04. 17:24
  „Neked kell megadni az adatokat és ebböl a software megoldja az optimum árat. Ez egy eszköz amit a modern világban használlnak a menedzserek. Mindig kell figyelni a realitást és igazodni. Ha te azzal jössz hogy szerinted ez a ár, mert azt megálmodtad akkor kinevetnek. Honnan vannak az adatok ?”
 • 31. gjozsi88 2010. december 04. 12:00
  „elemer!
  A "software-t"azt is tudja, hogy mennyi a konkurencia ára?
  Nem gondolom, hogy a számitás technika azon a szintre jutott, hogy operativ ,stratégiai döntéseket hozzon emberi közreműködés nélkül a gazdaság területén!”
 • 30. elemér 2010. december 03. 17:31
  „Az árak meghatározása stratégiai és kritikus a cég sikeréhez. Ez egy komplikált feladat, mert az sok mindentöl függ. Milyen szükség van az árura, hogy gyártsák, márka, hirdetések ára stb. Ilyesmire software-t használlnak Ámerikábol az iroda csomagban.

  http://office.microsoft.com/hu-hu/excel-help/bevezetes-az-excel-solver-eszkozevel-vegzett-optimalizacioba-HA001124595.aspx

  Miért lessz elektromos auto hamarossan az amit a világ használl ? Azért mert olyan olcsó lessz mint a benzines mikor megveszed, és utána még olcsób mikor hajtod. Most csak a kezdetröl van szó, mert az ára késöbb ettöl is jobb lessz. Minösége is olyan jó mint a benzinmotornak amit otthagy a porban mikor indul. Mikor a kocsit veszed az akumlátort nem veszed meg. Az a legdrágáb, de az a cégé marad és azt bármikor percek alatt kicseréli. Kaliforniában már kipróbállták.;))

  http://www.ted.com/talks/lang/hun/shai_agassi_on_electric_cars.html”
 • 29. gjozsi88 2010. december 03. 15:32
  „még annyit!
  Az meg egyenesen borzalom, hogy a termék árában a munkabért az általános költséget és az egységre jutó közterheket szorzóként veszed figyelembe!
  Amit szorzunk az az általad felsoroltak összeadás eredménye , ami az előállitott termék önköltsége, amihez hozzáadják a profit mértékét és ezt szorozzák fel a fogyasztási adó mértékével!
  Az, hogy a különböző tételeket, amit itt összeadnak azt rész számolás során szorzatként határozzák meg nem azonos azzal, amit leirtál!”
 • 28. gjozsi88 2010. december 03. 15:00
  „szocdem!
  még annyit!

  "Normális országban egymás alá írják a termékhez, szolgáltatáshoz szükséges anyag és energia árát, aztán ezt megszorozzák az egységre jutó normaidőarányos un. rezsióradíjjal. (Utóbbi a piaci árakon számolt, egy órára eső rezsit, munkabért, és közterheket tartalmazza.) "

  Ezzel csak annyi baj van, hogy a termék végára nem lehet több, mint a konkurenciáé, mert akkor a vevő azt veszi meg!
  Továbbá hiába kerül ugyanannyiba az alapanyag ára, ha megmunkálás során a modern gépnek kissebb a vesztesége ,kevesebb selejtet gyárt, ugyanakkor hiába egyforma az energia ára, ha az elavult technika nálunk több energiát használ fajlagosan egységnyi termék előállitása során!”
 • 27. gjozsi88 2010. december 03. 14:55
  „szocdem!
  Javaslom keresd vissza azokat a vitákat, mikor saját magad tüntél el és cáfoltad magad buta elméletek gyártása során!
  Akkor eltüntél, mert nem voltak érveid, most sokadszor kezded előlről!
  Fogd már fel, hogy a mi termelésünk nem képes a leghatékonyabb termelő eszközöket üzemeltetni, ezért a nyugati fejlettebb gazdaság magasabb bérekkel is olcsóbban állit elő !
  Csak nézd meg az egy főre jutó GDP-et! A nyugati országban jóval magasabb, mint nálunk!
  (Csak halkan jegyzem meg, hogy a GDP tartalmazza a profitot is!)”
 • 26. elemér 2010. december 03. 13:51
  „Husz év alatt sokat változott a világ, és nincs visszaut. Ez a globalizmus, amit nem lehet megállitani. Mo. kilátásai sokkal jobbak mint ahogy azt te elöadod. Ez a véleménye gazdasági szakértöknek. Nyugati béreket legjob esetben 15 év mulva lehet elérni. Kina pedig 50 év mulva. Nyugat viszont akkor már megint elöbb jár. Remélem ezzel segitettem.”
 • 25. szocdem 2010. december 03. 11:30
  „Józsi!
  "A minimálbér megállapodás olyan racionalitáson alapuló kérdés, hogy a gazdaság képes-e kitermelni azt...!"

  Ne oszd az észt olyanról amiről fogalmad sincs...
  HA holnaptól minden úgy lenne árazva mint ausztriában, egy csomó gazdád nem lenne oylan könynen gazdag mint ahogy most lett az. Meg egy csomó ember megúszná a hajléktalanságot, és a nyomort! Sőt!
  Normál tevékenysége volna egy melós családnak, hogy nyáron egy egész hónapig az adriána nyaralnak!

  Értsd meg: a forrásaink megvannak ehhez, csak a primer elosztás ostoba, pénzéhes, és kontár fajankók miatt degenerálja a gazdaságot!
  el sem hiszem hogy nem bérben hülyited itt a Zembereket továbra is..”
 • 24. szocdem 2010. december 03. 11:25
  „3. Madarász 2010.12.02. 13:06
  "Azt is vedd alapul, hogy a cégeknek ki is kell termelni a bért és a járulékait (ami 78000 Ft-ra 99000 Ft) ezenkívül ki kell fizetni a számlákat, fizetni az ilyen-olyan adókat, illetékeket, stb és még talpon is kéne maradni."

  Tudod it egy orbitális átverés fennforgása fotog fenn...
  A cégek amikor elkezdik a működésüket akkor ki kalkulálják a termékük szolgáltatásuk árát.
  Normális országban egymás alá írják a termékhez, szolgáltatáshoz szükséges anyag és energia árát, aztán ezt megszorozzák az egységre jutó normaidőarányos un. rezsióradíjjal. (Utóbbi a piaci árakon számolt, egy órára eső rezsit, munkabért, és közterheket tartalmazza.) Aztán az egészhez hozzá számolnak 20-30% hasznot, hogy jusson is az államnak, meg maradjon is a cég kasszájában...

  Nálunk ez nem így van. Nálunk vannaka fix költségek (anyag, energia, adó, stb) erre átesznek 50% hasznot, aztán az egészhez hozzá számitanak max egy ezres bértömeget.. ÉS nincs se bér, se piac, se adóbevétel, se gazdasági növekedés (csak papiron, hitelekből hókuszpókuszolva)

  Vagyis a rendes, európai bér itt is megfizethető lenne, de sérülne a profithoz való jog és elvakult ragaszkodás!

  "Szerinted ebben az országban hány kisebb cégnél izgulnak minden hónap elején, hogy lesz-e pénz kifizetni a béreket, mert a vevők nem fizetnek időben?"

  A kissebb cégeket a legtöb eetben olyan emberek vezetik - tapasztalatból álíltom - akiknek semmi köze a gazdálkodáshoz- csak számokkal "dolgoznak". Se perspektíva, se tudás, csak a nagy felelőtlenség, a jellemzőjük, amivel a dolgozóik sorsával játszanak! HA tudnának valamit, akkor fel is fognák, mekkora erkölcstelenség az amit csinálnak a bérekkel a " nagy Magyar verseny" közben...

  "Az a baj, hogy ezt sem teszik rendbe odafönn, mert ma simán kimenthetik a cégekből a vagyont és tehetik ezzel tönkre a szállítóikat."

  NA igen. A szocdemek évek óta követelik, hogy állítsák helyre az európai tipusú, és az európai országokban ma is működő gazdasági rendtartást (Kádár alatt volt, mert ki akartak tolni a kisiparosokkal, de Grósz eltörölte) de ez valamért eddig senkienk sem volt érdeke! Különösen nem a kormányoknak, akik az elmúlt 20 évben csak idegen uzsorások zsoldosai közül kerültek ki!

  Az OÉT ezen megállpodása ismételten rámutat arra, hogy a Munkáskamara felállítása, és az OÉT eltörlése nem várathat magára. Egyszerüen felháborító, ahohy a komcsi ideológiákra épülő túlélő szakszervezetek úgy alkudoznak a legkiszolgáltatottabbak bérére, hogy tudva tudják: ez nem alku, hanem gyílkosság!
  Nem csak azokat a kisjövedelmüeket ölik meg vele, akik nem tudnak védekezni, úsznak az adósságban hogy egyáltalán dolgozni járhassanak, hanem a nemzetet is kivéreztetik, mert engedik, hogy tovább pazarolják-kótyavetyéljék az erőforrásainkat!
  Így soha az életben nem lesz itt se európa, se nyugat, se demokrácia, se társadalmi béke!
  Szerintem mindenhol adhatnának többet, ha lenne miből, de nagyon sok helyen nincs...”
 • 23. hehe08 2010. december 02. 22:44
  „ugye azt azért ti sem hiszitek, hogy az emberek nagy része abból a 76000 forintból él.......
  a munkáltatója feketén fizeti a többit...... tehát ezek után is csak ugyan annyit fizetne ki.....
  nem értem a félelmeteket......
  az meg hogy a multik tényleg csak ennyi fizetést adnak........ hm......
  legalább lenne esélye a kiskereskedőknek is mert a multi is árat emelne........
  persze értem, hogy ha a gazdaságba pénzt áramoltatunk akkor nő az infláció.... de azt azért valami okos kiszámolhatná, hogy mennyire.... hátha lenne kiút ebből a mocsokból amiben vagyunk......”
 • 22. Barackos 2010. december 02. 20:30
  „Kérdések. ( válaszokat várok )
  Mi van akkor ha az álláshirdetésben kikötik a szakmunkás végzettséget, de a szerződésbe már csak a 8 általánost írják bele?
  Mi van akkor ha nem 8 órában akarják foglalkoztatni , papíron persze hanem 4 vagy 6 órában?
  Mi van akkor ha olyan állást hirdetnek ahol több végzettséget tesznek kötelezővé?
  Mi van akkor ha több műszakban kell dolgozni ( szakképzett ) folyamatosban? Akkor mennyi az annyi?

  Minderről sajnos egy régi mese jut eszembe: Mátyás és a bíró leánya.
  Csak nehogy má az OV legyen Mátyás!”
 • 21. Goldmund 2010. december 02. 20:15
  „Értem, tehát a szakképzett minimálbér 94 000 Ft lesz.
  Köszi!”
 • 20. Madarász 2010. december 02. 19:06
  „A garantált bérminimum olyan munkakörben dolgozókra vonatkozik, ahol a betöltés feltétele a szakképesítés megléte, tehát ha egy olyan üzemben dolgozik, ahol nem követelmény, hogy legyen egy adott végzettsége (csak a 8 osztály elég), akkor hiába van bármilyen képesítése a dolgozónak, a nomál minimálbér a kötelező a munkáltató részéről.
  Ha viszont előírja a munkakörhöz, hogy legyen mondjuk ilyen, vagy olyan szakmunkás végzettsége a dolgozónak (ez esetben viszont nem foglalkoztathat olyat, akinek ez nincs meg), akkor már a garantált bérminimum vonatkozik rá.”
 • 19. gjozsi88 2010. december 02. 18:34
  „Andersen!
  A minimálbér megállapodás olyan racionalitáson alapuló kérdés, hogy a gazdaság képes-e kitermelni azt...!
  Azaz lehet itt irreális gondolatsor, ha a terméket a túlzottan megemelt munkabér költséggel megvágjuk és ezzel azt érjük el, hogy nem veszik meg, mert drágább, mint a külföldi, ezért aztán gyártani sem kell...nem lesz GDP, aminek közel 50% -a az a közteher amiből fizetik többek közt a közalkalmazotti béreket is!
  Tehát, ha GDP csökken, akkor minden rohamosan csökkenni fog...ugyanis ez mindennek az alapja!
  Ezt figyelembe véve, egy három oldalú egyeztetés alapján történő megállapodás, ahol a felek a racionalitás melletti érvek alapján döntenek, normális esetben!
  Bár az első Orbán kormány drasztikusan megemelt minimálbére gyakorlatilag tönkrevágta a varrodákat, textil üzemeket, és megkezdődött a részmunkaidős bejelentés...!”
 • 18. elemér 2010. december 02. 17:32
  „Az USA-ban van minimálbér de mellete sok variácio. Ami ott van az inkáb hasonlit az USA-hoz, mint az unios nyugati országokhoz. Ha emelkedik a bér, majd az állam fogja ösztökélni a vendégmunkásokat. Azok kapják a szociális juttatásokat az asztal alatt. Igy megy az USA-ban. Illegálisok 25%-al lenyomják a minimálbért.”
 • 17. Andersen 2010. december 02. 17:13
  „Azért nem ilyen egyszerű a dolog. a minimálbér többféle juttatás alapja:pl üdülési csekk, közmunka és az önkormányzatok, oktatási és egészségügyi intézmények is ezen a béren fizetnek egy csomó embert, ami állami pénz.Kvázi a kormány a leginkább érdekelt abban, hogy alacsonyan tartsa a minimálbért. amunkaadók és munkáltatók közötti megállapodás csak duma.Ha ők megegyeznének véletlenül a 200 ezer Ft-ban, az állam nem engedné. Ugyanis a minimálbér megállapításának a joga az övék.”
 • 16. elemér 2010. december 02. 17:09
  „Olcsób a külföldi, mert alacsonyab a munkabér, jobb a technika és a kereskedelmi összeköttetés. Ezek a variációk lehetnek. Aztán egy stabil pénz is segit valamit. Legtöbbet a befektetések segittenének. Irország ugy ugrott meg hogy alacsony adó volt multiknak és a befektetöknek. Ugy kerültek bajba, hogy a bankok hitelt vettek külföldi bankoktol és ezzel financirozták az ingatlanpiacot.”
 • 15. Jandex 2010. december 02. 17:09
  „Gondolom sokan "áldják" a nevedet királyom!
  elemér kezdj el sárgulni mert nemsokára Kínai leszel!:)))”
 • 14. gjozsi88 2010. december 02. 16:51
  „még annyit:
  A 24% járulék csökkentés fejében, ez az összes munkáltatót terhelő járulék,ennek a felét javaslod ugyan....állitasz szemben egy bruttó béremelést több, mint 200%-ot!
  Mitől lesz ez jó?”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukásautó gázolt halálra egy férfit

Tolatás közben halálra gázolt egy férfit egy kukásautó csütörtök reggel a főváros XI.… Tovább olvasom