Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A homokvidék illatos nedűje

A mai Csongrádi borvidék területén már a középkorban is folyt szőlőtermelés. Önálló borvidékként azonban csak 1990 óta működik, előtte ez a terület az Alföldi borvidék része volt. A szőlőültetvények legnagyobb része a Duna-Tisza közi homokhátság Csongrád megyei részén helyezkedik el. Négy termelési körzet tartozik ide: a Csongrádi, a Mórahalmi, a Pusztamérgesi és a Kisteleki.
A Csongrádi Borvidék talaja tápanyagokban szegény meszes homoktalaj, bár Csongrád város környékén kötöttebb öntéstalajt is találunk. A homok nem a legideálisabb termőhely ugyan a szőlő számára, de azért néhány előnye is van. A síkvidéken könnyebben alkalmazható a gépi szőlőművelés, és a tápanyag utánpótlás is hatékonyabb a homoktalajban.
Nem beszélve arról, hogy a napsütéstől a homok könnyebben, gyorsabban melegszik fel.

Megyénk borvidékének éghajlata meglehetősen szélsőséges. Magyarország legforrób nyarainak itt örvendhetünk, és a napsütéses órák száma is errefelé a legmagasabb. Időnként egyészen mediterrán jellegű a klíma.

A hosszú, meleg és derült őszök kedveznek a szőlő beérésének, és segítik a magas cukortartalom kialakulását. Sokszor okoznak azonban károkat az ültetvényben az őszi és a tavaszi fagyok, és időnként a telek is elérik a szőlő fagytűrő képességének határát. Ez különösen akkor veszélyes, amikor nincsen hó, és bizony ez is gyakran előfordul mifelénk.

Borvidékünk négy termelési körzete közül 855 hektárával a Csongrádi a legnagyobb területű. Legfontosabb szőlőfajtája a Kékfrankos és a Zweigelt, sajnos az őshonosnak számító Kadarka területe egyre csökken.

A Csongrádi borok országos és régiós borversenyeken is több aranyéremmel büszkélkedhetnek. A Csongrádi Cabernet franc és Kékfrankos bizonyították, hogy magas fokú szakmai munka folyik ezen a területen, így Csongrád méltán viseli 1987 óta a Szőlő és Bor városa kitüntető címet. A Mórahalmi és a Pusztamérgesi körzet legfontosabb szőlőfajtái a Rajnai Rizling és az Olaszrizling. Ezen a két területen is több gazdaság működik sikerrel. A Kisteleki körzet szőlőterülete azonban folyamatosan csökken, jelentősebb borászati vállalkozása sincsen. A teljes borvidékről elmondható az, hogy az elmúlt másfél évtizedben harmadára esett vissza a jó állapotban lévő, művelt szőlőterületek nagysága. Ez a kedvezőtlen időjárású éveknek és a piac változásainak egyaránt betudható.

Az alföldi borok jellemzően lágyabbak, gyümölcsös ízűek. Kevésbé savasak, és kevesebb az alkoholtartalmuk is, mint a hegyvidéken termesztett fajtáké. Ez persze sokszor még előny is, hiszen sokan épp emiatt kedvelik borainkat, amelyek fűszeresek, finom illatúak. Bár területünkön nagy mennyiségű bort termelnek, ez nem párosul igénytelenséggel. Olyan méltán híres borfajták kerülnek ki a Csongrádi borvidékről, mint az Ásotthalmi Chardonnay és Rajnai Rizling, a Csongrádi Cabernet franc és Kadarka és a Pusztamérgesi Olaszrizling.

F.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom