Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A hosszú távú érdek

Várható volt, hogy az MDF hosszú távú pártérdekeit rövid távú egyéni érdekek írják felül országszerte. Várható volt, hogy a jelöltek egyéni boldogulása, megélhetési kényszere űberelni fogja a párt stratégiai célkitűzéseit.

Érdemes lesz tanulmányozni a helyi fejlemények tükrében, hogy ki miért lépett vissza vagy maradt éppen versenyben. Nagy tételben nem fogadnék rá, hogy minden jelölt szeme előtt a 2010-re meghatározó jobbközép erővé váló MDF lebegett. Inkább valamiféle helyi vagy egyéni érdek.
Ugyanígy várható volt, hogy a kormánykerékért versengő nagypártok rövid távú érdeke elhomályosítja az ország hosszú távú érdekeit. A mindkét oldalon megjelenő irdatlan ígérethalmaz mindenesetre ezt jelezte. A rendszerváltozás óta annak a levét isszuk, hogy a jobb- és baloldal nem tudott megegyezni kétharmados döntéseket igénylő átfogó reformokban. Félő, hogy ez továbbra is így marad, pedig mennyivel előbbre lehetnénk már, ha legalább sorsdöntő kérdésekben képesek lettek volna, képesek lennének összefogni.
A hétvégén a Föld napját ünnepeltük. A tudósok, a politikusok és a magunk helyén mi, átlagemberek is tisztában vagyunk azzal, hogyan kellene élnünk. Azért, hogy a fejlődés fenntartható legyen. Hogy ne nőjön az üvegházhatás. Hogy ne szennyezzük az ivóvízbázisokat. Hogy ne tűnjön el, ne pusztuljon ki naponta egy-egy faj a Földön. Hogy ne változzon meg olyan radikálisan bolygónk klímája, ami már az emberiség létét fenyegeti.
Ahogy az MDF nem tudta helyben érvényesíteni, így vagy úgy, de egységesen a párt hosszú távú érdekeit, ahogy a nagy pártok nem tudtak, nem tudnak összefogni az ország sorsfordító kérdéseiben, ugyanígy valószínűleg az egész emberiség sem lesz képes egyezségre jutni olyan jövőképben, ami a hosszú távú fennmaradásunkat biztosítaná a Földön.
Lehet, hogy húsz év múlva már nem az lesz a kérdés, hogy az MSZP–SZDSZ, a Fidesz vagy éppen az MDF alakíthat-e kormányt Magyarországon. Sokkal inkább az, hogy hogyan tudunk túlélni egymást követő, a mainál sokkal nagyobb, pusztító árvizeket, forró nyarakat és dermesztő teleket, félelmetes viharokat, hogyan tudunk védekezni a rákkeltő napsugárzás ellen, és honnan szerzünk ivóvizet. Igen, valószínűleg ezek alapkérdések lesznek, és a klímaváltozás addigra már megállíthatatlanná, visszafordíthatatlanná válhat.
Valószínűleg tudjuk mind, különösen most, a Föld napjához kapcsolódva, hogy hogyan kellene élnünk. Tudják a politikusok, hogy milyen döntéseket kellene hozniuk bolygónk érdekében. Tudják, még akkor is, ha ebből a választási kampányból tokkal-vonóval kimaradt a környezetvédelem és még átmenetileg sem mázolták zöldre magukat a pártvezérek.
Márpedig ha az egyéni, rövid távú érdekek továbbra is űberelni fogják a globális célokat, akkor egyszer csak minden mindegy lesz. Aztán már csak azon drukkolhatunk, hogy a mi gyerekeink, utódaink lehessenek azok az űrutazók, akik a pusztuló Földről esetleg eljuthatnak egy másik, élő bolygóra, ahol talán újra kezdhetnek mindent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nívódíjas szakkönyv a gazdáknak

Népszerű a mezőgazdasági szakkönyv, hiszen ahhoz, hogy eladható terméket kínáljon a gazdálkodó,… Tovább olvasom