Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A jóga nem sport, hanem életforma

Egyre nagyobb divat a jóga, mely a közhiedelemmel ellentétben nem csupán mozgás-, hanem életforma is. Segítségével türelmesebbek és megértőbbek lehetünk, megtanulhatunk magunkra figyelni, és nem utolsósorban egészségüket is karban tarthatjuk. Elkezdeni pedig a szakemberek szerint soha nem késő.
Kovács Ágnes tanítványaival. A jógagyakorlatok alapja a légzés és a mozgás szinkronizálása. Fotó: Segesvári Csaba
A jóga Európába már a múlt század elején megérkezett, igazán nagy divattá azonban csak az elmúlt években kezdett válni. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy az emberek felfedezzék azt, ami hozzájárul a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb élethez. A jóga ugyanis nem csupán sport, sőt: alapvetően nem az. Inkább egyfajta életforma, mely vallásoktól mentes, mégis tartalmazza szinte az összes ősi tanító bölcsességeit. A legtöbben ennek ellenére még mindig kizárólag a tornatermekben végzett lassú, koreografikus mozdulatokkal azonosítják, hiszen ez ennek a műfajnak a „látványos" része.

A jóga kifejezés a szanszkrit nyelvből származik. Jelentése: összekötni, egyesíteni, összpontosítani. A tibeti szerzetesek évszázadokon át olyan gyakorlatokkal kísérleteztek, amelyek segítségével megteremthetik testük és lelkük összhangját. Nem meglepő tehát, hogy egy tibeti buddhista szerzetes foglalta össze először a jóga tudományát. Ma már a jógának számos ága létezik. Egyik a meditációra, másik a mozgásra, harmadik a lélekre helyezi a hangsúlyt. A közös pont azonban mindegyikben megvan: a tisztaság hangsúlyozása.

– Ez egyrészt a testi tisztaságot jelenti – mind kívülről, mind belülről. De ide tartozik a környezetünk, valamint gondolataink tisztasága is – mondta el Kovács Ágnes nemzetközi jógaoktató.

A tornateremben végzett mozgás tehát a jógának csupán egy kis szelete, a „közösségi rész". Azonban pont ez az, amit bárki elkezdhet és művelhet, függetlenül attól, mennyire érinti meg a jóga spirituális része. Az sem számít, hány éves az illető, illetve milyen egészségi állapotban van. Sokan egyébként éppen ennek tulajdonítják a jóga rendkívüli népszerűségét: olyanok is végezhetik, akik a hagyományos aerobikfoglalkozásokon éppen az előbb felsorolt okok miatt nem tudnak részt venni.

A jógagyakorlatok alapja a légzés és a mozgás szinkronizálása. Ez az, amit elsőként megtanítanak mindenkinek. S hogy mire jó mindez? – Ha valaki ezt a technikát elsajátítja, akkor a tudatát a mozdulataira tudja irányítani, valamint arra, amit mindeközben tapasztal. Vagyis: megtanul figyelni magára – mondta Kovács Ágnes.

A szakember hangsúlyozta: a jógában minden gyakorlatnak megvan a maga élettani hatása az idegfeszültség oldásán át a vérnyomáscsökkentésig, ezek közül a legtöbb pedig szintén a megfelelő légzésnek köszönhető.

– Egy sérülés esetén például csökkenthető a fájdalom a megfelelő légzéssel, sőt: akár még a súly is rendeződhet azáltal, hogy megtanulunk helyesen levegőt venni. De nem véletlenül mondják a szülő nőknek sem, hogyan lélegezzenek: helyes technikával végezve ez nagy segítség lehet.
Akik rendszeresen jógáznak, azt mondják: türelmesebbek, megértőbbek és kitartóbbak lettek. Nem utolsósorban pedig fizikai erőnlétük is javult. Hiszen a jóga – bár nem kifejezetten sport – legalább annyira kemény edzés, mint egy-egy aerobikóra. Persze nem attól, hogy súlyokat emelnek vagy ugrálnak. Egyszerűen csak helyesen lélegeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis… Tovább olvasom