Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

A hivatal felszólít, majd büntet

Folytatás az 1. oldalról.

– A Színház utca 29. számú ház három lakásában – az utcai homlokzaton – is kicserélték a régi ablakokat, műanyagra. Erre azonban sem a műemléki törvény, sem a város helyi rendelete nem jogosította fel őket – mondta Veöreös András.

Igyekeztek utánozni

Az említett ház 1847-ben épült, késő klasszicista, romantikus stílusban. Udvarbelsője szebb, mint utcai homlokzata, de az előírások nem tesznek különbséget. Az ablakcserék kétségkívül észrevehetők, annak ellenére, hogy készítőik igyekeztek utánozni a mellettük lévő régieket.
Németh Ernőék földszinti lakásuk ablakait cserélték ki.

Évek óta tartó huzavona

– Már évek óta tart a huzavona – mondja elkeseredetten a lakás tulajdonosa. – Mi „csak” követtük egyik szomszédunkat, aki már korábban lépett. Érdekes, sokáig nem is volt semmi probléma, de aztán valakinek szemet szúrtak az új ablakok. Szerintem illeszkednek a régiekhez, arról nem beszélve, hogy most legalább húsz százalékkal kevesebb fával fűtünk, ezért kevésbé szennyezzük a környezetet.
Németh Ernőék egyelőre nem tudják, hogy mitévők legyenek, ugyanis a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal először felszólította őket az eredeti állapot visszaállítására, majd pénzbírságot szabott ki. Azt mondják, a régi állapotot már nem tudják és nem is szeretnék visszaállítani, ugyanakkor az esetleges pénzbírságokat sem tudják fizetni. Mert a hivatal nem csak egyszer büntet.

Együttműködés kellene

– A Színház utcai három lakó közül kettő befizette a néhány tízezer forintos bírságot, és időt kértek a probléma megoldására, egyikük azonban még a miniszterhez is panasszal fordult – folytatta Veöreös András. – Az más kérdés, hogy eredménytelenül. A bírságot akár naponta kiszabhatjuk, de nem ez a célunk, hanem egy olyan megoldás megtalálása, amely megfelel a tulajdonosoknak és a műemléki előírásoknak is. Szakembereink ma már tudnak olyan eljárást ajánlani, amely akár csere nélkül is megoldja a hőszigetelési problémákat. De ahhoz, hogy segíteni tudjunk, együttműködésre lenne szükség, nem pedig engedély nélküli ablakcserékre. A Színház utcai ház esetében azonban nincs más lehetőség, mint új, fa szerkezetű ablakokra (vissza)cserélni a műnyagot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Hegedűsné Kónya Szilvia

Három gyerek után akarta meglepni férjét a forráskúti Hegedűsné Kónya Szilvia, amikor jelentkezett… Tovább olvasom