Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A jövő évi költségvetés ellen tüntettek bölcsődei dolgozók

Békés demonstrációt tartottak bölcsődei dolgozók szombaton a fővárosban a jövő évi költségvetés ellen.
A dolgozók többek között a tervezett bérintézkedések, valamint a csoportlétszám emelése miatt vonultak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium elé, ahová egy petíciót is bejuttattak.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a demonstrálók előtt a petíciót ismertetve elmondta, hogy a jövő évre tervezett bér- és költségvetési intézkedések hatására a fokozott szellemi és fizikai megterhelés mellett a dolgozók további legalább 4 százalékos reálkereset-csökkenésre számíthatnak. A megélhetési körülményeik jelentős romlása mellett, a munkavégzési feltételek is romlani fognak - tette hozzá.

Az elnök ismertetése szerint ráadásul a jelentősen megemelkedett gyermeklétszám miatti munka és felelősség anyagi kompenzálása teljes mértékben elmarad: 20-25 év munka után a szakdolgozói átlagbér csupán nettó 80-85 ezer forint. A dolgozók anyagi helyzetét a természetbeni juttatások hiánya, illetve azok jövő évi óriási mértékű megadóztatása tovább rontja.

Mint a petícióban írták, a megengedhetetlen és súlyos hiba, hogy jövőre a bölcsődei csoportlétszámok az optimális 10 főről 16-18 főre emelkednek. A túltöltött bölcsődék rengeteg veszélyt és balesetforrást rejtenek magukban, valamint kockáztatják a biztonságos ellátás színvonalát.

A tömörülés szerint a normatíva számítása más gyermekintézményekkel szemben, már évek óta olyan logika mentén történik, amely alapján a ténylegesnél jóval kevesebb forrást biztosít a gyermekek ellátására. 2010-ben a költségvetésben egy gyermek ellátására biztosított 494.100 forinttal szemben a rossz számítási mód miatt az intézmény fenntartója ennek az összegnek ténylegesen csak a 76 százalékát, azaz 378.480 forintot hívhat le. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az ellátásra adott összeg meghatározásánál az infláció mértékét teljes mértékben figyelmen kívül hagyták.

A petíciót végül Veres Gábor, a szaktárca főosztályvezetője vette át, aki a szaktárca álláspontját tartalmazó közleményt juttatott el a sajtó képviselőinek.

A minisztériumi közlemény szerint az ágazatot érintő jövő évi normatív támogatások úgy csökkennek, amilyen arányban a munkáltatói bérterhek is mérséklődnek. A szaktárca közleményében az is olvasható, hogy az uniós pályázatok útján biztosított forrásokból 2013-ig mintegy 7.000 új bölcsődei férőhely létrehozása várható.

Mint emlékeztettek: a kormány döntött a 2009-2010-es tervezési időszakra felhasználható források átcsoportosításáról is, amely eredményeként mintegy 13.2 milliárd forintot fordítanak a bölcsődék fejlesztésére és a kapacitás bővítésére.

A tüntetésen - a szervezők közlése szerint - mintegy 1.000 ember vett részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány és Bajnai folyamatosan összejár?

"A sajtó lebuktatta Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet, kiderült: rendszeresen összejárnak és… Tovább olvasom