Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A Jobbik nem támogatja a női kvótát, és igazságosabb választási rendszert követel

A Jobbik szerint a képviselőjelöltek kiválasztásánál csak az alkalmasság számíthat, elfogadhatatlanok a nemi, végzettségi, életkori kvóták.
- A választójogi törvényhez benyújtott, női kvótát célzó LMP-s módosító javaslat indokolásában támogatóként még a pápát is felhozzák, és aláírásra Gaudi-Nagy Tamást is rábírták. A Jobbik a szabad mandátum elve alapján teret enged a párttagsággal nem rendelkező képviselőjének civil, emberi jogvédő munkásságának kiterjesztésére, azonban a képviselőcsoport álláspontja változatlan: a képviselőjelöltek kiválasztásánál csak az alkalmasság számíthat, elfogadhatatlanok a nemi, végzettségi, életkori stb. kvóták - áll Novák Előd sajtóközleményében.

A közlemény Morvai Krisztina szerepét emeli ki, miszerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem valami ósdi világképpel rendelkező, hanem egy modern, a kor kihívásaira megfelelő választ adó párt.

- A választójogi reform során viszont nem a nők politikai szerepvállalása a fő kérdés, hanem az arányosabb választási rendszer megteremtése és az ajánlószelvények rendszerének eltörlése képezik a Jobbik fő követeléseit. Jelenleg 53 százalékos választási eredménnyel több mint kétharmados parlamenti túlsúllyal rendelkezik a kormányoldal az igazságtalan választási rendszer miatt, ezt tovább torzítanák „a győztes mindent visz" elve szerint a nyertes túlkompenzálásával és a választókerületek határainak a Fideszre szabásával. Az igazságosabb mandátumszámítási mód megteremtése mellett a nemzeti ellenzék a kopogtatócédulás ajánlási rendszer megváltoztatását is követeli, hiszen a választók zaklatásának és a Kubatov-listázásnak (jogosulatlan adatkezelésnek) véget kell vetni - zárul Novák Előd közleménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mandátumuk még nincs rá, de Fellegiék szerdán már tárgyalnak az IMF-fel

Szerdán találkozik Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Irina Ivascsenkóval, a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetőjével. Tovább olvasom