Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A jogvédők szerint törvénytelen a motoros felvonulás betiltása

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a rendőrség nem tilthat be utólag egy általa korábban tudomásul vett felvonulást.
A Társaság a Szabadságjogokért szerint a rendőrség nem tilthat be utólag egy általa korábban tudomásul vett felvonulást.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint nincs törvényes lehetősége a rendőrségnek, ha egyszer már tudomásul vette, utólag betiltani a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének Adj gázt! szlogenű felvonulását. Meggyőződésük szerint "a miniszterelnöki ukázon alapuló utólagos tiltás (...) nemcsak törvénytelen, hanem a legkevésbé hatékony válasz is a provokációra". A felvonulást a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével azonos napra szervezte az egyesület.

Mint a TASZ a keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében írta, "a miniszterelnök és a belügyminiszter ígérhet bármit, de egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy a kormány ízlésétől függjön egy rendezvény megtartása. Annál fontosabb, hogy a rendőrség érvényt szerezzen a törvénynek, megvédje az állampolgárokat a provokációtól, és ha a felvonulás törvénytelenné, jogsértővé válik, akkor azt feloszlassa".

Kiemelték, "a törvény a békés gyülekezést védi, és a rendőrség felelőssége abban áll, hogy akkor lépjen fel határozottan, amikor egy rendezvény jogsértővé válik".

Rámutattak: "törvénytelenné válik a rendezvény, ha annak célja egy sérülékeny kisebbség rákényszerítése arra, hogy az ellenük irányuló véleményt meghallgassák". Úgy fogalmaztak, a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy napra szervezett, provokatív elnevezésű Adj gázt! szlogenű motoros felvonulás egy működő zsinagóga környékén, és az ott tartózkodó állampolgárokkal szembeni megfélemlítő, kirekesztő, gyűlöletre uszító cselekmények megvalósítása is törvénytelenné tenné a rendezvényt.

A TASZ álláspontja szerint a gyülekezési jog csak a békés, széles értelemben vett politikai véleménynyilvánítást védi, így azok a rendezvények, amelyek nem békések vagy amelyek célja nem politikai vélemény közös kinyilvánítása, nem tartoznak a gyülekezési jog körébe.

Hozzátették: a gyülekezési jog nem terjed ki a zaklató jellegű felvonulásokra és mások megfélemlítésére, mert az ilyen jellegű rendezvények nem békések, valamint nem terjed ki a sport és kulturális rendezvényekre sem, mert azok nem minősülnek politikai véleménynyilvánításnak. A törvény kimondja, "ha a rendezvény résztvevőinek magatartása a rendezvény törvényességét veszélyezteti, és a rend másként nem állítható helyre, a szervező köteles a rendezvényt feloszlatni" - írták.

Orbán Viktor kormányfő hétfőn arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete április 21-re meghirdetett napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A Belügyminisztérium közlése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesülete által tervezett felvonulást.

A miniszterelnök a parlamentben - Steiner Pál szocialista képviselő felszólalására reagálva - arról is beszélt, minden eszközzel biztosítani fogják az Élet menetén részt vevők testi épségét, háborítatlan emlékezését és emberi méltóságát. Közölte, egyetért a képviselővel abban, hogy nemcsak ízléstelen, hanem mélyen bántó, az alkotmány szellemével is ellentétes minden olyan kísérlet, amely az emberi méltóságot sértve egyes népcsoportok méltóságát, történelmét és önérzetét figyelmen kívül hagyja, sőt szándékosan megsérti.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének megmozdulását elítélte többek között a Fidesz-frakció, az LMP, a Demokratikus Koalíció, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Raoul Wallenberg Egyesület és az Élet Menete Alapítvány.

A hvg.hu kedden - a motoros egyesület vezetőjének közlése alapján - azt írta, hogy hétfőn rendőr kézbesítette a tiltásról szóló határozatot, amely még aznap este felkerült a szervezet honlapjára. Jeszenszky Sándor arról is beszámolt, hogy a rendőrség közlése szerint fellebbezésnek a határozat ellen nincs helye, bár felülvizsgálat három napon belül kérhető a bíróságon.

Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI kérdésére kedd este megerősítette, hogy megtiltották a felvonulást.

Olvasóink írták

 • 10. Pretorianus 2013. április 10. 10:17
  „9. pancser 2013.04.10. 06:51
  csicska, nem kell ahhoz a tasz, csak a törvény ismerete, hogy tudd, törvénytelenséget követett el a gazdád. :)
  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=98900003.TV
  Tanulmányozd, és a lepénylesőd arra használd, hogy a szánalmat magadba szívd. :)”
 • 9. pancser 2013. április 10. 06:51
  „Nemrég még szélsőjobbosaink a TASZ-t szidták most két kézzel kapnak a kegyelemkenyerük után. Majd ha az EU-nak panaszkodnak az lesz az igazi!”
 • 8. Pretorianus 2013. április 09. 23:27
  „5. Eva- 2013.04.09. 21:58
  vicuska, te is olvasd el a gyülekezési törvény, nézd meg, mikor jelentették be és mikor tiltották meg /törvénytelenül/ a motoros felvonulást! Nem tehetett mást? :) A törvényt neki kéne a legjobban tisztelnie. Gondolom,mikor kordont bontott, nem voltál ilyen megértő... :) Esetleg az nem tűnt fel csicskának és neked, hogy tavaly is egy napon volt a két menet? Békésen zajlottak,békésen értek végett.”
 • 7. Pretorianus 2013. április 09. 23:11
  „6. pancser 2013.04.09. 22:07

  Ugye nem esik le csicska, hogy a törvényt hozók cselekedtek törvénybe ütközőleg...Olvasd már el a gyülekezési jogról szóló törvényt! Világosan kitűnik, hogy törvény ellenes volt betiltani a vonulást. A törvény mindenkire vonatkozik, még a diktátor ikertestvéredre is! A másik, a motoros menet délelőtt lett volna, a másik menet pedig késő délután, ergo sem időben,sem térben nem keresztezték volna egymás útját... De azért jó rettegni egyet lefekvés előtt, ugye? :)”
 • 6. pancser 2013. április 09. 22:07
  „Jobb a balhét megelőzni, így olcsón, botrány nélkül megússzuk a szélsőjobbos parádét. Nehogy már ne lehessen egy engedélyt visszavonni, főleg egy tömeges rendezvénnyel kapcsolatban, ja botrány fenyeget. A TASZ persze mosná kezeit, a rendőröknek verekedni kéne emberek millióinak emlékét gyaláznák meg. Tudósítók küldenének helyszíni riportokat a rendőri erőszakról meg antiszemita megnyilvánulásokról, most mindez elmarad. Nem is hiányzik senkinek.”
 • 5. Eva- 2013. április 09. 21:58
  „a tavasz köszöntése a zsinagóga melletti hangos motorozással akkor is provokáció
  a jobbik részéről, mert a nemzeti érzelműek a jobbik , mint tudjuk

  mert a zsinagóga az pont olyan, mint a Bazilika
  mehetnének oda például--de eszükbe se jutott :)

  ott tudják az illemet--mert ugy-e ez illem kérdése.
  Orbán maga bizonygatta a nyílt utasítást nem mond le
  GyF ilyet nem csinált mégis mekkora volt a huhogás a gyanúra is--és most Orbán mást nem tehetett--rendet tartott fenn”
 • 4. koppenhágó 2013. április 09. 21:56
  „...egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy a kormány ízlésétől függjön egy rendezvény megtartása...
  ha a jobbik lenne a gazda, akkor ők betilthatnák a túlélőmenetet?
  tetű dolog az utasitás is és ami ov tett az is...”
 • 3. Pretorianus 2013. április 09. 21:49
  „http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=98900003.TV
  Törvénytelen a tiltás. Ha parancsra megy, akkor is. Ha felszólításra, akkor is. A törvény mindenkire egyaránt vonatkozik!?”
 • 2. háté 2013. április 09. 20:47
  „A demokrácia országa, - ahol zsidovka -világkongresszust lehet rendezni felvonulást nem, nincs jogállam!”
 • 1. Miértmagyar? 2013. április 09. 20:24
  „Milyen elszámoltatás?Milyen felelősségre vonás? A karmester int egyet és a rendőrség is fekszik, mint egy büntetésben lévő kutya...Mintha valaki ne tudta volna.A parlamenti "kisistenek" és a 10 millió rabszolga országa..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor szerdán teszi meg jelölését az MNB alelnöki posztjára

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után teszi meg jelölését a Magyar Nemzeti Bank… Tovább olvasom