Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A jogpont biztos pont

Nyugat-Dunántúl - A Jogpont Hálózat díjmentes tanácsadását országosan eddig több mint 13 ezer vállalkozó és munkavállaló vette igénybe. A Nyugat-dunántúli Jogpont Hálózat irodáihoz több mint 2500-an fordultak munkajogi, cégjogi és társadalombiztosítási kérdésekben.
Az érdeklődés folyamatosan nő. A régió leglátogatottabb irodái közé tartozik: Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Sopron.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a legnagyobb számban a munkavállalók kértek jogi tanácsot, de jelentős számban fordultak álláskeresők, vállalkozók és nyugdíjasok is a Jogpontokhoz. Ugyancsak viszonylag nagyobb számban jelentek meg a szakszervezeti tisztségviselők is, akik az érdekképviseletet, illetve tagjaikat érintő jogi tanácsot kértek.

Az ügyfelek döntő többsége most is munkajogi kérdéssel keresi fel az irodákat, jellemzően a munkaviszony megszüntetése és a munkaviszony módosulása miatt. Gyakoriak a munkaidővel és a pihenőidővel kapcsolatos kérdések is.

A legtöbb zavar a felmondások körül van. Kevesen tudják ugyanis, hogy a munkáltató általi rendes felmondás esetén végkielégítés jár, amennyiben a munkavállaló 3 év folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik.

Pályázatokról, munkahely-megtartási lehetőségekről szintén sok kisvállalkozó érdeklődik. A gazdasági krízis miatt előtérbe kerültek a vállalkozás-finanszírozási kérdések is: munkahelyteremtő beruházásokról és mikrohitelekről is tájékoztatást kérnek.

„A munkaadóknak is szükségük lehet munkajogi segítségre. A kis cégek általában nem alkalmaznak humánpolitikai szakértőt vagy bérszámfejtőt, tehát – a vállalkozás méretéből adódóan – a tulajdonosnak mindenhez érteniük kell.” – indokolja a jogsegély fontosságát dr. Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) elnöke.

Simon Annamária a Nyugat-dunántúli Jogpont Hálózat projektmenedzsere tapasztalatait úgy összegezte: „Vállalkozásalapítási kérdésekkel főként pályakezdők, álláskeresők fordulnak hozzánk: ők általában kényszermegoldásként, munkalehetőség híján szeretnének vállalkozni. A vállalkozók jelentős része a gazdasági válságból való kilábaláshoz kér tőlünk segítséget, de azon cégvezetők száma is igen magas, akik vállalkozásuk megszüntetéséhez – felszámolási és végelszámolási kérdésekben – szeretnének jogi tanácsot kapni. Rengetegen keresnek bennünket, pályakezdőktől a nyugdíjasokig. Ez is jelzi, hogy célzott jogi segítségre mindenképpen szükség van.”

Társadalombiztosítási és szociális jogi tanácsadás területén a legjelentősebb számban nyugdíjbiztosítási ügyekben érdeklődtek az ügyfelek, csekélyebb arányban az egészségbiztosítási, szociális és családtámogatási témákról kérdeztek. A nyugellátási tanácsadásokon belül a társadalombiztosítási nyugdíjjal kapcsolatos tanácsadások száma volt kiugró: az ügyfelek elsősorban a saját jogon járó nyugellátások felől tájékozódtak, de előfordult, hogy a még munkaviszonyban álló ügyfelek aziránt érdeklődtek, hogy a nyugdíjjogosultság előfeltételeinek igazolása érdekében milyen előzetes teendőik és lehetőségeik vannak.

Az egészségbiztosítási és családtámogatási tanácsadások széles tárgykört érintettek: a részletes adatok alapján kiemelkedik a táppénzre, a jogosultság fennálltára és igazolására vonatkozó kérdéskör.

A gazdasági válság miatt a jogi és anyagi kérdések erőteljesen összefonódtak. Horváth Csaba a nyugat-dunántúli régió projekt szakmai felügyelője hozzátette: „A Jogpont célja a megelőzés, illetve az, hogy elkalauzolja az ügyfeleket a jogi útvesztőkben. Sajnos sok esetben mégis már kialakult probléma miatt keresik fel a szervezet jogászait.”

Ugyanakkor a 25 év alatti korosztály számarányához és társadalmi helyzetéhez viszonyított magas arányú megjelenése azt mutatja, hogy a fiatal generáció tudatosan igyekszik tájékozódni a jogairól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három baleset a ködben Paksnál

Három baleset történt hétfő reggel a 6-os főút Paks és Dunaföldvár közötti szakaszán, ahol a… Tovább olvasom