Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A Jobbik módosítaná a Btk-t az élet és a tulajdon jogos védelme érdekében

A büntető törvénykönyv (Btk) módosítását kezdeményezi a Jobbik annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen büntetni, ha valaki saját élete, vagy tulajdona elleni támadás elhárítása érdekében a támadót megsebesíti, vagy megöli - jelentette be a módosítást beterjesztő két jobbikos országgyűlési képviselő szerdán Budapesten.

Szilágyi György kiemelte: a módosítás szövege szerint "nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges, illetve nem büntethető az sem, aki a saját tulajdonát vagy birtokát képező, illetve haszonélvezeti jogával érintett lakóingatlan területén, annak egyéb helyisége vagy ezekhez tartozó bekerített helyen a tulajdona, birtoka vagy haszonélvezetének tárgya ellen intézett jogtalan támadás elhárítása érdekében, illetőleg az ingatlan területére történő jogtalan belépés megakadályozása érdekében a támadónak sérülést vagy halált okoz." A képviselő ugyanakkor hozzátette: javaslatuk értelmében "az élet kioltását kerülni kell."

A másik beterjesztő, Apáti István hozzátette: nem lenne büntethető az sem, aki ezekben az esetekben "védelmi eszközt használ," de lehetőség szerint ezek használatára előre figyelmeztetni kell a behatolót.

További újdonság, hogy a jogos védelmi helyzet kizárólag "a jogtalan támadás elhárításáig," vagy a hatóság képviselőjének megérkezéséig tarthat. A Jobbik szerint azért van szükség erre a módosításra, mert az utóbbi években elszaporodtak azok a személy- és vagyon elleni bűncselekmények, amelyekkel szemben a sértettek tehetetlenek, sokszor önmagukat se tudják megvédeni, mert félnek attól, hogy ellenük indul eljárás, bár ők vannak jogos védelmi helyzetben.

Az ellenzéki párt szerint a Btk. módosítása azért szükséges, hogy bárki megvédhesse a maga és családtagjai életét, tulajdonát, birtokát, haszonélvezetének tárgyát anélkül, hogy "őt magát hurcolnák meg indokolatlanul."

Szilágyi György kiemelte, hogy a módosítás az elfogadását követő 30 napon életbe lépne. Apáti István szerint a politikának döntenie kell, hogy "a bűnözőket mentegei, vagy az áldozatok pártjára áll," és ha a kormánypártok nem támogatják a Jobbik javaslatát, akkor a bűnözők mellé állnak.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. blaze 2011. április 05. 23:38
  „Hát elgondolkodtató, hogy az állam nem véd meg és te sem védheted meg magad a jelenlegi tényállás szerint! Hajrá bűnözők, bűnpártolók!”
 • 38. load 2011. április 01. 20:42
  „36. kolombela
  Mondd, te még mindíg nem érted, hogy egy felfegyverzett betörő és egy felfegyverzett háziúr áll majd szemben egymással?
  Mit gondolsz kinek lesz akkor nagyobb esélye a másikkal szemben?
  A tűzharc után ki tudja majd - még életében - feljelenteni a másikat?
  Egyébként is az állam, a rendőrség és az igazságszolgáltatás fenntartásával vállalta, hogy gondoskodik polgárai megvédéséről.
  Miért kell ezt az egyszerű állampolgárnak saját költségére és kockázatára vállalnia?”
 • 37. Bo9903 2011. április 01. 17:30
  „Ez egy kiváló javaslat a Jobbiktól. A legjobb pedig az lenne, ha életbe is lépne. Határozottan támogatom az elképzelést.”
 • 36. kolombela 2011. április 01. 16:23
  „34. Lone_wolf.. 2011.03.31. 23:11
  Senkkim más nem fog feljelenteni személyes szabadság korlátozása miatt, csak a betörő. A magyar rendőrség pedig vádemelési javaslattal továbbadja az ügyet, amiből büntető tárgyalás lesz. és ott rájössz, hogy mennyire hülye voltál amiért a jogilag agyonvédett szegény betörőt elfogtad, sőt még vissza is tartottad.”
 • 35. janika 2011. április 01. 06:49
  „Ja kérem az üzlet az üzlet! Hát még a fegyver gyártásából és eladásából befolyó lé! Ja hogy kit is érdekel az ,hogy azzal gyilkolni is lehet, hát azokat akik abból is üzletet csinálnak!”
 • 34. Lone_wolf.. 2011. március 31. 23:11
  „21. pamutzokni 2011.03.31. 04:01
  Ökörségeket beszélsz.A betörőt elfoghatod kispajtás ha tetten éred.Nem fog senki beperelni személyi szabadság megsértéséért.Bárkinek joga van bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt elfogni, és a rendőrség megérkezéséig visszatartani.”
 • 33. kivagyokén 2011. március 31. 22:15
  „Az elöbb kimaradt elnézést:
  Összegezve: Ha a jogszabályt meg is változtatják, csodát nem kell és nem is szabad várni, az éles fegyverektől! Az csak akkor ér valamit, ha valaki BIZTOSAN tudja és szükség esetén MERI is használni azt.”
 • 32. kivagyokén 2011. március 31. 22:05
  „Háááát, nem is tudom.
  Eredetileg nem akartam írni semmit, de mivel itt nagyon sokan azt gondolják, ha majd lesz fegyvere, akkor majd aztán......

  Előrebocsátom, véleményem szerint is elavultak azok a szabályzók, amik jelenleg érvényben vannak. Akkor, amikor ezeket hozták, beszélhettünk némi közbiztonságról, most már nem igazán. De mindent a fegyverektől várni, tipikus magyar mentalitást tükröz. ,,Majd én megmutatom!"

  Egy-két gondolat a fegyverekhez. Sok helyen, fórumokon olvasottakból azt veszem ki: Megjön a legális fegyvertartás lehetősége, ész nélkül rohannak és ,,bevásárolnak". A magyar mentalitást ismerve: Minél nagyobb annál jobb!
  És naivan sokan azt gondolják, hétfőn 8-órakor érvénybe lép a szabályozás, neki max. 1/4 9 magasságában az övbe tűzve (ahogy azt a filmekből okosan megtanulta), megvan a kellő biztonság.
  Véleményem szerint, kötelező lesz egy tanfolyam, pszichológiai vizsgálat, erkölcsi bizonyítvány. Ha mindez megvan (talán) lehet menni, vásárolni. Ez kb. mindent beleszámolva, 100-150 000? Gondolom a Tesco far-háton éldegélőknek telik rá.
  Otthon van a fegyver. DE!! a tárolásnak bizony megvannak a szabályai! A fegyvert bizony nem lehet feltenni a könyvekhez. A tartás szabályosságát a rendőrök bizony ellenőrizni is szokták. És a tulajdonos saját érdeke is, hogy VÉLETLENÜL SE KERÜLHESSEN PL. GYEREK KEZÉBE! Meg az se igazán vonzó, hogy egy esetleges betöréskor a fegyver is a hiánylistára kerüljön. Ha pedig SZABÁLYOSAN elzárja, hogy veszi elő, ha rátörik az ajtót?! Gondolom, udvariasan megkéri a betörőt, legyen már egy kicsit türelmes amíg felszerelkezik illő fogadásra.
  És ha még sikerül is előszedni, biztos hogy TÉNYLEG meri használni?!Úgy hogy aztán NE KELLJEN a bíróság (rendőrség) előtt egyezkedni ki mit, hogyan csinált? Ha viszont egyedül kell megmagyarázni, hogy miért van az előszobában 90 kiló darált hús, rl tud ÖNMAGÁVAL számolni a védekező ember? Mert csak az akciófilmekben virgoncak egy tárra való lőszerrel ellátott egyének. Én személy szerint biztosra veszem, hogy 10 emberből 9! Bizony tétovázna. Még az itt kommentelő nagyon harcias emberkék is! Mert más ÉLŐLÉNYRE (szándékosan nem embert írtam) lőni, mint céltáblára, vagy hurkapálcára a búcsúban. És ez a késlekedés bizony akár az életébe is kerülhet valakinek. Esetleg a saját fegyvere által! Valószínűsíthetően, mint a jogosítványnál itt is zéró alkoholszint lesz a használhatóság alapfeltétele. Ellenkező esetben........ Gondolom a fegyverre lelkesen várók, majd kisorsolják, ki mikor ihat meg a családban egy sört, legyen valaki, aki egy esetleges támadáskor jogosan védekezzen.

  Összegezve: Ha a jogszabályt meg is változtatják

  Viszont eddig is szabadon vásárolhatóak voltak különböző GÁZ fegyverek. Akit egy-két méterről képen lőnek vele, az nem a röhögéstől vágja magát hanyatt! És a sokkoló is határozottan lelassítja a rakodni kívánó személyt. Ezek tartása/tárolása közel sem olyan szigorú, mint az éles lőfegyvereké.

  Szerintem érdemes elgondolkodni azon, amit leírtam”
 • 31. load 2011. március 31. 21:57
  „29. kolombela
  Én meg azt írtam, hogy a törvénymódosítás nyomán még brutálisabbak lesznek.
  Ez lenne a cél azért, hogy sokak élete árán nagyobb büntetéseket lehessen kiszabni?
  Szerintem ez antihumánus.”
 • 30. Maori 2011. március 31. 17:34
  „Hangsúlyozom, nem vagyok a módosítás ellen.
  De ne feledkezzünk meg, hogy ennek nem csak büntető-, de polgárjogi oldala is van. Ha mondjuk betörés közben megölöd az elkövetőt, tanúk hiányában a tervezett szabályozás értelmében, büntetőjogilag felmentenek. Ám az elkövető családja még kártérítési igénnyel élhet veled szemben, hisz megfosztottad a "családfenntartótól". És mivel a 3 éves gyermeke neked kárt nem okozott, még erkölcsi alapja is van. Hisz ha rendőrt hívtál volna, akkor a Jókai 2-4-ben általa elkészített bőr labdák után, némi anyagi támogatáshoz jutott volna.”
 • 29. kolombela 2011. március 31. 16:25
  „28. load 2011.03.31. 16:16
  De tudom követni, pont azért írtam azt, hogy már most indokolatlanul drasztikusak a bűnözők.”
 • 28. load 2011. március 31. 16:16
  „27. kolombela
  Tényleg nem tudod követni annak a logikáját amit leírtam?”
 • 27. kolombela 2011. március 31. 15:36
  „23. load 2011.03.31. 12:57
  Már most rendkívül erőszakosak a bűnelkövetők. Pl. miért kell egy betöréses rablás esetén a szerencsétlen idős áldozatokat brutálisan bántalmazni, sokszor úgy, hogy bele is halnak.
  Egyébként meglepődtem volna, ha TE ezt nem elleneznéd.”
 • 26. kolombela 2011. március 31. 15:29
  „5. nmt 2011.03.30. 20:21
  Itt nem csak erről van szó, hanem arról, hogy ne fordulhasson ellő az az anomália, hogy ha bűnöző "úr" engedélyed nélkül bemegy a magán tulajdonodra és a kutyád megharapja, akkor a bűnöző "úr" simán feljelent és téged fognak megbüntetni, amiért nem kötötted meg a kutyádat.
  Szóval a lényege ez lenne.”
 • 25. kolombela 2011. március 31. 15:24
  „Ilyen szó sem lehet. Mégis hogy gondolják ezek? Szegény bűnözők, micsoda rasszizmus, fajgyűlölet, kirekesztés és még a jó isten tudja, hogy milyen hátrányos megkülönböztetés érné a bűnözőket, ha netalán a sértettnek valóban igazi joga lenne arra, hogy valóban védekezhessen a legmesszebb menőkig.”
 • 24. Maori 2011. március 31. 13:39
  „23. load 2011.03.31. 12:57
  Nálad a pont!
  A bűnözést egy módon lehet visszaszorítani, még pedig a büntetés elkerülhetőségének kizárásával.
  New Yorkban is úgy szorították vissza, hogy mindenki megkapta cselekménye súlyának megfelelő büntetést. Kezdve a szemeteléssel...”
 • 23. load 2011. március 31. 12:57
  „Ha valaki azért helyesli ezt a törvényjavaslatot, mert azt gondolja, ezáltal csökkenni fog a bűncselekmények száma, az nagyon téved.
  Az USA-ban gyakorlatilag a javasolt törvényi eljárás van érvényben, mégis nagyon magas a gyilkosságok aránya a bűnözésben.
  Ha a bűnöző tudja, hogy akár le is lőhetik, jobban felfegyverzi magát.
  Az áldozat, aki egy rablást esetleg megúszna egy kiadós veréssel, a szigorítás után könnyebben válik halálos áldozattá.”
 • 22. janika 2011. március 31. 06:46
  „"pamutzokni" a döglött hal mindig a fejétől kezd bűzleni, hisz ezt Te is jól tudod! A láb meg az olcsó román zokniban ezért kell a pamutzokni.”
 • 21. pamutzokni 2011. március 31. 04:01
  „Anno ki lettem oktatva: amivel rád támadnak, azzal visszatámadhatsz, nem fognal megbüntetni, honnan is volt. Nem igazán mászkálok pisztollyal.
  Amíg, ha a mocskos betörőt munka közben elkapom és kibaszom az erkélyen s önbíráskodásért elkapnak- nincs miről beszélni.
  Amíg a tetves betörőt munka közben elkapom, hozzábaszom a földhöz és megvárom a yardokat, s a tetű feljelenthet szabadságjogai megsértéséért (csak megkérheted, hogy várja meg a zsarukat) - nincs miről beszélni.

  Kitérő = <moderálva>, rajtad senki más nem segít

  Ugyan azzal visszatámadhatsz, amivel rád támadtak: 2 ajtós szekrénnyel szemben esélyem sincs

  Ha elfogadják, vissza lehet élni az új önvédelmi törvénnyel, de az üzenete annak a következő lesz: nyugdíjastól el akarod lopni a leveskockáját? lehet pofán lő. Ideje hogy ne mi átlag polgárok stresszeljünk az utcán, hanem a szaros rablók/betörők/stb. legyen már kockázata a bűnözésnek!”
 • 20. pamutzokni 2011. március 31. 03:54
  „15. Lone_wolf.. 2011.03.30. 22:21

  5. nmt 2011.03.30. 20:21 Tévedésben vagy !Kitérni már rég nem kell hálistennek.
  http://www.jogiforum.hu/hirek/21075#axzz1I7FH2qPW

  nesze semmi, fogd meg jól”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy gombóc fagyi áráért veszik meg a Fradit

Kevin McCabe megegyezett a Kubatov Gábor vezette FTC-vel, hogy az angol befektető egy euróért eladja… Tovább olvasom