Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A homok alatt (Sous le sable)

Marie férje elvesztése óta visszavonultan él Párizsban. Barátai megpróbálnak számára férfit találni, de Marie meg van győződve róla, hogy férje életben van, és egy nap visszatér...
Formanek Csaba filmjegyzete
rendező
: François Ozon
forgatókönyvíró: François Ozon, Emmanuelle Bernheim
zeneszerző: Philippe Rombi
operatőr: Jeanne Lapoirie, Antoine Héberlé
díszlettervező: Sandrine Canaux
jelmeztervező: Pascaline Chavanne
producer: Olivier Delbosc, Marc Missonnier
látványtervező: Sandrine Canaux
vágó: Laurence Bawedin

szereplő(k):
Charlotte Rampling (Marie Drillon)
Bruno Cremer (Jean Drillon)
Jacques Nolot (Vincent)
Alexandra Stewart (Amanda)
Pierre Vernier (Gérard)
David Portugais (életmentő)
Andrée Tainsy (Suzanne)
Maya Gaugler (német nő)
Damien Abbou (életmentő)

A film sztorija

Marie (Charlotte Rampling) és Jean (Bruno Cramer) évek óta boldog házasságban élnek. Vakációjukat, ahogy mindig is szokták, Franciaország nyugati szélén egy tengerparti házban töltik. Egyik délután, mikor Jean bemegy a vízbe úszni egyet, Marie ledől egy kicsit szunyókálni, és mire felébred, nem találja a férjét sehol. Hiába indul a parti őrség nagy erőkkel a keresésére, nem találják sehol. Vajon vízbe fulladt vagy csak szó nélkül megszökött?

Hónapokkal Jean eltűnése után Marie ismét Párizsban él. Nem roppant össze, de visszavonult életet él. Barátai megpróbálnak számára férfit találni, de Marie meg van győződve róla, hogy Jean életben van, és egy nap visszatér. Mikor találnak egy vízihullát, amire illik Jean személyleírása, Marie nem hiszi, hogy Jean lenne az. A dolgok akkor kezdenek csak változni, mikor Marie viszonyt kezd egy szimpatikus könyvkiadóval, és újra felfedezi szexualitását.(www.port.hu)

Kritikák


Jason Korsner (BBC)

"A homok alatt" egy nagyon lassú, de mindvégig érdekfeszítő pszichikai dráma egy nőröl, aki a legmegrázóbb és egyben legváratlanabb magánnyal küzd.
...
François Ozon egyszerre magyarázza és festi meg a történetet, amihez tökéletesen illik Charlotte Rampling melankólikus és sebzett játéka. A francia mozi tradíciójához híven "A homok alatt" sokkal inkább műalkotás, mint szórakoztató film."

A teljes cikk

David N. Butterworth (Offoffoff.com)

"Ha valaki arra kérne, hogy csak fejből említsek egy filmet, amiben Charlotte Rampling játszott, elég nagy bajban lennék. Fura, hiszen a francia színésznő 35 éves filmes karrierje alatt több, mint 50 filmben szerepelt. Utolsó filmjét látva pedig, a Francois Ozon rendezte "A homok alatt", egyenesen hihetetlen, hogy nem ismerjük jobban a nevét.
...

Ozon pozitív értelemben dobja a mélyvízbe: a film teljes érzelmi súlyát Rampling játékára helyezi, aki kiválóan alkalmas a feladatra. Az 56 éves brit színésznő (aki nem retten meg a aktjelenetektől sem) sokszor szavak nélkül képes megjeleníteni a nőt, aki nem tudja feldolgozni férje eltűnését. Különös azonban, hogy bár Rampling alakítása páratlan, Marie karaktere nemcsak erőssége, gyengéje is a filmnek: mindvégig távoli marad. Megtagadva a valóságot (férje eltűnését) szinte azonnal falat épít maga köré, megnehezítve ezzel bárkinek – sajnos a közönségnek is – a közeledést."

A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkohol gabonából

A hazai alkoholpiac stagnál, mégis megduplázta tavalyelőtti nyereségét az elmúlt évben a győri… Tovább olvasom