Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

˝A jogállam maradékát próbálja felszámolni Orbán Viktor˝

Az MSZP felszólítja a miniszterelnököt, hogy ne a jogállam maradékának felszámolásával próbálja kiharcolni csapatának a hosszabbítást.
Az MSZP felszólítja a miniszterelnököt, hogy ne a jogállam maradékának felszámolásával próbálja kiharcolni csapatának a hosszabbítást.

Steiner Pál, az MSZP országgyűlési képviselője így reagált arra, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdán bejelentette: az Alkotmánybíróságot (Ab) érintő több változtatást is javasol a Fidesz elnöksége. E szerint a jövőben a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhatna a testülethez, továbbá erősítenék az Ab munkájának nyilvánosságát, valamint felülvizsgáltatnák a korábbi Ab-állásfoglalásokat.

Steiner Pál szerint a "krónikus sikertelenségben és pozíciómániában szenvedő Fidesz pánikszerű sikerkommunikációval és a jogállami intézmények korlátozásával igyekszik bebetonozni hatalmát. A fékek és ellensúlyok demokratikus intézményrendszerét félázsiai módra felrúgó Orbán-rezsim tovább szűkítené az Alkotmánybíróság mozgásterét: most épp a rendszerváltás utáni bírósági döntések figyelembe vételétől tiltaná el a testület tagjait" - ismerteti.

"Akár tervezi a Fidesz jogállam totális felrúgását, akár nem, egy dolog világos: Orbán Viktor ma már a jobboldali meggyőződésű, de nem a diktatúrák alkotmányfelfogását valló bíróktól is félti a hatalmát, s csak az olyan lakájjogászok mellett tart ki, mint legújabb a javaslatot is jegyző Pokol Béla" - fogalmaz Steiner Pál.

Véleménye szerint a hatalomtól független bírói ítélkezés alkotmányos alapelvének ilyetén felrúgása ugyanakkor már az Ab funkciójának megszüntetésével érne fel.

Mint írja: tegyük fel, hogy a Fidesz egy nap Alaptörvényébe foglalja, hogy "Magyarország hivatalos közlekedési eszköze vízibicikli". E naptól kezdve az Ab minden gyalog, autóval, vagy hagyományos kerékpárral közlekedő magyar állampolgárról ki kell mondja, hogy alkotmányellenesen jár el - vélekedik a politikus.

Szerinte az önkéntes szolgálatot teljesítő pártkatonák és a lakájmédia által futószalagon gyártott hazugságok a bukott rezsimek legfeltűnőbb ismertetőjegyei. Azonban a valósággal köszönőviszonyt sem ápoló sikerpropagandára Magyarország a tényekkel ellentétben ma már nem kíváncsi - fogalmaz a közleményben.

"Habár az Ab jogkörének újabb csorbítása csupán a Fidesz hatalomvágyának újabb bizonyítéka lenne, felszólítjuk Orbán Viktort, hogy ne a jogállam maradékának felszámolásával próbálja kiharcolni csapatának a hosszabbítást! Az elmúlt közel három év példátlan gazdasági kudarca után ez már úgyis hiába való próbálkozás lenne. Itt az idő, hogy végre Orbán Viktor is belássa: a demokratikus normák erőszakos felrúgása olyan példátlan mellélövés, amely után – bíróvegzálás ide vagy oda – egész biztosan kirúgás következik" - zárul Steiner Pál közleménye.

Olvasóink írták

  • 2. Valaki 2013. január 31. 15:51
    „Bizony, a coci jogállamból már mindenkinek elege van! :))”
  • 1. szekelyse50 2013. január 30. 19:30
    „Az <moderálva> tevékenysége ennyiből áll ,hogy megtámadja a kormányt,és aztán ki is merül. Amugy kihaló félben vannak az együtt 2024 -el az élen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa: mosószerügynöki tevékenységbe mentek át Bajnaiék

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint mosószerügynöki tevékenységbe ment át az Együtt 2014 választói… Tovább olvasom