Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A jelöltek érdeke lehet, hogy ne az utolsó pillanatban lépjenek vissza

A nyomda csak a szavazás előtti hetedik napig lehet tekintettel az önkormányzati választáson induló jelöltek visszalépésére; aki az utolsó héten lép vissza, annak a nevét már csak a szavazatszámláló bizottságok tudják kihúzni a szavazólapokon. A jelöltek érdeke lehet, hogy ne az utolsó pillanatban lépjenek vissza, és így időben tájékoztatni tudják a választópolgárokat döntésükről.
A jogszabály szerint az a jelölt esik ki, aki visszalép, elhalálozik, esetleg elveszti választójogát. Minden választáson előfordul, hogy a jelöltek a nyilvántartásba vételük és a szavazás napja között visszalépnek, a mostani önkormányzati választás előtt is több tucatnyi jelölt lépett már vissza.

A szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a voksolás előtti hetedik napig tudja "lekövetni" a visszalépéseket, azaz azok esetében, akik október 5-ig lépnek vissza, a nyomda még új szavazólapot tud nyomtatni.

Ha azonban a jelöltek az utolsó héten lépnek vissza, új szavazólapok nyomtatására már nincs mód.

A választási eljárási törvény szerint ugyanakkor a kiesett jelölt nevét a jelöltek nyilvántartásából, illetve a szavazólapokról törölni kell, így az utolsó héten visszalépők nevét a szavazatszámláló bizottságok fogják a szavazás napján "lehúzni", azaz tollal áthúzni a szavazólapon.

A kiesés tényéről a szavazóhelyiségben hirdetményt kell elhelyezni, a szavazatszámláló bizottság pedig szükség szerint szóban is tájékoztatja a választópolgárokat a változásról.

Minden választáson előfordul, hogy a jelölt a szavazás napján lép vissza, de ezekben az esetekben a szavazatszámláló bizottsági tagoknak sokszor nehéz meggyőzniük a gyanakvó választópolgárokat arról, hogy nem választási csalás miatt lett lehúzva a jelölt neve a szavazólapról. A jelölteknek is érdekük, hogy ezeket az eseteket elkerüljék, és ne az utolsó pillanatban lépjenek vissza, hogy időben tájékoztatni tudják a választópolgárokat döntésükről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszakadt az aszfalt egy lengyel turistabusz alatt Budapesten

Beszakadt egy lengyel turistabusz egyik kereke alatt egy az úttestbe épített kábelalagút fedele… Tovább olvasom