Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A jó írás segít élni

Süsü, Mirr-Murr, A nagy ho-ho-ho-horgász és Pom-Pom szülőatyja, Csukás István szerint a mese több mint szórakozás: benne van az egész világ.
Csukás István: A gyerekek közelsége fiatalít. Fotó: H. Baranyai Edina
– A gyerekek agya, képzelete még szinte végtelen, s a gyermekíró egyik legnagyobb ajándéka az, hogy ezzel a végtelen képzelettel kell felvennie a versenyt – vallja Csukás István. – A gyerekek még mindent be tudnak fogadni, az egész világot. Azt szoktam mondani, hogy minden gyerek zseni – egészen addig, amíg iskolába nem megy. Gondoljon csak bele: addig megtanul mindent, beszélni, járni, belehelyezkedni a világba, felfogóképessége szinte végtelen. Nem véletlen, hogy a mese műfaja, amely eredetileg nem nekik, hanem a felnőtteknek szólt, „leszállt" a gyerekekhez, s most már az övék. Egy nagy közönség és egy nagy műfaj találkozott, hiszen a mese az utolsó olyan műfaj, amely képes teljességében felfogni és ábrázolni a világot. Minden népmesében benne van az egész világ: a születés, a halál, a csodák és a túlvilág.

– Minden felnőtt volt gyerek, a legtöbben mégis elfelejtik, hogy a kicsik világa teljesen más – emlékeztet az összefüggésre az író. – Gondoljunk csak Szabó Lőrinc egyik híres Lóci-versére, melyben Lóci az asztal alatt áll, és mindent ijesztően hatalmasnak lát. Nem nagyon, de egy kicsit le kell hozzájuk hajolni, és az ő szemszögükből nézni a világot. Ami még nagyon fontos, a humor. A humort, a jókedvet, a vidámságot igyekszem belegyömöszölni a gyerekekbe, hiszen utána úgyis jönnek a komorabb évek.

– Nemcsak írónak, hanem mesemondónak is tartom magam, s igyekszem minél többet a gyerekek társaságában lenni, amitől akár egy óra alatt is felüdülök – mosolyodott el Süsü, Mirr-Murr szülőatyja. – Rengeteget tanulok is tőlük, nyitott füllel járok a gyerekek között, hiszen mindegyikük egy nyelvalkotó zseni: olyan fordításokat, ferdítéseket senki más nem tud kitalálni, mint ők!

– Egy bölcs mondás szerint: a gyerekeknek úgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban – adott iránytűt Csukás István. – Elég arra gondolni, hogy a magyar gyerekirodalom milyen nagy nevekkel és művekkel dicsekedhet, Móricz Zsigmondtól Weöres Sándoron át Molnár Ferencig. Sajnos ma dömping van, a sok mese válogatás nélkül zúdul a gyerekekre, köztük rengeteg az agresszív. Persze az agresszivitás is része az életnek, de nem kizárólag, és nem a legfontosabb része, sok mesében mégis szinte nem is jelenik meg más érzelem. Pedig rengeteg más fontos érzés van, mint például a barátság, a szeretet, ezeknek is helye van a gyerekek mesevilágában.

– A tanulságos mese, a jó mese segít birtokba venni és elhelyezkedni a világban, ami nem mindig könnyű egy kisgyereknek – magyarázta a mesélés értelmét Csukás I stván. – Segít abban is, hogy soha ne legyen egyedül, hiszen amikor elolvas egy jó könyvet, barátokra is szert tesz, Nyilas Misi, Robinson elkíséri akár egy életen át. Nem érzi magát egyedül a világban. Egyébként is az az érzésem, hogy hatéves kor után elengedjük a gyerekek kezét. A 10–13 éveseknek már alig van könyv, alig van mese, ifjúsági film, aztán csodálkozunk, hogy tétova a gyerek. Pedig a meséket a gyerekkorból kinőve sem kell szégyellni, hiszen a jó mese mindenkihez szól. Ha megnézzük a nagy sikerfilmeket, például a Batmant, és egy kicsit megkapargatjuk – az is csak egy mese. Ne hagyjuk magukra a gyerekeket! Az ő órájuk gyorsabban ketyeg, négyévenként új korszakba lépnek. Lélektani és pedagógiai közhely, de igaz: amit bizonyos korszakokban elmulasztunk és nem kerül be a gyerek lelkébe, az később már nem pótolható, örök lyuk marad. És a gyermekévek villámgyorsan elmúlnak.


Süsüke

„Néha furcsa módon és helyről bukkannak fel az ötletek – ismeri el Csukás István. – A Keménykalap és krumpliorr egyik hőse, a fagylaltos Bagaméri valóban létezett Kisújszálláson, ahol születtem. Süsüke figurája viszont kifejezetten a közönség kérésére született több mint húsz évvel azután, hogy befejeztük a Süsüt. Született Süsünek gyereke, megírtam a kis sárkány kalandjait. Az MTV is műsorára tűzte a 13 részt, így karácsonyig bárki megnézheti."


Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az apácáktól tanulta a vadast

Ötven éve gyűjti Tamás Lászlóné Teri néni az általa is kipróbált recepteket egy kopott füzetben. Tovább olvasom