Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

A japán elnök gyorsítaná a pacifista alkotmány módosítását

Japán minap megválasztott új miniszterelnöke, Abe Sindzo bejelentette pénteken az ország parlamentje előtt: fel akarja gyorsítani a pacifista japán alkotmány módosításának folyamatát, hogy elhárítsa az alkotmányos akadályokat a szigetország nagyobb világpolitikai szerepvállalásának útjából.
Japán minap megválasztott új miniszterelnöke, Abe Sindzo bejelentette pénteken az ország parlamentje előtt: fel akarja gyorsítani a pacifista japán alkotmány módosításának folyamatát, hogy elhárítsa az alkotmányos akadályokat a szigetország nagyobb világpolitikai szerepvállalásának útjából. Keddi megválasztása óta első parlamenti beszédében hangsúlyozta, hogy egy magabiztosabb Japán megteremtése a célja, egy olyan országé, amely teljesen elhatárolódik második világháborús múltjától. Abe Liberális Demokrata Pártja régóta szorgalmazza már az amerikaiak által megfogalmazott 1947-es pacifista alkotmány módosítását.

Ez az alaptörvény erősen korlátozza a japán fegyveres erők fejlesztésének lehetőségét, és minimálisra zsugorítja Japán külföldi katonai szerepvállalását. Abe programja szerint a szigetországnak nagyobb súlyt kell szereznie a nemzetközi politikában, s ehhez nélkülözhetetlen a külföldi katonai szerepvállalás, például békefenntartó műveletekben.

A kormányfő fontosnak tartja a japán társadalom pszichológiai előkészítését az ország (reménye szerint) megnövekedő világpolitikai szerepére. Ezért - mint hangsúlyozta első kormányfői parlamenti beszédében - erősíteni akarja a szigetország iskoláiban a hazafias nevelést. Abban jelölte meg a hazafias nevelés célját, hogy a japán társadalom "szorgalmas, ambiciózus és méltóságteljes" legyen.

Abe többször kifejtette már a korábbiakban is, hogy szorosabbra akarja fűzni az ország szövetségesi kapcsolatait az Egyesült Államokkal, ez is feltétele a japán világpolitikai szerep növekedésének. Közölte mostani parlamenti beszédében, hogy kormánya már tanulmányozza a szorosabb védelmi együttműködés lehetséges módozatait. Utalt egy kollektív védelmi rendszer létrehozására, de nem tért ki annak részleteire. Japán nemzetközi súlyának növeléséhez elengedhetetlen, hogy az ország gazdasága ismét növekedési pályára álljon, ehhez viszont javítani kell annak versenyképességet - jelentette ki beszédében.

Abe kilátásba helyezte parlamenti beszédében, hogy bizalomra épülő kapcsolatokat akar kiépíteni Kínával és Dél-Koreával, el akarja oszlatni a feszültséget a hozzájuk fűződő viszonyban. Abe kormánya már az előző napon bejelentette, hogy az új kormányfő telefonon megállapodott Ro Mu Hjon dél-koreai elnökkel egy közeli találkozóban. A japán média hivatalosan meg nem erősített pénteki jelentései szerint október 7-én vagy az akörüli napokban kerül sor a japán-dél-koreai csúcstalálkozóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom