Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

A hús férfias, a zöldség nőies?

Az elmúlt évtizedben nagyon sok szó esett Magyarországon az egészséges táplálkozásról, ennek köszönhetően némiképp átalakultak étkezési szokásaink

Az elmúlt évtizedben nagyon sok szó esett Magyarországon az egészséges táplálkozásról, ennek köszönhetően némiképp átalakultak étkezési szokásaink. A felmérések szerint erre a témára a nők nyitottabbak a férfiaknál.


Kolbászlázadás Németországban


Néhány napja fellázadtak a németországi Geschendorf lakói. A helyhatóság egy világszerte ismert hálózatú gyorsétterem nyitására akart engedélyt adni az ötszáz lelkes faluban a régi étterem helyett, ahol kolbászt, rántott húst és savanyú káposztát szolgáltak fel. Akciójuk sikeres volt. A faluban természetes körülmények között nevelt jószágok húsa jóval egészségesebb, mint a lefagyasztott és mikrohullámon felengedett fasírt. A hús mellé fogyasztott zöldség a dietetikusok szerint segíti az emésztést, támogatja a hús lebontását a szervezetben – a geschendorfiak ösztönösen helyesen cselekedtek.


Rossz kombinációk


Magyarországon a közepes éttermek legtöbbjében a hús mellé burgonyát vagy rizst lehet választani köretként. Egy ilyen ebéd után általában kellemetlen hasi teltségérzet jelentkezik. A hús és a köret feldolgozásához egymással ellentétes hatású emésztőenzimekre van szükség, ezért igazi „háború" kezdődik a belekben. Kövesdi Natália , a magyar makrobiotika nagyaszszonya szerint a hús egyáltalán nem embernek való: a vadállatok tápláléka. Nagyi és Nati szakácskönyve című művében kifejti ezzel kapcsolatos gondolatait – mint minden szellemi táplálékot, ezt is a magunk olvasata szerint érdemes forgatni.


Az ősi ösztön


A Szonda Ipsos adatai szerint ma Magyarországon a nők 70%-a, a férfiak 30 százaléka figyel arra, hogy mit eszik. A férfiak előnyben részesítik a húst és a zsírosabb ételeket, míg a nők inkább a növényi táplálékok felé hajlanak. Bár az egészséges táplálkozás alapelvei érvényesek mindkét nemre, figyelemre méltó az eltérés. A hús filozófiájában ősi ösztön rejlik, a vadászat és a zsákmány üzenete, a „megszerezni és birtokolni" valamit – abszolút korszakunkra jellemző férfias tulajdonságok. Míg a férfiak általánosságban arra figyelnek, hogy az aroma, az íz tetsző legyen számukra étkezés közben, addig a nők az étkezés utáni hatásokra is érzékenyek. A nők jobban figyelnek a testük visszajelzéseire, talán mert jobban szeretik magukat a férfiaknál.


Ahány ember, annyi bélflóra


Közel négyszázféle ételalapanyag közül választhatunk a mérsékelt égövben. A klinikai belgyógyászok szerint ahány ember, annyi bélflóra. Igazi kísérlet lehet tesztelni önmagában a körtét vagy önmagában a cukkinit, s gondolatban feltenni a kérdést: tetszik vagy nem tetszik ez a hasamnak? A gyomortól, a májtól, az epétől érkező visszajelzést meghallani – ehhez gyengédség kell. Az elfogyasztott növények elsősorban az érzelmeinkre hatnak, kellemes nyugalommal töltenek fel. A gyümölcsök színük, illatuk és ízük révén vidámságot hoznak minden pillanatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodálatos buzdítás

Nehéz szavakat találni annak a húsztagú győri szurkolótábornak a dicséretére, amelyik a… Tovább olvasom