Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A jövő évi költségvetés bevételeiről és kiadásairól dönt a parlament

Újabb háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők kedden véglegesíthetik a jövő évi költségvetés főösszegeit, vagyis a teljes büdzsé bevételeit, kiadásait és hiányát. A parlament szintén kedden szankcionálhatja a veszteségesen működő szupermarketeket, szerdán pedig az ügyészség, a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tevékenységéről szóló beszámolókat tárgyalhatja.
A Ház ülése hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően a novemberi újpesti időközi választáson szocialista színekben mandátumot szerzett Horváth Imre teheti le képviselői esküjét. A politikus a korábban elhunyt Kiss Péter, volt kancelláriaminiszter helyét foglalhatja el az MSZP-s padsorokban.

A képviselők az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések után a hétfő esti órákig - a közelmúltban kialakult ülésezési gyakorlatnak megfelelően - a keddi zárószavazásokat készíthetik elő az elfogadni tervezett indítványok összegző módosító javaslatainak vitáival.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az Országgyűlés így kedden összesen négy javaslatot fogadhat el, továbbá rögzítheti a jövő évi költségvetés főösszegeit.

A 2015-ös büdzsét érintően a költségvetési bizottság legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy a jövő évi költségvetés teljes bevételét 16 312 milliárd 873,0 millió forintban, kiadását 17 190 milliárd 277,1 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404,1 millió forintban állapítsa meg. Ez alapján a teljes bevétel 67,7 milliárd, míg a kiadás 67,9 milliárd forinttal lenne kisebb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eredeti javaslatánál, a hiány pedig mintegy 198 millió forinttal csökkenne. A parlament a fő számok elfogadását követően kizárólag a fejezeteken belüli átcsoportosításokat tárgyalhat.

A kabinet korábban a banki elszámoltatás büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A kormány eredeti javaslatában 2,5 százalékos GDP-növekedéssel és 1,8 százalékos inflációval számolt, a költségvetési hiányt pedig a GDP 2,4 százalékára becsülte.

Szavazás várható arról a javaslatról is, amelyben a kormány a nem nyereséges nagyvállalatoknak 2018-tól megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését, emellett elfogadhatják a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját, valamint új törvényt alkothatnak a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről.

A keddi ülésnap további részében korábban tárgyalni kezdett előterjesztések bizottsági összesítő módosító javaslatait tárgyalják a képviselők, akik így egyebek mellett ismét elmondhatják a véleményüket a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásáról.

Szerdán az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kihirdetésének emléknapjára történő emlékezéssel kezdődhet az ülésnap, ezt követően pedig az ügyészség 2009-2013 közötti tevékenységének értékeléséről kezdődhet általános vita.

A harmadik ülésnap előzetes napirendjén szerepel még a Kúria elnökének 2013-ról szóló beszámolója a jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll témakörében, valamint az Országos Bírósági Hivatal tavalyi tevékenységéről szóló tájékoztató is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a kormány indítsa el végre a saját lovasprogramját!

A megígért fejlesztési programokhoz a kormány biztosítsa a szükséges költségvetési forrásokat - mondta Magyar Zoltán. Tovább olvasom