Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A hiányhoz igazítják a románok és a bolgárok munkavállalását

Fokozatosan, a munkaerőigényhez, illetve -hiányhoz igazodva nyitja meg Magyarország a munkaerőpiacát a román és bolgár munkavállalók előtt, miután a két ország néhány hét múlva csatlakozik az Európai Unióhoz.
A szociális és munkaügyi tárcánál erre készülve listát állítottak össze a befogadó szakmákról. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint egyre több vállalat kínál hosszabb ideje betöltetlen álláshelyet, egy uniós felmérés szerint pedig a cégek 40-50 százaléka szembesül munkaerőhiánnyal. A Budapesten és az agglomerációban működő cégek negyede jelezte, hogy nem talál megfelelő számú és minőségű munkaerőt, ami versenyhátrányt jelent a számára.

A Gazdaságkutató Intézet előrejelzése szerint komoly az esélye annak, hogy az idetelepülő cégek nem találnak megfelelő számú és képzettségű hazai munkaerőt, ezért nagy számban foglalkoztatnak majd külföldieket - többek között románokat és bolgárokat, ugyanis ezekből az országokból várható a legnagyobb érdeklődés. Eddig Finnország, Észtország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország jelentette be, hogy megnyitja munkaerőpiacát a román és bolgár munkavállalók előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártyák természetes anyagokból

Tovább olvasom