Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

A játékfilmes szakmával tárgyaltak a kormány képviselői

A párbeszéd kezdeteként értékelte a kulturális kormányzat és a játékfilmes szakma képviselői között lezajlott hétfői találkozót az MTI-nek adott nyilatkozatában Mészáros Márta rendező, hozzátéve: konkrét ígéret, megállapodás nem született, de felvetődött egy szeptemberi filmszemle ötlete.

Mint a Kossuth-díjas filmrendező elmondta, a kormányzat által kezdeményezett megbeszélésen Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságának kabinetfőnöke és Bokor Attila, a filmművészeti főosztály vezetője fogadta a nagyjátékfilmeket gyártó producerek és filmesek képviselőit. A találkozón Mészáros Márta mellett többek között Kamondi Zoltán és Janisch Attila rendezők, illetve Pataki Ági producer vett részt.

Mészáros Márta értékelése szerint a két fél "érdekes beszélgetést" folytatott, amelyet azonban inkább kapcsolatfelvételnek lehet tekinteni. "Hat hónappal ezelőtt kellett volna ennek a párbeszédnek megtörténnie, akkor nem lett volna ennyi botrány" - utalt az elmúlt hónapokban a filmszakmában tapasztalható feszültségekre.

Mint elárulta, a találkozón elsősorban azokról a producerekről esett szó, akik a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) rossz anyagi helyzete miatt nem kapják meg filmjeik után a szerződésben rögzített utófinanszírozást, így nem tudják fizetni a forgatásokra felvett hiteleiket.

Mészáros Márta hangsúlyozta: ezek a producerek nem magukra költötték a pénzt, hanem az elkészült filmekre. "Olyan tragikus a helyzet, hogy már ügyvédet fogadtak az állam ellen" - jegyezte meg, hozzátéve: az elmúlt években számos olyan magyar alkotás készült, amely jelentős külföldi fesztiválsikereket könyvelhetett el, a rövidesen kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon pedig Tarr Béla legújabb munkája versenyez.

A rendező elmondása szerint visszautasítják a "Kőrösi Zoltán-féle kommunikációt", vagyis azt, hogy az MMKA 2009 végén hivatalba lépett elnöke túlzottan a közalapítvány kötelezettségállományának kommunikálására helyezte a hangsúlyt.

Mint azonban hozzátette, az MMKA megmaradásához ragaszkodnak, ahogy a közalapítvány kuratóriumi tagja, Bod Péter Ákos és Hiller István akkori kulturális miniszter által 2010 februárjában aláírt támogatási szerződés betartásához is, amely 2013-ig biztosítaná az MMKA finanszírozását.

Mészáros Márta beszámolója szerint a magyar filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos működésével kapcsolatban feltett kérdéseire nem kapott választ, így egyelőre nem ismerhették meg Andrew G. Vajna koncepcióját. Személyes véleményeként azonban hozzáfűzte: nem tartja járható útnak, ha a magyar filmgyártást amerikai minták alapján akarják újjászervezni.

A rendező elmondta, az idei Magyar Filmszemlével kapcsolatban egy áprilisi és egy szeptemberi időpont is felvetődött a kormányzat részéről.

Konkrét ígéret, megállapodás a hétfői eszmecserén nem született - mondta Mészáros Márta, hozzátéve: a tárca illetékesei legközelebb az animációs és dokumentumfilmes szakma képviselőivel találkoznak, ezt követően a nagyjátékfilmesekkel is folytatódnak a megbeszélések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sukoró-ügy - Elrendelték a nyomozást

Elrendelte a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn a sukorói kaszinóberuházás koncessziós… Tovább olvasom