Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

A hűtlenség és a csábítás genetikája

A csábítás és a hűtlenség mindkét nem sajátja, vagyis egyformán kódolva van bennünk. A nők teste ráadásul az evolúció során a megtévesztésre termett. És válogatósabbak. A kívánatos szuperdomináns vonzó férfiakból azonban kevés van, és azok is rendszerint elkeltek már.
A nők nagyon jól érzik a férfidominancia illatát. Illusztráció: Kisalföld
Boldogkői Zsolt molekuláris genetikával foglalkozik a szegedi egyetem orvosi biológiai intézetében. Hobbija: a szexuális ösztöneink kialakulása és működése. Az érdekli, hogyan van bennünk kódolva a hűtlenség. Ez nem kérdés, gondoljuk mi, hiszen rávágjuk a leegyszerűsített választ: a férfiak a hűtlenek.

Intim terület

A biológus megjegyzi, lényegesen árnyalja a képet, hogy ha a férfiak hűtlenkednek, azt ugyebár nem egyedül teszik. Ez olyan intim terület, amit még anonim kérdőívekkel is nehéz kutatni. A férfiak ugyanis inkább felvállalják, hogy félrelépnek, mint a nők. A nők jobban ügyelnek a látszatra. Ennek az az oka, hogy az emberi viselkedést a régmúltból hozott ösztöneink uralják.

– Az evolúció a női viselkedést úgy alakította, hogy annak minden mozzanatából a hűség tükröződjön. A nőnek el kell hitetnie a férjével és annak rokonságával, különös tekintettel az anyósára, hogy idegen férfiakra még egy pillantást sem vet. A kérdés viszont marad, hogy ez igaz-e valójában – véli Boldogkői Zsolt. – Nos, nagyon sok jel utal arra, hogy a női test és viselkedés a megtévesztésre termett. Ennek egyik bizonyítéka, hogy közeli rokonaink nőstényei az állatvilágban egyértelműen jelzik a termékenységük, a peteérés idejét azzal, hogy a fenekük vörössé válik. A nők ezt a jelet elrejtették a férfiak (a férjük) elől. Az ember feromon érzékelésében szerepet játszó gének mind egy szálig működésképtelenek, s így szaglás útján sem érzékeljük a női ciklus állapotát.

Domináns hónaljszag

– A nők viszont nagyon jól érzik a férfi dominancia illatát. Hónaljból vett szagminták alapján a nők egyértelműen meg tudták mondani, hogy melyik minta származik domináns férfitől – emelte ki a biológus. – E kísérletből egy váratlan eredmény is született: különösen a házassági kötelékben élő nők számára volt rendkívül vonzó a domináns hónaljszag.
Ezek a kutatási eredmények megerősítették azt a korábbi feltételezést, hogy a nőkben genetikailag kódolva lehet a hűtlenségre való vágy. Az evolúció logikája egyébként valóban ezt diktálná.

Többször házasodtak

A hírességek között is előfordul, hogy első házasságuk kudarcot vall, és később más és más karjaiban keresik a boldogságot. Csúcstartónak számít e témában Zsazsa Gabor, aki kalandos élete során kilenc férjet „fogyasztott el". E téma másik klasszikusa Liz Tylor, aki nyolc alkalommal mondta ki a boldogító igent, kétszer ugyanannak a férfinak, Richard Burton-nek.
Amerika másik kedvence, Judy Garland rövid élete során négyszer ment férjhez, a lánya, Liza Minelli pedig követte e sajátos családi hagyományt, ugyanis ugyanennyiszer lépett az oltár elé. A napjainkban igen rossz egészségi állapotnak örvendő Tony Curtis hatszor nősült, legutóbb a nála 45 évvel fiatalabb Jill Vandenbergert vette feleségül.

Eleve hűtlennek születünk volna? A közös gyerek nevelése ellent mond, monogámiát kényszerít az emberre. Ezzel viszont egyik fél sem elégedett. A férfinek persze rövid távú érdekei is vannak, ami a házasságon kívüli kapcsolatok kialakítása. Ezt a törekvést nem kell bizonyítani, a nők folyton tapasztalják a nem leplezett udvarlási szándékot.

– Mindkét nem tehát kölcsönösen választ párt, mégis a nők válogatósabbak. A kívánatos szuperdomináns vonzó férfiakból azonban kevés van, és azok is rendszerint elkeltek már. Nincs más választás, be kell szerezni egy szürke, szorgos férjet, de meg kell szerezni egy (vagy több) szuperdomináns férfinak a génjeit egy rövid affér során – legalábbis Boldogkői Zsolt szerint ezt diktálná a szigorú evolúciós logika. És más bizonyítékokat is hoz: adatok vannak, hogy a szeretővel a nők a randi időpontját tudat alatt a peteérésük időpontjához igazítják, s az együttlét alatt szinkronban vannak a férfi orgazmusával, amivel a megtermékenyülési esélyüket szintén befolyásolni tudják.

Erkölcsi dilemma

– A kérdés az, hogy van-e bennünk „ősgonosz", s ha igen, teszünk-e ellene – teszi fel a kérdést a biológus. Az ember nem mindig közvetlenül a szaporodási sikert akarja maximalizálni, hanem az ehhez vezető utakon szeretne sikeres lenni.

Az emberi agy úgy van megszerkesztve, hogy a hűtlenség okozta esetleges erkölcsi dilemmával könnyen együtt tudjunk élni. Könnyűszerrel tudunk ideológiát gyártani bármelyen tett elkövetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mivel küzd a téli depresszió ellen?

Tovább olvasom