Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

A Jobbik és az LMP ellenezte, Fodor támogatta az IS elleni katonai fellépést

Az MLP képviselője és a KDNP a kormány mellett áll. A Jobbik szerint a támogatás növelné a terrorfenyegetettséget, az LMP szerint az Uniónak kéne lépnie. A többi párt nem jelent meg.
A Fidesz és a KDNP mellett a Magyar Liberális Párt (MLP) képviselője is támogatta a Szijjártó Péter külügyminiszter kezdeményezésére kedden a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott egyeztetésen, hogy Magyarország katonai erővel vegyen részt az Iszlám Állam (IÁ) elleni fellépésben. A megbeszélésen részt vett pártok közül a Jobbik és az LMP is a magyar katonai fellépés ellen foglalt állást.

A KDNP a kormány mellett áll


Firtl Mátyás (KDNP) kijelentette: pártja támogatja a kormány álláspontját, és nemcsak azért, mert jelenleg a keresztény közösségek ellen követi el az IÁ a legsúlyosabb támadásokat, hanem mert a terrorszervezet az emberiség ellen követ el gátlástalanul bűnöket, és nem tudni, ki ellen fordul legközelebb. Ez elfogadhatatlan, ezért helyben kell mindent megtenni, hogy minél jobban visszaszorítsák az IÁ-t – magyarázta.

Megjegyezte: a kiküldendő magyar alakulat őrzési, védelmi feladatokat látna el, ennél sokkal veszélyesebb körülmények között végezték tevékenységüket Afganisztánban.

Jobbik: támogatás=terrorfenyegetettség


A Jobbik véleménye szerint Magyarországnak nem szabad segédkeznie egy az Iszlám Állam (IÁ) elleni katonai fellépésben, kizárólag csak humanitárius segítséget lehet nyújtani - ismertette pártja álláspontját Gyöngyösi Márton.

A frakcióvezető-helyettes szerint a katonai támogatás olyan mértékben megnövelné a terrorfenyegetettséget, hogy az ellentétes lenne a nemzeti érdekekkel. Hozzátette, az Iszlám Állam agressziója őket is aggodalommal tölti el, ezért sürgetik az IÁ elleni fellépést, de ezt Magyarországnak az "erejéhez mérten" kell megtennie.

Az Iszlám Állam létrejöttében az az ellen hadba vonuló nyugati koalíciónak is felelőssége van a Jobbik szerint. A nyugati államok az elmúlt években mindent megtettek, hogy destabilizálják a térséget és ezzel létrehozták azt a vákuumot, amelyikbe az IÁ be tudott hatolni - fogalmazott Gyöngyösi Márton.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


LMP: az Uniónak kell fellépnie


Schiffer András elmondta, az LMP továbbra is azon a véleményen van, hogy a katonai részvételt megelőzően az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy felderítse és elzárja az Iszlám Állam (IÁ) pénzügyi, technikai és emberi utánpótlási csatornáit.

Az LMP továbbra is azt várja, hogy Magyarország tegye meg azokat a jogalkotási lépéseket, amelyekkel az átutazó potenciális terroristákat fel lehet tartóztatni, illetve lépjen fel kezdeményezőleg az EU-n belül egy fokozottabb belbiztonsági, terrorellenes együttműködés érdekében - közölte a társelnök- frakcióvezető.

Fodor Gábor támogatja


Bősz Anett, az MLP ügyvivője közölte, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke a parlamentben független képviselőként támogatni fogja Magyarország katonai részvételét az Iszlám Állam elleni koalícióban.

PM: humanitárius feladatokban kell részt venni

A Párbeszéd Magyarországért nem támogatja, hogy Magyarország harcoló alakulatokkal csatlakozzon az Iszlám Állam elleni koalícióhoz, az erről szóló javaslatot a párt társelnöke, a független képviselő Szabó Tímea nem fogja megszavazni a parlamentben - közölte a PM külügyi szakértője kedden az MTI-vel.

Szilágyi Péter utalt arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar fellépés szükségességét azzal indokolta, hogy a nyugati értékrendet érte támadás. A PM viszont "álságosnak és felháborítónak tartja azt a keretezést, hogy itt értékrendek, kultúrák vagy vallások szembenállásáról, háborújáról lenne szó" - jelentette ki.

A PM azt támogatná, ha Magyarország humanitárius és újjáépítési feladatokkal megbízott alakulatokat küldene ki - mondta, megjegyezve: a magyar kormány tervezett lépését a külügyi "hintapolitika újabb kilengésének" tartják.

Nem vettek részt


A keddi egyeztetésre meghívást kapott a szintén parlamenti képviselettel rendelkező MSZP, DK, Együtt és Párbeszéd Magyarországért is, de ők nem képviseltették magukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos milliókat fizethet hat rabnak a magyar állam

A Strasbourgi bírák szerint sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt … Tovább olvasom