Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A Jobbik nem kíván beavatkozni az erdélyi magyar pártok belügyeibe

A Jobbik szerint a kormánynak két év után sincs egységes nemzetpolitikája, káosz és kapkodás jellemzi a tevékenységét és nincs egységes álláspontja a külhoni szervezetek és pártok támogatásával kapcsolatban sem. Szávay István Kövér László keddi erdélyi látogatása kapcsán leszögezte: a Jobbik nem kíván beavatkozni az erdélyi magyar pártok versengésébe.
Az ellenzéki politikus kedden, Budapesten elmondta: amíg "a kormány, Orbán Viktor személyesen és a Fidesz-KDNP döntő többsége" láthatóan a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Néppártot támogatja, addig Kövér László továbbra is kitart - a vele egyébként "komaságban" lévő - Szász Jenő pártja, a Magyar Polgári Párt mellett és aktívan részt vesz annak kampányrendezvényein.

Szávay István emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Martonyi János külügyminiszter néhány hete azt nyilatkozta: Magyarország nem kíván beavatkozni az erdélyi magyar pártok választási versengésébe. Leszögezte: a Jobbik szerint Martonyi János álláspontja lenne a helyes, ezért az ellenzéki párt sem kíván beavatkozni az erdélyi magyar pártok versengésébe. A Jobbik abban bízik, hogy a három pólusú erdélyi magyar politika "okos kompromisszumokkal" az eddigi magyar képviselet megerősödését éri el, és nem fog az eddigi képviselet gyengülésével járni a versengésük.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden délután érkezett meg Marosvásárhelyre, hogy részt vegyen a Magyar Polgári Párt (MPP) erdélyi választási kampánykörútján, a párt tiszteletbeli elnökeként. Szintén a házelnökkel utazott Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki a nemzeti összetartozás napja alkalmából ellátogat Székelyudvarhelyre, szerdán pedig Csíkszeredát keresi fel.

Korábban a bukaresti parlament szenátusi elnöke, Vasile Blaga és képviselőházi elnöke, Roberta Anastase nyílt levélben arra kérte Kövér Lászlót: halassza el tervezett romániai utazását az önkormányzati választások utáni időszakra. Kövér László a román parlament házelnökeinek címzett válaszlevelében - amelyet az Országgyűlés Hivatala hétfő este juttatott el az MTI-hez - azt írta: nagyra értékeli a két román politikus elköteleződését az európai értékek iránt. Az Országgyűlés elnöke kiemelte, hogy Romániába - mint a schengeni övezethez csatlakozni akaró baráti országba - elsősorban nem közjogi méltóságként és nem hivatalos út keretében, hanem magánemberként, politikusként, egy Romániában törvényesen bejegyzett párt, a Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnökeként és nem utolsósorban uniós polgárként kíván látogatni.

Olvasóink írták

 • 2. kotorék 2012. június 05. 20:46
  „Fityesz nem csak Magyarországon van ellenzékben hanem:
  -Szlovákiában támogatott pártnál
  -Romániában támogatott pártnál
  -Franciaországban az újonnan megválasztott kormánynál
  - USA-ban
  -Unióban
  - Lassan mindenhol.
  Akárhova nyúl ott mindenhol sz... lesz!”
 • 1. embertelen 2012. június 05. 17:44
  „A Jobbik reálisan látja a dolgokat, a hazug Orbán meg azt hiszi, hogy mindenhol, így Erdélyben is ő tojta a spanyol viaszt. Valakinek már észhez kellene téríteni már ezt a pojácát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hvg.hu: újabb két rendőrt állított elő a Központi Nyomozó Főügyészség

Újabb két rendőrt állítottak elő a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai a nemrég felmerült… Tovább olvasom